[#35]
Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101
@damianx,
post #30
Ja mam konwerter SCART - HDMI UNITEK Y-6250. Początkowo nie mogłem uzyskać obrazu z Amigi przez złącze RGB - obraz był czarny. Okazało się, że w niektórych sklepach internetowych do opisu urządzenia dołączona jest ważna informacja:
"UWAGA! W przypadku podłączenia samego sygnału video, należy zewrzeć masę sygnału audio i video. W przeciwnym razie urządzenie będzie sygnalizować brak sygnału"
U mnie ekran był czarny. Dopiero po podłączeniu dźwięku wtyczkami od kabla RGB obraz się pojawił. Wcześniej dźwięk miałem podłączony bezpośrednio pod głośniki od PC. Teraz podpiąłem głośniki pod konwerter - dźwięk jest ok no i obraz również.
Jakość obrazu - pozytywne zaskoczenie. Chociaż troszkę zakłóceń jest. Mam niestety dość długi nieekranowany kabel, zamierzam zrobić ekranowany i krótki - około 20 cm.
Urządzenie dobrze radzi sobie z interlace - ekran nie miga. Widać jedynie lekkie zniekształcenia obrazu przy przesuwaniu kursora, lub przewijaniu zawartości okna.
Podłączyłem z ciekawości Amigę przez złącze Composite - jakość tragiczna, lepiej sobie darować.
Pod konwerter podłączałem również Commodore 64 kablem SCART - niby działa, ale obraz pojawia się na jakieś 2 sekundy i znika na kilka sekund. Dzieje się tak w regularnych odstępach czasu. Na razie nie wiem, co jest tego przyczyną.
Konwerter kupiłem w sklepie internetowym kurtmedia.pl za 236 zł.