[#1] Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT
hej,

Wpadla mi w rece Amiga 1200 w obudowie GIFT Cool Tower.

Czy moze mi ktos napisac, jak wyglada tutaj kwestia podlaczenia/dzialania przycisku RESET na obudowie?

Zrobilem fotke jak to u mnie wyglada:

http://imageshack.us/photo/my-images/163/resetg.jpg/

A - "wtyczka" przycisku reset wychodząca z obudowy :)
C - puste 4 "piny" :)

Przepraszam za lamerskie pytanie, ale czy ta wtyczke mam podlaczyc wlasnie do ktorys z owych pustych pinów "C"? :) Z wielkim trudem udalo im sie 'wylowic' dzialajaca plyte A1200, wiec wole specjalnie nie eksperymentowac, tym bardziej, ze nawet do konca juz nie pamietam, czy przycisk RESET mogl dzialac bez jakichs przerobek w A1200.

Dzieki.

[#2] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@slay, post #1

nie to jest zasilanie stacji dyskietek w odubowie desktop, reset podlaczamy do fast aty lub na jakis slotach zorro. Mozna tez zrobic reset na pycie glownej ale to juz musisz uzyc google

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2011 21:03:47
[#3] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@slay, post #1

Cytując punkty 15 i 16 instrukcji do obudowy Top Tower (wiem, że nie ta sama, ale różniły się chyba tylko wyglądem):

15.Przewód prowadzący od przedniej ściany obudowy Top Tower oznaczony RESET SW nasuń na dwie szpilki na płytce interface'u klawiatury.
16. Przewód cztero żyłowy prowadzący od przedniej ściany obudowy Top Tower podłącz do złącza znajdującego się na płycie głównej przy złączu zasilania dla wewnętrznej stacji dyskietek tak, aby wolne miejsce we wtyczce odpowiadało wolnemu miejscu po szpilce w złączu na płycie głównej.

[#4] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@recedent, post #3

recedent, podłączyłem i śmiga aż miło! dzięki wielkie.

[#5] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@slay, post #1

tak po prostu nie wepniesz resetu w płyte, można sobie wyprowadzić np. ze złącza TP1 tu po lewo na zdjęciu widać piny, które wlutowałem sobie jeszcze zanim kupiłem fast ata

edit:
no to masz lepszy sposób :)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2011 21:25:13
[#6] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@recedent, post #3

zapomnialem o interfejsie klawiatury . . .

[#7] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@PrzemasIII, post #6

Taki reset nie powoduje jakiś uszkodzeń kontrolera klawiatury?
[#8] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #7

Nie.
A dlaczego tak sadzisz?
[#9] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #7

Reset jest wspólny dla wszystkich układów na płycie, podanie masy powoduje reset jak w C64.
[#10] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@rafgc, post #9

Ten reset jest wywoływany z klawiatury z wyjścia kontrolera klawiatury.

Co ciekawe R623 ściąga ten pin do masy!
Jakiego typu jest wyjście TCMP?

Jeśli podanie masy powoduje reset to czemu go nie podać np. na pin 6 procesora czy 12 koprocesora (tego akurat nie ma)?

Resetowanie z klawiatury często nie odnosi skutku bo znowu włącza się to co wczesniej - siedzi w ramie.
[#11] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #10

Wyjście reset kontrolera klawiatury do Amigi to masa jako aktywny, możesz sobie podpiąć ten reset nawet pod procesor. Reset nie powoduje wyczyszczenia ramu, ram nie ma przecież wejścia do resetowania, a jeśli by takowe było, to niemożliwe byłoby wtedy mapowanie kickstartu do ramu.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2013 14:38:30 przez rafgc
[#12] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@rafgc, post #11

KB reset a reset procesora to troszkę co innego.
[#13] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #10

A co to ma wspólnego z Twoim przypuszczeniem, że reset uszkodzi kontroler klawiatury.?
[#14] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@Norbert, post #13

Jeśli wyjście TCMP z U13 jest typu OC to nic się nie stanie ale tego nie wiem.

Ktoś tak kiedyś zrobił i to działa. To jest dokładnie to samo jak bezwartościowy poradnik jak podłączyć klawiaturę od PC do amigii. Autor zapomniał o szalenie ważnej sprawie jak przecięcie ścieżek. W sumie TO DZIAŁA a że po jakimś czasie CIA się zjara to mało istotne.

A w ogóle jak następuje autoreset przy włączaniu komputera?
[#15] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #12

Może i tak, ale aby zresetować Amigę, trzeba zresetować procesor i chipset, a reset chipsetu i procesora jest połączony.
[#16] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #14

Dlaczego ma się zjarac CIA?
[#17] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@rafgc, post #15

Tak ale nie z KB reset!

W tym temacie jak i innych jest tylko takie krążenie w okół tematu bo nikt tak do końca nie zna odpowiedzi.
[#18] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #17

Nie chce mi się aż tak zagłębiać w schemat A1200, ale wygląda na to, że KB_RESET wchodzi do Gayle. Do tego scalaka wchodzi/wychodzi też _RST. Na schemacie jest jeszcze sygnał _RESET. Cóż, wydaje mi się, że Gayle na podstawie sygnału KB_RESET generuje sygnał resetu, który idzie na chipset i CPU.

A wracając do tego dziwnego pytania z postu nr.7: nie, taki reset nie powoduje uszkodzenia kontrolera klawiatury.
[#19] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #14

W dokumentacji interfejsu klawiatury PC jest napisane, żeby zastosować rezystory gdy korzysta się z dwóch klawiatur a tak można pominąć, dodatkowo firmware został zaktualizowany do MMkeyboard (nie wiem czy przez autora tegoż samego urządzenia). Projekt leży na Aminecie od 97r. jak dotąd nikt nie zgłosił, żeby mu coś się przez to zepsuło.

Po włączeniu komputera Reset jest trzymany chwilę w stanie niskim.
[#20] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@rafgc, post #19

Po włączeniu komputera Reset jest trzymany chwilę w stanie niskim.

Dokładnie, w zasadzie w każdym urządzeniu elektronicznym zawierającym jakiś mikroprocesor przy włączeniu zasilania przez chwilę reset jest aktywny.
[#21] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@gorzyga, post #20

Jeśli nikomu się nie zepsuło nie znaczy że tak być powinno, ale nie chcę tego dłużej drążyć.
[#22] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #10

Rezystor 623 ściąga do masy a 626 do Vcc. Przypomniało mi się teraz, że róznica przez podanie KB reset a normalnego resetu jest taka, że w przypadku tego pierwszego można go obsłużyć przez system, czyli np zamknąć wszystkie otwarte dojścia do dysku by nie spowodować dewalidacji. zawartość RAMu nie zmienia się bez znaczenia, który reset został wywołany, chyba, że jakaś procedura obsługująca kbreset coś z tym robi. Nikt dokładnie nie wie, które wejścia są OC a które nie, kontroler klawiatury to mikrokontroler z jakimś wsadem.

To, że coś działa, nie znaczy też że działa źle, po prostu brak dobrej dokumentacji układów, ja przynajmniej sądzę, że zanim ktoś przysiadł do tego kontrolera klawiatury to się najpierw rozeznał w temacie.
[#23] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@Kilos, post #5

Co do resetu na przednim panelu to (mając taką samą jak na zdjęciu obudowę Infinitiv jaką Kilos prezentuje) najlepiej jest sobie samemu wlutować i wyprowadzić dwa piny na reset jak się nie ma FastATA ??
[#24] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@11111olo, post #21

A dlaczego nie chcesz tego dalej ciagnac ?
Sam rozpoczalem dyskusje zadajac pytanie.
Masz pole do popisu oby samemu udowodnic ze reset moze zniszczyc kontroler klawiatury.
Nikt tego za Ciebie nie zrobi i nie poda Ci rozwiazania "na tacy".
Informacje znajdziesz na sieci.

Troche dziwi mnie to ze jako "Początkujący użytkownik A1200" masz tyle "sprzetowych" problemow.
(reset , stacja pc w amidze)
Jesli faktycznie tak bardzo Cie to wszystko interesuje, poszukaj informacji na sieci, zamiesc na forum co Ci sie udalo znalezc i jakie z tego wyciagnales wnioski.
[#25] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@Norbert, post #24

Nie są to sprzętowe problemy a raczej sprzętowe niewiadome.

Jak bym przeciął ścieżkę to na pewno wtedy nic się nie spali ale nie wiadomo w którym by to trzeba zrobić miejscu.

Wychodzi ze najpewniej było byłoby wylutować cały U13 :D
[#26] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@slay, post #1

chcesz miec czysto i bezpiecznie: uzyj TP1, jak juz ktos wyzej pokazal. to sa 2 punkty specjalnie po to, wystarczy zewrzec bez kombinacji z rezystorami itp.
[#27] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@Valwit, post #26

Dokładnie tak. Najlepsza i najprostsza metoda.
[#28] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@stachu100, post #27

zauwazcie ze to stary watek, a wznowil go 11111olo, ze swoja troską o uszkodzenie kontrolera klawiatury.

Autor pytania z 2011 roku na pewno wykonal juz reset do swojej Amigi.
[#29] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@Norbert, post #24

Nie ma się co dziwić, wpisz sobie na CSDB.dk ksywkę kolegi :)
[#30] Re: Przycisk RESET w A1200 tower by GIFT

@gorzyga, post #29

Mam jedno pytanie odnośnie resetu w A1200, gdy wciskam ctra-a-a i puszczam to reset nastepuje dopiero po dwóch sekundach od puszcenia klawiszy, czy tak powinno być?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem