[#1] A500 - Problem z audio
A500

Prawy kanał gra przynajmniej o połowę ciszej niż lewy. I wydaje mi się, że dźwięk jest lekko zniekształcony.
Gra on tak cicho, że po podłączeniu stereo lewy kanał całkowicie zagłusza prawy kanał.

Jakaś rada gdzie popracować lutownicą ?

[#2] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #1

Zanim odpalisz lutownice sprawdź czy wychodzi z Pauli na pinach 30 i 31 sygnał o podobnej amplitudzie i bez zniekształceń. Ja używam do takich celów słuchawek podłączanych przez kondensator. Jeśli z Pauli jest okej, jedziesz dalej według schematu porównując obydwa kanały. Sprawa będzie na pewno bardzo prosta. Najbardziej jest podejrzany scalak U14 albo Paula, potem już elementy "towarzyszące". Życzę powodzenia, na pewno się uda.

[#3] Re: A500 - Problem z audio

@Esio, post #2

Już właśnie wczoraj wieczorem taką improwizację zrobiłem, że podpiąłem wzmacniacz bezpośrednio pod wyjście prawego kanału Pauli. Amplituda obu kanałów się wyrównała lecz dźwięk wciąż jest zniekształcony.

[#4] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #3

A wyciągałeś Paule i wsadzałeś bez tych pinów w podstawkę i sprawdzałeś co wtedy się dzieje ? Jak nadal będzie zniekształcony to prawdopodobnie Paula. Masz do podmianki ?

[#5] Re: A500 - Problem z audio

@Esio, post #4

O tym nie pomyślałem. Zrobię to jutro i dam znać o efekcie.

Niestety nie mam nic na podmianę.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2011 20:02:04
[#6] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #5

ja bym stawiał na wzmacniacz operacyjny w filtrze dźwiękowym lub elementy mu towarzyszące
[#7] Re: A500 - Problem z audio

@Esio, post #4

Oto próbka prosto z Pauli. Brzmi jak przesterowany, ale poziom sygnału jest właściwy. Dodanie potencjometru nie usuwa "pierdzenia" tylko przycisza dźwięk.

Próbka WAV

[#8] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #7

Czy sprawdzałeś napięcie zasilające Pauli? Wydaje się, że może to być wina układu, ale zawsze warto sprawdzić.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2011 19:50:06
[#9] Re: A500 - Problem z audio

@strim, post #8

4,93 V

[#10] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #9

a moze najzwyczajniej w swiecie PAULA siada powoli ?
jesli jest goraca podczas exploatacj to moze uklad siada
chociaz smiem w to watpiac jak jeden kanal gra normalnie

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2011 22:45:25
[#11] Re: A500 - Problem z audio

@HOŁDYS, post #10

To, że jeden kanał gra dobrze to nie znaczy, że układ musi być dobry. Ja natomiast z nagrania wnioskuję, że oba kanały grają źle. Sądzę, że za wysoki poziom nagrywania ustawiłeś w stosunku do amplitudy sygnału ze źródła. Nagrywałeś bezpośrednio z Pauli, czy z wyjść czinczowych ?

[#12] Re: A500 - Problem z audio

@TomcioPaluszek, post #1

Może skoro dźwięk jest cichszy, i lekko zniekształcony, to jest uszkodzony przetwornik DA w Pauli? Jak uszkodziłem kiedyś Paulę (eksperymenty z FDD), to efektem był właśnie charczący dźwięk. Pomogła wymiana Pauli. To A500, więc obejdzie się bez lutownicy.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2011 23:11:32
[#13] Re: A500 - Problem z audio

@wali7, post #12

Ale popierdywał Ci jeden kanał, czy ogólnie charczało? Miałem kiedyś identyczny myk, też uwaloną Paulę, po wymianie wszystko wróciło do normy. Z tym, że rzęziło totalnie, bez podziału na kanały.

Pozdrawiam
Des

[#14] Re: A500 - Problem z audio

@Des, post #13

Jesli koledzy podtrzymuja ze rowniez moze to byc uklad dzwiekowy to mam taki uklad do Amigi 500 na zbyciu odezwij sie na prv odsprzedam ci za grosze

[#15] Re: A500 - Problem z audio

@Esio, post #11

Próbka pochodzi prosto z Pauli. Poziom dźwięku obniżyłem jak tylko mogłem. Tak samo jak na próbce, tak samo brzmi dźwięk na głośnikach od kompa i na TV.

Na pauli nie ma różnicy w głośności kanałów. Jest to dodatkowa usterka występująca już poza Paulą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem