[#1] Instalacja Cybervision64
Prawdopodobnie na dniach nabede karte graf . Cybervision64 do A4000
mimo ze jest pare tematów na PPA odpowiedzi satysfakcjonujacej mnie nie znalazłem wole juz sie upewnic jak ja zainstalowac poprawnie

mam monitor Sony svga ktory ma ciekawostke bo 2 wejscia vga i przelacznik do zmiany wejscia monitora
teraz tak majac podlaczony monitor w wejscie powiedzmy nr 1 amige po przez przelotke vga system 3,9 ustawiony na tryby vga multiscan , rozumiem ze instaluje nakladke PICASSO96 oczywiscie karte graf mam juz wlozona w slot zorro i podlaczoną kablem do wejscia w monitorze nr 2 czyli tak instaluje picasso96 po instalacji reset nastepnie wchodze w screen mode ustawiam tryby dla cybervision
robie nie zapisz lecz uzyj w celu przetestowania i obraz z agi powinien zgasnac i przelaczam sobie wejscie w monitorze nr 2 gdzie jest podlaczona Cybervision64 i powinienem miec obraz juz z karty graficznej ?

prosze o taka wstepna podporke bo to co wyzej napisalem to tylko sobie wyobrazam jak to ma wygladac po zakupie karty i przy instalacji i czy moge miec podlaczona AGA i karte jednoczesnie do 2 wejsc w Sony?

prosze o odpowiedz bo w tej kwesti laik jestem

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2011 18:09:14

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2011 18:09:31
[#2] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #1

Tak właśnie się to robi ,możesz też stworzyć własne tryby idealnie pasujące po twój monitor.

Ja też mam CV64/3D i mam to podłączone do LCD i svga podpięta przez odpowiednie gniazdo a amiga rgb przez SCART.
I w razie konieczności przełączam na rgb jak potrzebne tryby amigowe.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2011 20:17:45
[#3] Re: Instalacja Cybervision64

@damianx, post #2

dzieki za odpowiedz czyli dobrze rozumuje :)
niemam lcd mam zwykly stary porzadny crt Sony g200 bije jakoscią lcd i puki co jeszcze troszke on pewnie pochodzi to zwykla 17' takze 1024 768 w 80-100 hz to idealne dla niej srodowisko

aty rozumiem masz monitor tv lcd? i OS idzie przez dsub a pal przez euro

umnie troszke inaczej bym to widzial OS przez karte cybervision a pal przez scandoubler wewnetrzny arxon compserv

[#4] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #3

Cybervision 64 i 030@25MHz to nie najlepszy pomysł...
[#5] Re: Instalacja Cybervision64

@stachu100, post #4

030/25 bedzie przejsciowy narazie niestety taki bedzie musial starczyc w nastepnym upgrade bede szukal warp engine040 ewentualnie cyberstorma060

stachu ale bedzie to kiepsko dzialac czy nieuciagnie tych trybów mowisz ze moze mulić?

[#6] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #5

Ja działałem z 040 33 mhz z retiną z3 i było spoko
[#7] Re: Instalacja Cybervision64

@Shredder, post #6

wielkich wymagań niemam to jest klasyk takze wybacze mu kazde spowolnienie :)
tyko chce ludzkie rozdzielczosci w WB bo 640x480 do najlepszej nie nalezy a tyle mozna wyciagnac na AGA w 64 kolorach i w miare przyzwoicie to jeszcze pracuje
w wyzszych juz sie robi kaszana

800x600 i 16bitow jak by mi ta karta dala przyzwoicie z odswiezaniem 85 hz bylo by swietnie w zupelnosci by wystarczylo jesli w miare to by uciagnol 030/25

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2011 21:45:40
[#8] Re: Instalacja Cybervision64

@stachu100, post #4

Dlaczego 68030 25 MHz miałby być zły do CV64? Przecież 68030 25 MHz to procesor instalowany w A3000 dla której konstruowana była CV64 (stąd nie ma ona wbudowanego SC/FF, bo A3000 ma już go wbudowanego i wystarcza zwykłe przełączenie ECS/RTG przez kartę).
Na pewno lepiej mieć 68040, ale na trzydziestce też będzie ładnie chodzić. Wiem, bo kiedyś używałem A4000/30 z CV64 (zaraz potem dokupiłem A3640 i przeżyłem szok... negatywny, gdy zobaczyłem jak żółwiasta jest A3640 :( ).
[#9] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #3

Jeśli kupujesz kartę Cybervision64, a nie Cybervision64/3D, to jest on przelotowa tzn. karta ma wejście video (na śledziu od zewnątrz), gdzie możesz podpiąć sygnał z wyjścia video w Amidze. Karta będzie sama przełączać sygnał w zależności od tego, które wyjście jest aktywne (w praktyce decyduje tryb graficzny ekranu na samej górze - jeśli jest RTG, to karta wysyła swój sygnał, jeśli ekran jest na ECS, to karta jest transparentna - na wyjściu z CV64 masz oryginalny obraz z amigowego chipsetu).
Trzeba tylko pamiętać, że karta przepuszcza obraz dokładnie taki jaki dostaje - jeśli to PAL 15 kHz, to taki też będzie na wyjściu. W przypadku A3000 (dla której była dedykowana ta karta) nie ma to znaczenia, bo ta amiga ma wbudowany scandoubler-flicker-fixer generujący sprzętowo obraz 30 kHz. W przypadku A4000 trzeba mieć albo monitor zdolny wyświetlać PAL 15 kHz, albo dowolny scandoubler i wyjście z niego połączyć z kartą.

Jeśli jednak masz CV64/3d, to musiałbyś jeszcze do niej dokupić specjalny scandoubler, montowany wewnątrz amigi pod CV64/3d (sama karta nie wejścia video). Wtedy będzie działać tak jak CV64.
[#10] Re: Instalacja Cybervision64

@wali7, post #9

wali , sama 64 bez 3d
scandoubler bedzie rowniez w slot video Arxon compserv i wtedy to polacze klablem vga lub ewentualnie poczekam do grudnia moze wejdzie indy mk2 w co watpie bo facet w amigakit napisal mi ostatnio ze sa kiepskie nadzieje bo nie maja zadnego odzewu ze strony individual

dzieki za wyjasnienia jak karta bedzie umnie w domu i bede ja instalowal napisze jak poszlo jak bede mial problem tez napisze:)

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2011 22:18:41
[#11] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #7

WB bo 640x480 do najlepszej nie nalezy a tyle mozna wyciagnac na AGA w 64 kolorach

Ja używam na AGA 800x600 w 64 kolorach (z fblitem) i jest całkiem ok. Oczywiście mam odpowiedni monitor który "łapie" PAL i wszystkie tryby AGA z pełnym rozciągnięciem i pamięcią ustawień dla danego trybu.
Trybu Super72 (czyli 800x600) używam tak jak fabryka (C=) dała, czyli z lekkim interlace. Oczywiście zawsze mogę go trochę podciągnąć za pomocą MonSpecs i zmniejszyć miganie. Jednak nie zauważyłem takiej potrzeby.
Mit o tym że AGA nie nadaje się do rozdziałki 800x600 już dawno został obalony. :)

Na żywo ten tryb miga oczywiście mniej, niż tak jak zarejestrowała go ta kamerka kieszonkowa - http://www.youtube.com/watch?v=Ou4LhtKoDLs
[#12] Re: Instalacja Cybervision64

@Blendor, post #10

OK
co do opisu instalacji który podałeś w poście #1, to jest dokładnie tak jak napisałeś. Obraz z CV64 będziesz miał dopiero po wybraniu jej trybu w Screen Mode. Przy starcie Ami będziesz miał też bootlogo z CV64 (chyba pojawia się niezależnie od wybranego screenmode), chociaż nie jestem pewien, czy pojawia się ono w P96 (w CGX jest na pewno). Moim zdaniem wybór P96 jest dobry, CGX jest także niezły, ale płatny (v4 i nie wiem czy można go gdzieś legalnie kupić).
[#13] Re: Instalacja Cybervision64

@wali7, post #12

Sam miałem w swojej A4000 kartę CV64. Dla niej był dedykowany CGX V2. Z tym systemem graficznym karta hulała wyśmienicie nawet jak miałem w A4000 najgorszą kartę procesorową z 68040/25. Jednak osobiście polecam dla CV64 tylko CGX V4. Daje on większe możliwości w wykorzystaniu z tego co oferuje CV64. Nawet będziesz mógł ściągać na dół screeny tak samo jak to się odbywa na AGA (czego nie potrafi P96). Jest jeszcze wiele innych plusów. Zresztą z samą kartą powinieneś dostać dyskietki z CGX i kabelek do podłączenia wyjścia obrazu z Amigi do wejścia CV64.
[#14] Re: Instalacja Cybervision64

@kmilota, post #13

Ja CV64 używałem także z CGX, ale potem (na EGS Spectrum) porównałem P96 i CGX. P96 był na tej karcie szybszy (mimo, że od początku traktowałem ten system z rezerwą, to przekonał mnie do siebie).
Na pewno warto sprawdzić oba, i wybrać ten który wyda nam się lepszy. Bo trudno powiedzieć obiektywnie co jest lepsze.
[#15] Re: Instalacja Cybervision64

@wali7, post #14

Ja posiadam kartę CV64 i z Amigą 3000 komponuje się bardzo dobrze. Wyjście z Amigi przez flikerficker wchodzi do karty, a z karty do monitora. Sygnał z karty idzie bezpośrednio do monitora, a z Amigi karta przepuszcza sygnał i tym samym kablem idzie na to samo wejście monitora.

@Wali
Uważam, że CGX lepiej działa na CV64, z P96 miałem problemy ze stabilnością. Na EGS Spectrum z P96 system był u mnie bardzo wiechliwy (Amiga 2000 z kartą turbo GVP). Natomiast na Picasso4 dużo lepsze efekty miałem na P96 (lepsza szybkość, większa rozdzielczość, lepsze wykorzystanie karty). CGX mam w wersji 4.x.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 11:19:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem