[#1] Stacja do amigi
Taki motyw.
Skoro przerobienie stacji DD od PC do Amigi to kwestia 2kabelków i jednej diody w zasadzie, to czy jest już jakieś sensowne i w miarę proste rozwiązanie dotyczące przeróbki stacji jako HD

I drugie pytanie:
Jak wiadomo amiga odczytując dyski HD zwalnia obroty o połowę.
Czym jest to podyktowane. Gdzieś wyczytałem ze po prostu układy CIA
odpowiedzialne za obsługę stacji nie poradziły by sobie z danymi przy prędkości obrotowej dyskietki takiej jak w PC.

Pytanko kieruję do tych co są w temacie i się orientują w temacie.

[#2] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #1

uklad CIA nie ma nic wspolnego z kontrolerem FDD
za to odpowiedzialny jest uklad 8364R ...tak zwana PAULA

[#3] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #1

"The rotation speed is the same in 2DD and 2HD on a normal pc drive (300 rpm). AFAIK The only drives that have different speeds for DD and HD, are Amiga specific HD drives (Chinon FB-357A and FZ-357A). These drives run at half the speed in HD mode (150 rpm, because Paula can't handle more...). This issue is the biggest problem when it comes to converting a PC HD drive to Amiga HD. You will somehow have to make the drive drop to half speed when reading/writing HD disks.

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 22:18:42
[#4] Re: Stacja do amigi

@HOŁDYS, post #3

Czyli co Paula nie wyrabia...
[#5] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #4

dokladnie ..

nie jest sprawa prosta przy pomocy kilku kabelkow i "diody" zrobic z 1.44 ..1.76 ..a znam juz pare osob co probowalo :)

wydaje mi sie ze nalezalo by zobaczyc stacje z A3000 i co tam jest tak naprawde napchane ze to dziala

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 22:25:45
[#6] Re: Stacja do amigi

@HOŁDYS, post #5

Ja mam stacje HD w 4000 ale jeszcze jej nie rozbierałem
[#7] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #1

http://www.amigaportal.cz/forum/showthread.php?t=2564&s=ffb3b3818c16271a32913fad428f803e

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 22:38:54
[#8] Re: Stacja do amigi

@Dark_luke, post #7

Czyli chyba pipa z tego bydzie bo to jest troche bardziej skąplikowane
[#9] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #8

Ja mam hd z micronika i kiedyś z ciekawości zajrzałem do środka ,też myślałem że jest to prostsze rozwiązanie ,ale niestety jest tam dodatkowy układ i mały pajączek.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 19:17:35
[#10] Re: Stacja do amigi

@Shredder, post #8

dokładnie, aktualnie jest masa innych lepszych rozwiązań niż dyskietki :)

[#11] Re: Stacja do amigi

@Mir3k, post #10

Co do przerabiania to chyba najlepsze są ALPS jedynie 2 zyly w tasmie wystarczy przerobic i wszystko hula. Samej stacji nic nie trzeba przerabiac

[#12] Re: Stacja do amigi

@miro_78, post #11

Chodzi ci o HD ?
[#13] Re: Stacja do amigi

@Dark_luke, post #12

nie to akurat w kwestii 880 kb

[#14] Re: Stacja do amigi

@miro_78, post #13

Już myślałem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem