[#1] orginalny rom z alledrogo?
Mam pytanie

http://allegro.pl/oryginalny-rom-3-1-do-amigi-500-600-cdtv-a2000-i1819117451.html

Czy to fioletowe co wystaje z układu to czasem nie jest punkt do kasowania epromu?

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: orginalny rom z alledrogo?

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

na pewno nie, ktoś sobie zaznaczył żeby nie pomylić przy wkładaniu
czy to jest oryginalny rom od commodore, escom czy skąd tam jeszcze to jest zupełnie inna sprawa... bo kupienie kostek OTP i namazanie ładnego napisu to nie jest taki wielki problem ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2011 09:17:05
[#3] Re: orginalny rom z alledrogo?

te kostki mozna nagrac tylko raz nie ma mozliwosci ich skasowania

[#4] Re: orginalny rom z alledrogo?

@HOŁDYS, post #3

Ja zapytałem czy t nie są kości eprom a epromy się kasuje. Wiem, że romów nie da się skasować.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: orginalny rom z alledrogo?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Czy to fioletowe co wystaje z układu to czasem nie jest punkt do kasowania epromu?

nie wiem jak to odczytac inaczej ..jak o kasowanie epromu...akurat tego w aukcji nie skasujes .. specyjalny EPROM wieloprogramowalny ma szkielko na gorze (widac uklady) i po tym mozna zazwyczaj go rozpoznac .. EPROM Programowalny raz .. nie nagrasz powtornie (typ PROM)

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2011 09:43:54
[#6] Re: orginalny rom z alledrogo?

Podobny kick miałem kiedyś w A600.
Raczej przychylam się do oryginalnej wersji.

[#7] Re: orginalny rom z alledrogo?

Jak napisał Kilos, ktoś zamarkował poprawny kierunek ułożenia ROMU lakierem do paznokci.

[#8] Re: orginalny rom z alledrogo?

@cichym, post #7

a koledzy fachowcy czy zwykly EPROM da sie skasowac metoda chalupnicza w domu > ? Nie pytam o EEPROM bo to to wiem ze sie da

[#9] Re: orginalny rom z alledrogo?

@HOŁDYS, post #8

nie za bardzo... patentu z kwarcówką nigdy sam nie sprawdzałem, nie wiem czy to jest ta długość fali która jest potrzebna więc to może być "męczenie" układu po prostu nawet jeśli w konsekwencji się skasuje, pomysły ze słońcem i solarium to raczej opowieści dziwnej treści ;)
w kasowarce z prawilną lampą UV to jest 5min opalania :)

[#10] Re: orginalny rom z alledrogo?

zobaczcie że nadruk 3.1 jest oryginalny
ktoś kto by wgrał sam sobie rom w kość nie trudził by się z takim nadrukiem

[#11] Re: orginalny rom z alledrogo?

@Dorian3d, post #10

mam identyczny rom

[#12] Re: orginalny rom z alledrogo?

@Dorian3d, post #10

nie postawił bym złamanego ojro na to, że te romy widziały fabryki, które robią licencjonowane układy, ale to ja ;)

nie chcę pozbawiać nikogo złudzeń czy podważać oryginalności konkretnej sztuki, sygnalizuje tylko, że wysmażenie dowolnej ilości romów w układach otp razem z ładnym malunkiem w warunkach domowych nie jest żadnym problemem... i to nie z takim malunkiem jak ten, który od razu pachnie mi wałkiem, bo fabryki nie robią takich dużych oznaczeń i najczęściej podpisują się na swoich produkcjach na kilka różnych sposobów... to tak imho ;)

[#13] Re: orginalny rom z alledrogo?

@HOŁDYS, post #8

Można, jeśli masz kogoś w jakimś RTG.
Ja tak kasowałem pamięci u znajomego w szpitalu :D

[#14] Re: orginalny rom z alledrogo?

@LeszczAmiga, post #13

prześwietlałem ostatnio ząb, za 15zł pewnie nie miał by nic przeciwko żeby zamiast zęba pojechać po epromie :)
ale sposób to sposób, też gdzieś o tym czytałem najważniejsze, że cel został osiągnięty :)

[#15] Re: orginalny rom z alledrogo?

też miałem taki rom z tym fioletowym punktem

[#16] Re: orginalny rom z alledrogo?

@HOŁDYS, post #8

Da się skasować. Ja kiedyś to robiłem za pomocą świetlówki UV. Trwa to długo (dla pewności naświetlałem EPROMa kilka godzin), ale skasował się i nadawał się do kolejnego zapisu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem