[#1] Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200
Witam, mam takie pytanko jak w locie przy uruchamianiu Amigi moglbym zmienic tryb wyswietlania?
Np ze standardowo uruchamia sie w klasycznym PAL, a przy uruchamianiu z wcisnietym klawiszem myszki uruchamia sie w trybie 31kHz?
Chodzi o to ze mam przekotke RGB2VGA i uzywam zwyklego monitora PC do pracy z systemem.
Jednak ten monitor nie widzi trybow 15kHz, wiec wszystkie gry w jakie chce grac nie wyswietlaja sie.
Wtedy podlaczam sobie TV, dla mnie to nie problem przepiac kabel, lub nawet miec podpiete 2, do TV i monitora.
Ale upierdliwe jest uruchamianie Amigi na monitorze, zmiana trybu wyswietlania, bym mogl cos na TV zobaczyc ;)
Wolal bym opcje z trzymaniem przycisku przy jej bootowaniu, by od razu zmianiala tryb wyswietlania i rozdzielczosc.

[#2] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #1

jasne ze tak .. masz odpowiednie programy w katalogu MONITORS
musisz sobie w seqwencji startowej dopis jakiegos IFa i wykonac polecenie.
Wiem ze nie ktore kary pozwalal sflaszeowac ROM i odpalac w Amige domyslnie w trybie np VGA. moja powerka tak potrafila

przejzyj S-S i zrob sobie analogiczy wpis przy LBM

IF mousewait Devs:Monitors/VGAonly
Devs:Monitors/VGAonly
ENDIF

http://os4.aminet.net/package/util/cli/mousewait

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 15:26:01
[#3] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #1

Ja bym bardziej sugerował zrobić analogiczny wpis pod klawisz myszy który będze kopiował odpowiednią kopię screenmode.prefs z ustawieniami trybu dla PAL i VGA.

Przykładowo:

C:CheckLMB ;  (taką komendę trzeba sobie poszukać np. w aminecie)
IF WARN
   copy ENVARC:screenmodePAL.prefs ENV:Sys/screenmode.prefs
ELSE
   copy ENVARC:screenmodeVGA.prefs ENV:Sys/screenmode.prefs
ENDIF

W ustawieniach ScreenMode zapisujemy odpowiednie tryby jako pliki o nazwach podanych w powyższym skrypcie i w odpowiednich ścieżkach.

Z samego ENVARC: usuwamy screenmode.prefs.

Powinno działać, choć piszę z głowy.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 15:44:23
[#4] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #1

proponuje skorzystac z programu bootctrl (aminet)
http://aminet.net/package/util/boot/bootctrl
umozliwia on odpalenie boot-menu oraz CLI w VGA.
Nie potrzebne sa zadne sterowniki.
[#5] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@altcomputing, post #3

Chyba najpierw musze przeinstalowac system bo cos jest namotane w S-S.
Mam na ROM 3.0+WB3.1+MagicWB+IDEFix+jeszcze jakies bzdety i Amiga cos nie odpala z lewym badz prawym klawiszem myszki :P
A ze jestem Amigowym noobem, szczegolnie jesli chodzi o jej oprogramowanie to chyba latwiej bedzie postawic wszystko na nowo i samemu dozbrajac w potrzebne p******y. Przynajmniej sie czegos naucze moze :D
Po za tym bez FASTu i tak za duzo nie poszaleje :P
A cuda sie nie zdazaja i nikt mnie nie poratuje nawet 4rka Fastu za friko ;)

[#6] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #5

A ze jestem Amigowym noobem, szczegolnie jesli chodzi o jej oprogramowanie to chyba latwiej bedzie postawic wszystko na nowo

dyskutowalbym

[#7] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@HOŁDYS, post #6

Stawianie systemu mam juz obczajone ;)
I na samej Ami, jak i na PC i przerzucenie karty do Ami.
Czysty golas bedzie lepszym wyborem do analizy co i jak w startup sequence sie dzieje.

[#8] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@altcomputing, post #3

Dzieki wielkie, patent dziala.
Troche zmieniony, bo mam jednak ClassicWB a nie MagicWB jak sie okazalo.
I ma juz swoje wpisy do rozpoznawania przyciskow myszy.
Wystarczylo tylko copy odpowiednio dokleic do spryptow ktore sa odpalane po wcisnieciu klawiszy myszki ;)

[#9] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #8

Cieszę się że pomogłem :)

Wklej swoją sekwencję startową dla potomnych.

[#10] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@altcomputing, post #9

Ja na swojej Amidze używam podobny skrypt ale nie kasuje plików tylko zmieniam im nazwę.
Robi on też inną kompletnie niepotrzebną oprawę :)

Oczywiście pliki z ustawieniami trzeba wcześniej przygotować, jak i pliki odpowiednich monitorów muszą być na swoim miejscu.
W analogiczny sposób zmieniam czcionki dla VGA i PAL dopasowane rozmiarem do trybu.
-------------------------------------------------------------------
C:CheckRMB
If WARN

If EXISTS Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.VGA
C:Rename Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.prefs Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.PAL
C:Rename Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.VGA Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.prefs
Echo ""
C:Version FULL
C:CPU
Echo ""
C:Avail
Echo ""
Echo preparing... VGA
C:Wait 1
Echo ""
Echo rebooting now...(3)
C:Wait 3
C:Reboot
Else
C:Rename Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.prefs Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.VGA
C:Rename Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.PAL Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/screenmode.prefs
Echo ""
C:Version FULL
C:CPU
Echo ""
C:Avail
Echo ""
Echo preparing... PAL
C:Wait 1
Echo ""
Echo rebooting now...(3)
C:Wait 3
C:Reboot
EndIf
-------------------------------------------------------------------

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 22:55:51
[#11] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@altcomputing, post #9

Nie ma co wklejac, ani tym bardziej jak.
Bo nie mam w tej chwili mozliwosci przerzucenia pliku na PC by jego tresc zamiescic na forum ;)
W kazdym razie dzieki za oswiecenie mnie, bo nie wiedzialem ze tak prosto mozna manipulowac gotowymi ustawieniami Amigi ;)
Wiec chyba wychodzi jakim noobem jestem :D
Udalo mi sie namierzyc odpowiedni plik przez DOpus, bo pokazal ENVARC I ENV jako osobne woluminy. Jednak nadal nie wiem gdzie sie one mieszcza na dysku, a pewnie gdzies siedza ;)

A BTW mam dziwne pytanie na ktore nie znalazlem odpowiedzi.
Mianowicie czy majac zainstalowanego na dysku Workbencha, w takiej konfiguracji jaka mam, da sie z tego odtworzyc czysta dyskietke WB?
Bo jak juz pisalem nie mam mozliwosci zgrania odpowiedniego ADF'a z PC na Amige aktualnie, a takiej dyskietki nie mam. AFAIK majac Amige ma sie od razu z automatu Workbencha, odpowiadajacego wersji ROMowi ktora amiga posiada w sobie, dlatego instalke na CF preparowalem sobie na PC pod WinUAE. Z obrazow ADF znalezionych w sieci.

A nie chce sie za bardzo bawic dzialajacym na CF w Ami systemem, w obawie o to ze moge go niechacy unieszkodliwic ;)
I wtedy w razie czego nie mam narazie mozliwosci posilkowania sie czyms z aminetu, badz reinstalem na WinUAE

[#12] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #11

Majac Workbecha 3.x masz w standardzie mozliwosc odczytu i zapisu dyskietek pc 720kb.
Wystarczy uruchamic ikone PC0 z katalogu STORAGE/DOSDRIVERS lub z CLI wpisac mount pc0: ale chyba nie masz stacji w pc :(

Nie wiem co miales na mysli piszac "da sie z tego odtworzyc czysta dyskietke WB", ale jesli chodzilo Ci o sformatowanie dyskietki, to wystarczy zaznaczyc ikone dyskietki i wybrac z gornego menu FORMAT.
[#13] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@Norbert, post #12

Dokladnie nie mam juz FDD w PC.
A co do odtworzenia to chodzilo mi o to czy da sie z tego co mam na dysku amigi odtworzyc glowna dyskietke Workbench startowa (nie Install).

[#14] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #13

FDD na USB kosztuje przyslowiowe "grosze" :). Za ok 20 zl mozna kupic spokojnie.
Co do odtworzenia dyskietki, niby tak, ale sporo z tym zabawy. Najprosciej moim zdaniem odtworzyc z ADF "nie ruszanego".

[#15] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@jw_amigowiec, post #14

Za te 20zl to sobie kupie nowy adapter IDE-CF by cala karte wpakowac do PC i tak przerzucic na nia adfy ktore potem nagram na ami.
A nie ukrywam ze narazie nie zanosi sie ze bede mial zbedne chocby 20zl, bo z kasa krucho stoje ;/

Znalazlem stary HDD z tej amigi, jednak nie wiem co sie dzieje. Dysk w PC chodzi ok, porobilem go jak trzeba pod UAE.
Jednak po podpieciu go do ami i uruchomieniu, tylko na chwilke zapali sie dioda hdd a potem amiga zawisa. Po usunieciu partycji z HDD efekt ten sam.
Czyzby cos z przelotka 2.5-3.5"? Tylko co tam sie moze w niej popsuc to nie wiem. Luty cale, sciezki cale.
Z ami raczej tez wszystko ok, bo adapter 2.5-CF dziala elegancko.
Dysk pod UAE tez pracuje ok. Metoda i ustawienia takie same jakich uzylem do postawienia kiedys systemu na tej karcie CF.

[#16] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #13

A po co Ci dyskietka startowa z Workbenchem jesli system ma na CF ?

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2011 19:42:37
[#17] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@Norbert, post #16

Zeby nie zostac na lodzie jak cos sobie namieszam z systemem niechcacy ;)
Juz raz tak mialem ze mi ami przestala odpalac z CF.

[#18] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #17

Do uruchomienia Workbencha wystarcza komenda LOADWB.
Dyskietka musi byc bootowalna.
Mozesz wykorzystac do tego dyskietke INSTALL (bo chyba taka posiadzasz)
Nawet nie musi byc startup-sequence, bo wiekszosc rzeczy mozna zrobic w CLI.
Do katalogu glownego i katalogu C przegraj potrzebne programy i masz dyskietke rarunkowa.
Oczywiscie potrzebne sa jeszcze biblioteki, ale te zawarte w INSTALL wystarcza
[#19] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@Norbert, post #18

Nie, nie mam niestety dyskietki Install teraz gotowej.
No i nie mam jak nagrac jak juz mowilem.
Wiec w razie awarii nie mam w tej chwili jak naprawic systemu.
Ani postawic go na nowo, ani nagrac ADFy do wypalenia na FDD za pomoca Amigi.
A ze troche poczytalem, i zainteresowalem sie tez kwestia softu ami, chcialbym w razie czego miec jakis ratunek.
Szczegolnie ze znam swoje zdolnosci (a raczej ich brak) i nie chcialbym Ami unieruchomic, jak np jak sie bawilem ostatnio innymi wersjami scsi.device ;)
Wtedy karte CF mam uziemiona na amen :P
Wiec czy ktos moglby mnie nakierowac jakie pliki musze miec na dyskietce by wystartowac z niej chocby podstawowy AMIDOS?
Tzn dyskietke widzaca moja karte CF i np edytor textowy ED.
Tyle mysle ze mi wystarczy by w razie czego odratowac Amisie nie majaca w tej chwili ZADNEGO dostepu do danych w internecie/bedacych na PC.
Innymi slowy Amiga ma swoje wlasne wyizolowane podworko w tej chwili, a nie chce byc tym gosciem ktory zaj**** jej pileczke do zabawy :P

[#20] Re: Zmiana trybu wyswietlania przy uruchomieniu A1200

@karaczan, post #19

CF dziala Ci jako dysk twardy, wiec jest widoczna pod scsi.device.
Jesli duzo "nie namieszasz" to naped bedzie widziany zawsze.
Na dyskietke przydalby sie program typu DiskSalv, Hdtoolbox i jakis edytor.
Jesli nie wiesz co masz sie znajdowac na dyskietce Workbench, to wystarczy sprawdzic np. pod winuae, jakie i gdzie znajduja sie pliki i nagrac je na Amidze z CF na dyskietke ratunkowa.
Pamietaj zeby dyskietka bylo bootowalna.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 11:49:13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem