[#1] Indivision ECS GFX - Przegladarka Datatypow
Witam,

jako ze Indivision ECS posiada framebuffer, ktory umozliwia wysietlenie obrazu w max. 1024x768x12bit, dopasowalem maly program aby wyswietlac obrazki na owym urzadeniu.

Pod tym linkiem: http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=16679&page=45 screenshoty na samym dole. A tu ostatnia wersja: http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=42642&d=1314736669

Program wysietla tylko obrazki > 8bit, do zabawy mozna uzyc BMP, datatype w aminet.

Source code tez jest. Have fun.

[#2] Re: Indivision ECS GFX - Przegladarka Datatypow

@neoCDTV, post #1

Gratuluje! Widzę, że używasz do wyświetlania tego samego kodu, który był użyty w ADoom'ie? Ja od jakiegoś czasu próbuje przepisać ten kawałek asm w ANSI C, ale na razie bez sukcesów (chcę napisać sterownik do NetBSD)...

Nie wiem czy próbowałeś sam robić to co w dokumentacji opisane jest w rozdziale 3. Ja próbowałem i nie zabrnąłem daleko:

ivecs_cpld_writereg: write value 5000 at pa dff1f0 (va 6911f0)
ivecs_cpld_writereg: write value b000 at pa dff1f0 (va 6911f0)
ivecs_cpld_writereg: write value 3c0 at pa dff1f4 (va 6911f4)
ivecs_cpld_writereg: write value f000 at pa dff1f0 (va 6911f0)
ivecs_delay: delay for 3000000 us (3 seconds) (delaydivisor 100) <---- ekran wyłącza się tu
ivecs_delay: delay for 3000000 us (3 seconds) (delaydivisor 100)
ivecs_fpga_writereg: select reg 0 at pa dff0ac (va 6910ac)
ivecs_fpga_writereg: write value fa50 into reg 0 at pa dff0bc
ivecs_fpga_readreg: select reg 7 at pa dff0ac (va 6910ac)
ivecs_fpga_readreg: read reg 7 at pa dff0bc got 7 <---- oczywiście źle
couldn't switch to graphics core (status reg = 7)

Z dokumentacji wynika, że odczytując rejestr 7 powinienem uzyskać wartość 3000.

Czasami odczyt tego rejestru zwraca jakieś inne bezsensowne wartości. Co ciekawe mimo złej zwracanej wartości, mogę wykonać procedurę opisaną w rozdziale 4 i ekran ECS wraca, z czego można wysnuć wniosek, że przynajmniej układ CPLD działa prawidłowo w tej sytuacji. Oczywiście ADoom mi śmiga, więc sam Indivision jest sprawny... Może masz jakieś pomysły, sorry za taki offtop ;). Pytałem mailowo o to zarówno Jensa jak i Olivera, ale nigdy nie dostałem żadnej odpowiedzi...

[#3] Re: Indivision ECS GFX - Przegladarka Datatypow

@strim, post #2

Niestety w ASM jestem noga, tyle tylko ze skopiowalem procedure gfxcopy i zmienilem nowa gfxcopy12 ktora wlacza tryb 12bit Direct Mode a nie 8bit CLUT. Masz najnowsza dokumentacje?

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 23:26:13
[#4] Re: Indivision ECS GFX - Przegladarka Datatypow

@neoCDTV, post #3

Mam wersje 0.1. Jest nowsza?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem