@Drupi77,
post #16
Napiszę tak na przykładzie A600 bo sam to wczoraj przerabiałem, jak sprawdzić, czy kondensatory nadają się do wymiany. Bierzemy jakiś szpikulec z przewodem, wkładamy samo gniazdo video do Amigi, głównie żeby była masa, chyba, że ktoś sprawdza na głośnikach to wtedy łączymy masę Amigi z masą głośników, podłączamy jedną końcówkę do bolca chinch a szpikulcem dotykamy do punktów lutowniczych po obu stronach kondensatorów (2 aluminiowe 22uF, w A600 znajdują się przy gnieździe klawiatury, zaraz za wyjściem audio, w A500 nie wiem czy są takie same), jeżeli poziom dźwięku jest taki sam na obydwu punktach lutowniczych kondensatora, to kondensator jest dobry, jak jest ciszej, to do wymiany. Ja używałem do tego celu szpikulca z żarówką i złączem typu "żabka", takie akcesorium samochodowe, z tym, że zwarłem żarówkę przewodzikiem. Dla bezpieczeństwa warto jest dać w szeregu jakiś kondensator np 460pF lub rezystor 1k, ja sprawdzałem bez tego ale na swoją odpowiedzialność.
Jeżeli nie ma dźwięku na jednym kanale a w modulatorze jest, to tez można sprawdzić, czy dochodzi sygnał do kondensatorów tą samą metodą, jeśli tak to badamy dalej w celu znalezienia przerwy w obwodzie.
Tym sposobem odkryłem przerwę w ścieżce w jednej Amidze a w drugiej zużyte kondensatory.
Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 13:21:47 przez rafgc