[#1] A500 ciekawy pomysł
Witam. Na forum jestem jakiś czas ale to moje pierwsze pytanie jak co. Więc ostatnio kupiłem 2 płyty główne od a500 i myślałem co by można było z nimi zrobić i takie pytanie mam czy można by było wyciąć gniazda co wpina się rozszerzenie ramu pod klapke i z 2 zrobić rozgałęziacz tak żeby można było podłączyć np 2 karty z ramem. Wątpie troche że to możliwe ale warto spytać z góry dzięki.

[#2] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #1

Chmmmm....
A nie prościej i nie taniej jest kupic takie goldpiny?
link
I Amigi w spokoju zostawisz... OK
[#3] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #1

Po pierwsze - wątpię. Po drugie, maksymalną obsadę chip i slow RAM-u można załatwić pojedynczą kartą. Po co Ci dwie?
[#4] Re: A500 ciekawy pomysł

@Daclaw, post #3

prościej ale płyty główne są padniete i tylko na częsci i wykożystał bym je. A dwie choćby temu żęby zrobić coś ciekawego i czy się da wogule to mnie głównie ciekawi czy by się dało a wykożystanie może sie zawsze znaleść.

[#5] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #4

nie da sie .. obie karty RAM mialy by ten sam obszar adresacji i bys mial bialy ekran i miganie diody LED

[#6] Re: A500 ciekawy pomysł

@HOŁDYS, post #5

E tam, da się.
Po prostu jedną linię adresową na jednym rozszerzeniu trzeba by było przeciąć i doprowadzić w inne miejsce.
No ale wtedy to musiałaby być zastosowana podstawka pod Gayle z odpowiednim układem.
Tak czy inaczej gra ABSOLUTNIE nie warta świeczki.
No chyba że ktoś ma dużo wolnego czasu i się nudzi straszliwie.
[#7] Re: A500 ciekawy pomysł

@stachu100, post #6

Ja si akurat nudze narazie więc musze schematy porządnie poprzeglądać i do dzieła jak sie uda to bedzie ciekawie

[#8] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #7

Nie bedzie ciekawie, ale próbuj :)

[#9] Re: A500 ciekawy pomysł

@arti4-92, post #8

do odważnych świat należy OK

[#10] Re: A500 ciekawy pomysł

@stachu100, post #6

ale stachu co tu ciac ? sa obszary adresacji pamieci i tego nie przetniesz :)))

chyba ze mowisz o zmianie MMU na 8375 2 MB CHIP ? i 1 MB na plycie + 2x512 kb jako dodatkowy CHIP.

inaczej tego nie widze ...

[#11] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #1

Się mi przypomniał kumpel, który do stacji FDD w C64 próbował pakować dwie dyskietki na raz, bo miał wizję, ze mu się dwie gry uruchomią jednocześnie.
No i to chyba tyle na temat. Powodzenia bym życzył, gdyby pomysł "podłączenia dwu kart z ramem" miał rację bytu.
Ale to tyleż alogiczne, co zabawne.

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: A500 ciekawy pomysł

@Des, post #11

Ale dzięki takim "wariatom" cywilizacja prze naprzód ...

[#13] Re: A500 ciekawy pomysł

@Tomski, post #12

Nie. Dzięki takim "sprytnym" serwisanci mają więcej pracy i wyższe pensje.

Pozdrawiam
[#14] Re: A500 ciekawy pomysł

@satan123, post #1

To nie jest ciekawy pomysł tylko poroniony

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem