[#1] Eksport sampli z .mod oraz..
Witam!

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że miałem już przyjemność zakładać na ów forum temat z prośbą o znalezienie pewnej polskiej niedokończonej produkcji, za co serdecznie dziękuję :), lecz chciałbym jeszcze raz się do Was zwrócić o pomoc w pewnej kwesti, mianowicie:

Posiadam dość sporą bazę pliczków .mod z przepięknymi kawałeczkami z takiego lotusa, czy innych ciekawych gier i naszło mnie "odrestaurować" pewne numery, przez co nastąpił mój problem. W jaki sposób wyciągnąć sample z pliczków .mod dość tanim [jak nie darmowym] kosztem + przekonwertowanie ich na bardziej rozpoznawalny format dla PieCa, np .wav? Bardzo prosiłbym o wsparcie, jeśli to mozliwe :)

Pozdrawiam!
[#2] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Siergiejska, post #1

Jeśli to nie musi być robione na Amidze (na co by dział wskazywał), to np. w ModPlug Trackerze zwyczajnie otwierasz moda, przeskakujesz po liście sampli i zapisujesz na dysku, które chcesz - nic prostszego...
(dokładnie nie pamiętam, co tam trzeba wcisnąć, ale na górze po otwarciu moda masz zakładkę "samples" czy jakoś tak, w której widać wykres fali wybranego sampla, i tam możesz je sobie przeglądać, edytować i zapisywać/importować itp.).

Aktualna strona tego trackera to openmpt.org.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 05:12:05
[#3] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Siergiejska, post #1

1. Uruchamiasz ProTrackera (jest na Aminecie). Jedną z jego funkcji jest wczytanie sampla do moda, jak i zapis sampla występującego w modzie na dysk.
2. Uruchamiasz jakiś konwerter sampli (polecam SampleZ, choć na Aminecie znajdziesz też masę innych) i już.

[#4] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Siergiejska, post #1

"Posiadam dość sporą bazę pliczków .mod z przepięknymi kawałeczkami z takiego lotusa, czy innych ciekawych gier i naszło mnie "odrestaurować" pewne numery, przez co nastąpił mój problem. "

Tak z ciekawości - w jaki sposób zamierzasz odrestaurować te moduły?
[#5] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Siergiejska, post #1

też jestem ciekaw co Ty właściwie chcesz z tym robić? :)

[#6] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Siergiejska, post #1

Coś mi mówi, skoro dotychczas jeszcze nie odkryłeś że na PC istnieją trackery które nie mają żadnych problemów z wczytywaniem amigowych modków, że niewiele wyjdzie z tego "odrestaurowania" ;)

W każdym razie sciagnij to co sugerowali koledzy wyżej, ModPlug Tracker, wczytujesz najnormalniej w świecie modek i masz sample na tacy.

Zapisujesz w WAV i potem możesz je wczytać w dowolnym edytorze dźwięku, Audacity czy GoldWave który swoją drogą rozpoznaje też normalne IFFy.

Ale generalnie jak chcesz mieć lepszą jakość dżwięku ustawiasz na wyjściu takową w MPT + interpolację sampli i gotowe. Z tego możesz zrobić WAV czy MP3.

W 8-bitowych samplach niewiele da się poprawić oprócz tego, jeśli potrafisz to dopasuj jakieś 16-bitowe które znajdziesz w innych modkach albo w zasobach internetu.

BTW: muzyka z Lotusa była poprawiana/remixowana już parę razy...
http://www.amigaremix.com/remixes/search/lotus

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 13:20:54
[#7] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Kilos, post #5

Jest troche mozliwosci zabawy z takimi samplami. Nie kazdemu odpowiada praca na trackerze i jego mozliwosci. Swego czasu bawilem sie wycietymi z modow samplami w sequencerze, na nowo tworzac sekcje rytmiczne midi przepuszczane przez VST EZDrummera czy Bass playera. Najzwyklejszy sequencer, pare dobrych wtyczek VST, jakis "zywy" instrument i mozna sie fajnie pobawic z takimi samplami. Zreszta, mozna uprzec sie i sequencer potraktowac jak trackera. Filozofia jest podobna. Ukladasz sobie sample, a zamiast komend stosujesz flangery, delaye i inne arpegiatory w postaci VST. Troche to dziwny pomysl, ale nie takie ludziom przychodza do glowy. Efekty na pewno beda oryginalne.

[#8] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@frywolny_marian, post #7

zabawa zawsze jest dobra, bo gdzie zabawa tam i nauka ;)
nie bardzo tylko rozumiem po co miałbym się bawić akurat próbkami z mod-ów amigowych po za specyficznym środowiskiem amigowym, co jest w nich takiego wyjątkowego? :)
koledze chyba nie o to chodzi, obawiam się, że po prostu chciałby zmasterować moduły żeby brzmiały mu lepiej, ale do tego nie trzeba wyciągać sampli więc nie wiem... :)

[#9] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@mailman, post #3

w Delitrackerze byl plugin w ktorym mozna bylo zrobic All sample Save to directory

[#10] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@Kilos, post #8

Zasadniczo to im niżej schodzisz, tym masz większo pole manewru. Ale to w tym wypadku teoria. Sam wielkim fanem rozgrzebywania starych trupów nie jestem chyba, że stoi za tym jakiś pomysł (te remixy Lotusa robione przez Daxxa sa zajebiste, szczególnie "daXX - Lotus III - Breathless - daxx Remix.mp3")
[#11] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@grg, post #10

bardzo przyjemne, choć te remix-y to w zasadzie są cover-y, ale najważniejsze, że wiadomo o co chodzi ;)
myślę, że jeśli trup znakomity to dlaczego nie... w ten sposób powstaje wiele fajnych, nowych interpretacji i jeśli jest to zrobione dobrze przy jednoczesnym zachowaniu "klimatu" oryginału i zamysłu autora to wtedy ssie :)
Imho wiele znakomitych produkcji modułowych pozostanie nie do pobicia w swoich oryginalnych wersjach dlatego, że po prostu wykorzystują do cna matrix w którym powstały przez co klimat jest niepowtarzalny, można atakować takie produkcje, ale najlepiej do tego być świadomym własnego kung-fu ;)
może się potem okazać, że ten czy ów powie, że nędza i będzie przykro niepotrzebnie
to tak zupełnie w moim własnym odczuciu ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2011 15:27:25
[#12] Re: Eksport sampli z .mod oraz..

@frywolny_marian, post #7

"Jest troche mozliwosci zabawy z takimi samplami. Nie kazdemu odpowiada praca na trackerze i jego mozliwosci. Swego czasu bawilem sie wycietymi z modow samplami w sequencerze, na nowo tworzac sekcje rytmiczne midi przepuszczane przez VST EZDrummera czy Bass playera."

Zgadza się. Tylko że to będzie właśnie jak sam mówisz zabawa, mająca niewiele wspólnego z restauracją. Zresztą z tych 8-bitowych sampli (nierzadko po 16kHz) wiele wycisnąć się nie da (szum kwantyzacji i te sprawy), dlatego IMO jedynym sensownym wyjściem jest przepisać moduł na MIDI i zaaranżować na VST/żywe instrumenty. O tym, że nie jest to łatwe świadczy niewielka ilość porządnych remiksów kawałków z Amisi (koledzy z C64 mają tutaj więcej szczęscia) - zazwyczaj wszystkie te tracki brzmią jak z synthów z połowy lat 90., są beznadziejnie zmiksowane i do pięt nie dorastają oryginałom (są wyjątki, Grogon podał przykład). Ale to już inny temat.

Zabawna rzecz - niedawno rozmawiałem z X-Ceed'em, że fajnie byłoby zremiksować parę amigowych hitów :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem