kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Cichy dźwięk w A1200
witam
mam taki problem z dzwiękiem na A1200 że jeden głośnik (lewy) gra ciszej - dużo ciszej (jakieś 25% prawego - tak na oko, albo ucho ;)

w pierwszej chwili pomyślałem że to wina kabli (minijack-chinch) ale sprawdziłem 3 zestawy i jest to samo.
głośniczki też mam OK bo z A4000 działają bez problemu.

Czy to może oznaczać wymianę układu dźwiękowego?

[#2] Re: Cichy dźwięk w A1200

@carrion, post #1

Najpierw miernikiem pomierz wyjścia audio. Może wyjście lewego kanału ma większy opór niż prawy? Sprawdź też napięcie -12V.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

problemy z audio w tych amigach beda coraz czesciej poprostu czas zycia aluminiowych kondesatorow smd sie konczy nieubłaganie i miedzy innymi sa dwa takie stworki ktore sa odpowiedzialne za audio one wylewają i traca na wartosci moze ktorys z nich juz wylał przy okazji niszczac plyte glowną lepiej obejrzyj okolice audio dokladnie wszystkie luty musza lśnić jak sa szare brazowe to ktorys z nich wylał

-12v moze byc powodem , umnie jednak -12 bylo a dzwiek tragedia na szczecie forumowicz Stachu100 pomogl mi rozwiazac problem naprawił moja amigę i wymienil wszystkie nowe kondesatory amiga lata jak szalona

[#4] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Blendor, post #3

#$%& !!!! Dopiero od niedawna mam amige i juz cos poszłoNie działa mi dźwięk. Wylały kondensatory smd 47 / 16V czy moge je zastąpić zwykłymi elektrolitami 47u/16V ?
[#5] Re: Cichy dźwięk w A1200

@HanSolo, post #4

bez problemu
[#6] Re: Cichy dźwięk w A1200

@carrion, post #1

Czy to może oznaczać wymianę układu dźwiękowego?

niestety A1200 jest zrobiona w metodzie SMD nie wymienisz metoda chalupnicza PAULI
mysle ze tutejsi spece ci pomoga ktory rezystorek trzeba przelutowac
[#7] Re: Cichy dźwięk w A1200

@HOŁDYS, post #6

Nieprawda. Bierzesz plecionkę i bez problemu wlutujesz. Wlutować tez się da metodami chałupniczymi. Trzeba mieć trochę wprawy i doświadczenia. Najlepiej potrenować na jakieś płycie pc z demobilu. W każdym bądź razie jest to jak najbardziej wykonalne

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

to ze sie da wylutowac to wiem ..ale czy plyta przezyje i bedzie dzialac metoda chalupnicza ..smiem watpic.

Ale jak jestes masta grota lutowniczego to respect
[#9] Re: Cichy dźwięk w A1200

@HOŁDYS, post #8

Pierwszy lepszy link z brzegu.

http://www.youtube.com/watch?v=JrhdfFQTkT4

Nie jest to nic specjalnie trudnego ale jeszcze raz podkreślam trzeba mieć trochę doświadczenia i wprawy. Jest to jak najbardziej do zrobienia.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

z tym, że paula w a1200 jest w obudowie plcc, to trochę inna jazda grzać grotówką cztery strony ;)
To jest stosunkowo mały układ więc pewnie dało by się go obskoczyć tym sposobem, ale spróbuj zaatakować agnusa ;)
Jeśli rzecz jest do wyrzucenia to zamiast smażyć płytę lepiej taki układ wyciąć i łatwo pozbyć się samych wyprowadzeń. Inne karkołomne sposoby to np. "na żyletkę" ale na pewno do wszystkiego potrzebna jest pewna wprawa. :)
[#11] Re: Cichy dźwięk w A1200

dla mnei to trudne .. moze jestes lutnikiem lepciejszym

patrzac na wymiane SMD to wogloe hardcore...na zadnym filmiku nie widac "jaki jest efekt koncowy" bo to ze ladnie wyglada po wlutowaniu to jedno :P

Wymiana pauli wygladala by podobnie

http://www.youtube.com/watch?v=kTPXKA66baQ&feature=related
[#12] Re: Cichy dźwięk w A1200

pytalem kolesia i mowil ze rzeczywiscie mozna wylutowac grotem takie SMD
sorrki
[#13] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Kilos, post #10

Nie rozumiem po co mas zgrzać cztery strony pauli na raz. Bierzesz plecionkę i wylutowujesz układ. Potem dajesz nowy łapiesz pierwszą i ostanią nóżkę i lutujesz. Nie jest to oczywiście takie super extra proste Jak ktoś niema doświadczenia lepiej dać to do zrobienia komuś innemu. Ale w domu w warunkach chałupniczych jest to jak najbardziej wykonalne.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

wylutowałeś kiedyś układ PLCC przy pomocy plecionki czy tak sobie teoretyzujesz? :)
[#15] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Kilos, post #14

Wlutowałem wczoraj ostatni raz. Aktualnie szlifuje moje marne jeszcze umiejętności smd.

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Cichy dźwięk w A1200

@carrion, post #1

Miałem ten sam problem w Amidze 600. Po wymianie kondensatorow wszystko wrocilo do normy. ;)
[#17] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Drupi77, post #16

Napiszę tak na przykładzie A600 bo sam to wczoraj przerabiałem, jak sprawdzić, czy kondensatory nadają się do wymiany. Bierzemy jakiś szpikulec z przewodem, wkładamy samo gniazdo video do Amigi, głównie żeby była masa, chyba, że ktoś sprawdza na głośnikach to wtedy łączymy masę Amigi z masą głośników, podłączamy jedną końcówkę do bolca chinch a szpikulcem dotykamy do punktów lutowniczych po obu stronach kondensatorów (2 aluminiowe 22uF, w A600 znajdują się przy gnieździe klawiatury, zaraz za wyjściem audio, w A500 nie wiem czy są takie same), jeżeli poziom dźwięku jest taki sam na obydwu punktach lutowniczych kondensatora, to kondensator jest dobry, jak jest ciszej, to do wymiany. Ja używałem do tego celu szpikulca z żarówką i złączem typu "żabka", takie akcesorium samochodowe, z tym, że zwarłem żarówkę przewodzikiem. Dla bezpieczeństwa warto jest dać w szeregu jakiś kondensator np 460pF lub rezystor 1k, ja sprawdzałem bez tego ale na swoją odpowiedzialność.

Jeżeli nie ma dźwięku na jednym kanale a w modulatorze jest, to tez można sprawdzić, czy dochodzi sygnał do kondensatorów tą samą metodą, jeśli tak to badamy dalej w celu znalezienia przerwy w obwodzie.

Tym sposobem odkryłem przerwę w ścieżce w jednej Amidze a w drugiej zużyte kondensatory.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 13:21:47 przez rafgc
[#18] Re: Cichy dźwięk w A1200

@rafgc, post #17

Zapomniałem napisać, że zanim się zacznie sprawdzać ta metodą kondensatory, to należy najpierw włożyć jakieś chinche do gniazda by kanały się nie mieszały, jeżeli sprawdzamy dźwięk w TV to należy wyłączyć opcję "automatyczny poziom głośności" jeśli taką posiada ponieważ TV będzie sam podnosił głośność do odpowiedniego poziomu i może być ciężko z wyłapaniem różnicy. Aby sprawdzić, czy np Paula nie jest winowajcą, należy podgiąć dwie nóżki wzmacniacza operacyjnego LF347 lub TL084 (9,13) i wtedy dopiero dotykać sondą wyprowadzenia Pauli (33, 34).
[#19] Re: Cichy dźwięk w A1200

@rafgc, post #18

niema co sprawdzac ! w kazdej zakupionej amidze trzeba obowiazkowo wywalic stare aluminiowe kondzie bez wzgledu czy sa ok czy nie bo maja 20 lat i kres zycia dobiegl konca , szkoda roboty na sprawdzanie
lepiej dac odrazu komus na przelutowanie i lub zrobic to samemu
[#20] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Blendor, post #19

Nieprawda, w mojej A1200 kondensatory są w idealnym stanie, poza tym ta metoda nie ogranicza się tylko do sprawdzenia kondensatorów, lecz można "przedzwonić" cały tor audio, nie zawsze kondensatory są winowajcami, dzisiaj musiałem wymienić Paulę w jednej A600 i nie wymieniałem jej w ciemno, korzystałem z tej metody, czy w każdej zakupionej Amidze też trzeba wymieniać Paulę? Ty nie musisz sprawdzać, a inni mają swoją wolę.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 19:52:05 przez rafgc
[#21] Re: Cichy dźwięk w A1200

@rafgc, post #20

nie bede sie sprzeczal z fachowcem ! powiedzialem to co mam na swoim przykladzie i paru 2 kolegow w miescie ktorym wymienialem kondzie w 1200 i 4000tce u 2 kolegow po otwarciu pokrywy doznalem moze nie doznalem bo przeczuwalem ale oni doznali szoku kondzie powylewane i bateria skorodowana ogolny bajzel ,

od tego czasu niema w ogole mozliwosci zebym sluchal bzdur w sensie sprawdz jak ok to zostaw ! wymieniam bez wzgledu na to czy sa dobre czy nie
[#22] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Blendor, post #21

Obecnie powinny być kondensatory powymieniane w każdej Amidze, a ja napisałem jak sprawdzić kondensatory czy są dobre, nie ważne czy oryginalne, czy już raz wymieniane.
[#23] Re: Cichy dźwięk w A1200

@HOŁDYS, post #6

Po pierwsze to chyba nie widziałem jeszcze A1200 żeby była uszkodzona w niej Paula. Albo lecą kondensatory, albo wzmacniacz dźwięku, albo znika zasilanie na wzmacniaczu, najczęściej -12V.
Czasami problemem jest często występująca korozja w górnej części płyty, w okolicach gniazd.
[#24] Re: Cichy dźwięk w A1200

@HanSolo, post #4

Śmiało wymieniaj na zwykłe elki. Ja tak zrobiłem, dużo łatwiej się lutuje. Tylko nie rób tego transformatorówką, bo poodklejasz pady. Kondensatory bierz te na 105 stopni, są trwalsze od tych na 85 stopni.
[#25] Re: Cichy dźwięk w A1200

@kwaku85, post #23

Dobry wieczór.

Mam na imię Piotr i jestem nowym członkiem Forum.
Potrzebuję pomocy w naprawieniu Amigi 1200 Commodore. Otóż sprawa dotyczy problemów z dźwiękiem.
W mojej zakupionej niedawno na Allegro Amidze 1200 Commodore dźwięk jest transmitowany poprzez dwa złącza RCA do dwóch głośników firmy Logitech (2+1), jednakże dźwięk mam tylko na jednym z głośników. Poza tym słyszę trzaski w tym jednym działającym głośniku.
Proszę o informację jak naprawić usterkę z brakiem dźwięku w drugim głośniku oraz jak zlikwidować "trzaski" występujące w głośniku ? Nadmieniam, że głośniki Logitecha mam sprawne. Co należy wymienić w Amidze 1200, żeby dźwięk działał prawidłowo ? Dodam jeszcze, że po wyjęciu jednego kabla typu czincz z gniazda RCA w Amidze 1200 dźwięk nadal dochodzi tylko do jednego głośnika i jest znacznie cichszy niż wtedy gdy wpięte są oba kable typu czincz do obu gniazd RCA w Amidze 1200.

Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
[#26] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Piotr2000, post #25

W pierwszej kolejności sprawdź, najlepiej pod obciążeniem zasilacz tej amigi.
Najlepiej wszystkie napięcia lecz szczególnie +12V oraz -12V Jeżeli OK to sprawdź czy dochodzą napięcia do wzm. operacyjnego (U15) jeżeli OK, sprawdź czy układ Paula (U3) ma zasilanie (jeżeli będzie coś nie tak z napięciami to ten układ będzie się mocno grzał)
Mogą być zimne luty lub utlenione kwasem z kondensatora, może też być uszkodzony sam układ Paula.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2014 22:01:44 przez superbonio
[#27] Re: Cichy dźwięk w A1200

@superbonio, post #26

Dziękuję za cenne informacje.
Nie jestem elektronikiem więc mam kilka pytań:
- co oznacza sprawdzenie zasilacza pod obciążeniem;
- czy napięcia +12 V oraz - 12 V to wartości stałe dla zasilacza do Amigi czy też mogą to być
nieco mniejsze wartości, np. zmierzone napięcia na wtyku zasilacza mają inną wielkość,
(-11,90 V) oraz (+ 11,97 V);
- gdzie jest umiejscowiony na płycie głównej Amigi 1200 wzmacniacz operacyjny;
- jak sprawdzić czy układ Paula ma właściwe zasilanie ?

Proszę o bliższe wyjaśnienie mi tych technicznych określeń i czynności.
[#28] Re: Cichy dźwięk w A1200

@Piotr2000, post #27

FAQ

"pod obciążeniem" to znaczy że do zasilacza musi być podpięty jakiś odbiornik prądu, np: Amiga.
[#29] Re: Cichy dźwięk w A1200

@amizet, post #28

Witam ponownie.

Bardzo proszę o więcej informacji na temat usterek dźwięku w Amidze 1200 ?
Mam kolejne pytania: jakie kondensatory są odpowiedzialne za jakość dźwięku, jakie są ich nazwy, gdzie można kupić potrzebne kondensatory i inne podzespoły ?
Gdzie można naprawić Amigę 1200 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem