[#1] Problem z klawiszami...
Witam.
Mam dziwny problem, otóż w mojej Amidze 500 działają tylko niektóre klawisze (ALT, A, CTRL, CAPS LOCK), tj. CAPS LOCK świeci po naciśnięciu, oraz można wykonać "reset" komputera bez problemu.
Natomiast kiedy chcę w jakiejś grze użyć klawiatury, np. wpisać kod do poziomu itp. to klawisze nie odpowiadają.
NIE JEST TO WINA KLAWIATURY, ponieważ wymieniłam na inną (na 100% działającą na innej Amidze) a problem nadal występuje. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam :)
[#2] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #1

Były gry gdzie ksywe gracza wpisywało się yojstikiem, może to ten przypadek.
Klawiaturę sprawdzaj w dowolnym edytorze tekstu, shellu lub programem do testowania klawiatur (były takie już w czasach A500).

Pozdrawiam
[#3] Re: Problem z klawiszami...

@RadoslawF, post #2

Wiem, ale są gry w których należy wpisać kod klawiaturą (np. Super frog) i cyfry nie odpowiadają... Na różnych testach też klawisze nie działają. Zatem, co to może być? Przypomnę, że dwie różne klawiatury zachowują się tak samo... Czy to wina płyty głównej np.?
[#4] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #3

moze byc uszkodzony lub zabrudzone zlacze do ktorego podpinasz klawiature

[#5] Re: Problem z klawiszami...

@HOŁDYS, post #4

Hmm... i objawiałoby się działaniem tylko kilku klawiszy? Muszę to sprawdzić... A jeśli nie to, to jest jakaś inna opcja? Bo już sama nie wiem, co robić by działało - dopiero co kupiłam klawiaturę i nadal ten sam problem... zmartwiło mnie to.
Chciałabym, by była to tylko kwestia złącza. Sprawdzę to jutro, bo teraz nie mam możliwości.
Jeśli jednak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły w tej sprawie, to poproszę o wszelkie rady i z góry dziękuję.
[#6] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #5

jesli w jednej i drugiej klawiaturze identyczne klawisze ci nie dzialaja a masz pewnosc ze nowa klawiatura jest ok to na pewno cos z plyta glowna jest.
(ew jak pisalem z tymi bolcami co wpina sie wtyczke) Diody LED pala sie ?

[#7] Re: Problem z klawiszami...

@HOŁDYS, post #6

Tak, diody się palą... CAPS LOCK też się pali... jednak nie działa żadna litera, ani cyfra. Nowa klawiatura na 100% jest sprawna. Spróbuję z tym stykiem najpierw, a jeśli to wina płyty głównej to jest jakaś szansa na naprawę...?
[#8] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #7

Wydaje mi się, że problem może mieć następujące podłoże:

W A500 kontroler klawiatury jest na tej samej płycie co sama klawiatura (w przeciwieństwie do późniejszych małych Amig). Jeśli kontroler dostanie zasilanie i się zainicjalizuje, to pewnie CAPS będzie można ciskać i LED będzie zmieniał stan.

Popatrz na złącze CN13. Ma ono 8 pinów i w tym wypadku szczególnie istotne są pierwsze dwa (DATA oraz CLOCK). Jak na moje oko, to te sygnały z kontrolera nie docierają do płyty głównej, bądź element na płycie głównej, który je odbiera jest niesprawny (CIA 8520 - piny 39, 40 na jego podstawce).

Działanie resetu (Ctrl-Amiga-Amiga) nie ma tu nic do rzeczy, bo od tego jest osobny pin 3 na złączu CN13, który poprowadzony jest zupełnie gdzie indziej.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 00:29:05
[#9] Re: Problem z klawiszami...

@strim, post #8

Dziękuję za odpowiedź, teraz to wiele wyjaśnia... W takim wypadku może popróbuję przeczyścić złącze, lub podociskać... pomysł
Jeśli jednak okaże się, że uszkodzony jest ten element, który odbiera sygnały mogę sobie z tym problemem już sama nie poradzić. Czy to jest skomplikowana sprawa jeśli chodzi o naprawę?
[#10] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #9

Jeśli "gołym okiem" nic nie będzie widać, a samo złącze jest OK, to sprawdź czy ścieżki między CN13 a CIA 8520 (chodzi o U7, bo w A500 są dwa takie układy) są całe i przewodzą. Nie wiem czy pomiędzy nimi są jeszcze jakieś elementy pasywne, ale jeśli tak to trzeba sprawdzić czy są sprawne.

Zawsze też możesz wykonać eksperyment, polegający na zamianie układów CIA na pozycjach U7 i U8. Jeśli winny jest sam układ, to pewnie zacznie działać klawiatura, a coś innego przestanie (albo komputer w ogóle się nie włączy)...

Jeśli uszkodzony jest układ CIA, to zawsze możesz go kupić.

Naprawa układu raczej nie wchodzi w grę - trzeba wymienić ;). Jeśli coś innego jest uszkodzone (np. ścieżka) to ktoś posiadający odpowiednie umiejętności i sprzęt będzie w stanie pomóc.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 08:37:32
[#11] Re: Problem z klawiszami...

@strim, post #10

Dziękuję za odpowiedzi i rady. Już chyba mamy odpowiedź... Rozkręciłam Amigę i co ukazalo się moim oczom? Ta zielona płyta (nie wiem jak to się nazywa, przepraszam) - dookoła tego złącza CN13 i CIA jest białe - jak by się coś wylało - całe zabrudzone... Dość spora część tego jest zabrudzona (wieczorem postaram się dać foto) - delikatnie wacikiem to oczyściłam ale bałam się za bardzo tam dłubać... Do tego w tym złączu od klawiatury nie ma środkowego pina.
Czy już mamy odpowiedź? Co teraz z tym zrobić? Wyczyszczenie coś da, czy nie bardzo? Czym to wyczyścić?
Pozdrawiam
[#12] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #11

zrob zdjecie i umiesc bo "cos wylalo bialego" jednoznacznie facetom sie kojarzy i na pewno nie odpowie na twoje pytanie

jesli to jakis kwas to moze byc bieda .. (dziwne ze wogole amiga dziala)
sama wymiana ukladu nie wiele da .. (CIA dziala poprawnie skoro amiga nie szwankuje pod czas grania)

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 14:06:04
[#13] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #11

Ta zielona płyta

Jeśli masz na myśli płytę na której są wszystkie układy, złącza itd. to jest płyta główna ;).

jest białe - jak by się coś wylało - całe zabrudzone...

Tam chyba obok jest jakiś kondensator (może wylał)? Jeśli to pochodzi z kondensatora to bardzo niedobrze, bo pewnie zaczęło trawić płytę i naprawa może być trudna. Może ktoś kto bardziej zna A500 się wypowie co to może być (np. czy w A500 są elektrolity) ?

Ew. coś zostało wlane do środka Amigi przez otwory wentylacyjne?

Do tego w tym złączu od klawiatury nie ma środkowego pina.

Pin numer 5 chyba nie jest podłączony w tym złączu.

Czym to wyczyścić?

Może któryś z naszych mistrzów od hardware się wypowie :).

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 14:13:45
[#14] Re: Problem z klawiszami...

@strim, post #13

Czym to wyczyścić?

Może któryś z naszych mistrzów od hardware się wypowie .

Obawiam się że procedura czyszczenia płyty głównej przez osobę która mówi na nią "ta zielona płyta" będzie straszliwa w skutkach dla wyżej wymienionej płyty.

Ale zaryzykuję:
Płytę główną wyjąć z obudowy, zdjąć ekran górny i dolny po czym wyczyścić wszystko alkoholem izopropylowym znanym też jako IPA używając szczoteczki do zębów. Do kupienia na znanym portalu aukcyjnym.
Po czym wysuszyć, założyć z powrotem ekrany i włożyć z powrotem do obudowy.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 14:33:31
[#15] Re: Problem z klawiszami...

@stachu100, post #14

dziewczyna sie nie zna i potrzebuje pomocy - prosze o wyrozumialosc

[#16] Re: Problem z klawiszami...

@HOŁDYS, post #15

Bardzo dziękuję. :)

Owszem, nie znam się - dlatego też tu jestem i dlatego też o to pytam. I dziękuję za rady i odpowiedzi. Spróbuję przeczyścić wg. rad - i tak nie mam nic do stracenia, ponieważ mam możliwość kupna innej płyty głównej... tak więc spróbuję, najwyżej zakupię... Jak pewnie zauważyliście zależy mi na tym komputerku, więc tak szybko sobie nie odpuszczę. :)
Zdjęcie dodam dzisiaj, bądź jutro - na którym wyraźnie ów "białe wylane" widać. ;) Jest owszem kondensator, ale nie wygląda jakby to było jego pochodzenia, znajduje się to jednak bliżej wspomnianego wyżej złącza CN13. Zdjęcie wiele wyjaśni Wam zapewne, zatem postaram się dzisiaj o jego umieszczenie na forum.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!
[#17] Re: Problem z klawiszami...

@HOŁDYS, post #15

Wyświetliło mi komunikat, że nie mogę edytować posta starszego niż 1 godzina... świetnie... zatem przepraszam, że piszę post pod postem, ale w sprawie tej mojej "zalanej" płyty głównej...
Nie istotne, gdyż już idzie do mnie paczuszka z inną płytą. Tyle tylko, że mamy poprzekładać układy. Inwestuję w ten komputerek, ale bardzo moim zdaniem się opłaca.
Tak dla ciekawostki jednak jutro zamieszczę zdjęcie tej zalanej "białym czymś". OK
[#18] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #17

Jak chcesz przekładać układy to nie zapomnij zaopatrzyć się w ekstraktor DIP oraz PLCC. Bo inaczej może się okazać, że potrzebujesz też nowych układów.

[#19] Re: Problem z klawiszami...

@strim, post #18

IMHO same uklady daje sie dosc ladnie wyciagac podwazajac je malutkim srubokretem.
Problem lezy w podstawkach, bo je latwiej uszkodzic przy wydlubywaniu.
Przynajmniej jesli chodzi o PLCC, bo DIP faktycznie przy wydlubywaniu moze miec pogiete nozki.
Ale narzedzie do wyjmowania jest przydatne, a przy tym nie drogie.
Warto zainwestowac jak sie nie ma wprawy.

[#20] Re: Problem z klawiszami...

@karaczan, post #19

Dziękuję. :) Na szczęście mam już osobę, która mi to przełożenie układów wykona, ponieważ ja nigdy tego nie robiłam i nie chcę nic uszkodzić (rzecz jasna). Też słyszałam, że małym śrubokrętem da się to podważyć.

Dodałam zdjęcia brudnej mojej płyty głównej, proszę oto ona:

http://zapodaj.net/480936e3926e.jpg.html
http://zapodaj.net/71bfb2584ce1.jpg.html

Co o tym sądzicie?
[#21] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #20

Wydaje mi się że może to być osad który pozostaje po czyszczeniu płyty spirytusem :).

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 21:03:47
[#22] Re: Problem z klawiszami...

@pascal, post #21

Nie sądzę, że osad... :) Ponieważ płyta nie była czyszczona (miała ten komputer starsza osoba, nie możliwe zatem) to raz, a dwa to coś wygląda jakby "strawiło" płytę... Na zdjęciach nie widać, ale miejscami to jest zielone... w każdym razie po wyczyszczeniu tego (choć może nie do końca) klawiatura nadal nie odpowiada (tzn. działają tylko wybrane klawisze).
Kupiłam nową płytę i czekam na przesyłkę.
Jednak nadal zastanawia mnie, co to jest...
[#23] Re: Problem z klawiszami...

@pykacz2000, post #22

To wygląda jak wyciek z baterii, ew. być może z kondensatora, ale chyba tak dużo by z żadnego nie wyciekło ;). "Zżera" on płytę i to zapewne jest bezpośrednią przyczyną niedziałania klawiatury - można podejrzewać, że zniszczone są wspomniane wcześniej ścieżki między CN13 a CIA.

Tylko pytanie skąd wyciek tam się wziął. Nie wygląda, żeby winny był C821. E631/E632 raczej nie mają czym wyciekać... Czy metalowy ekran, znajdujący się nad tą częścią płyty ma jakieś ślady tego czegoś?

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2011 23:11:26
[#24] Re: Problem z klawiszami...

@strim, post #23

Właśnie nie ma. :) Jedynie co jest trochę pordzewiały, ale czy to ma jakiś związek... nie mam pojęcia. Może coś komuś tam się wlało od góry? Nie wiem... To troszkę daleko jest od tego niebieskiego kondensatora, prawda? To ci ciekawostka... ;)
W każdym razie już wiadomo, dlaczego klawiatura nie działa a bynajmniej nie w całości. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem