Poszukuję karty Commodore A2410 (zamieściłem już odpowiednie ogłoszenie w dziale giełda).
Chciałem przy okazji przybliżyć wam ten mało znany twór ;).
Jest to jedna z pierwszych kart graficznych dla Amigi, jeśli nie pierwsza w ogóle. Konstrukcja jej jest bardzo nietypowa gdyż oparta jest o procesor ogólnego przeznaczenia. TMS34010, bo o nim mowa jest 32-bitowym procesorem, który oprócz typowych instrukcji zawiera szereg rozkazów, pozwalających na tworzenie procedur wspomagających operacje na grafice 2D. Ideologicznie bardziej przypomina on dzisiejsze programowalne układy graficzne dla PC, niż układy, które można spotkać w innych kartach graficznych dla Amigi (a które wspierają tylko pewne predefiniowane operacje).
W skrócie karta działa tak:
- Program dla TMS34010 jest ładowany z poziomu hosta (przez procesor 68K) do pamięci karty i wykonuje się na procesorze TMS. Taki program może mieć wiele procedur np.: "rysuj kwadrat", "rysuj okrąg", "wypełnij obszar" itd.
- Host "karmi" kartę danymi zrozumiałymi przez w/w program.
- TMS34010 wykonując program, na podstawie danych otrzymanych od hosta generuje cyfrowy obraz, który trafia do pamięci karty.
- Z pamięci cyfrowy obraz jest czytany przez układ RAMDAC, konwertowany do postaci analogowej i wysyłany na wyjście VGA.
Co z tego wynika? Na A2410 można sprzętowo akcelerować dowolny rodzaj operacji graficznych - wystarczy napisać odpowiedni program, który będzie wykonywany na karcie.
Pierwotnie A2410 zaprojektowano dla AMIXa - systemu rodziny UNIX sprzedawanego przez Commodore (w zestawie z A3000UX i A2500UX). Wsparcie dla tej karty w AmigaOS zawsze było słabe. Jedynym systemem RTG obsługującym ją jest CyberGraphX (wersje 2.x i 4.2+). Istnieje także sterownik
grful dla systemu NetBSD (jest nawet
assembler dla tego układu ;) ).
Mi ta karta potrzebna jest, gdyż w NetBSD rozpoczął się właśnie proces renowacji Amigowych sterowników graficznych. Jedną z kart, które są obsługiwane, a której obecnie nie mają developerzy jest A2410.
Ciekawy filmik propagandowy o TMS34010: http://www.youtube.com/watch?v=730tmDmzeDE
Datasheet układu dalej można pobrać ze strony producenta: http://www.ti.com/product/tms34010#technicaldocuments
Karta A2410 dla przeciętnego Amigowca nie jest zbyt atrakcyjna - niestety obsługuje jedynie grafikę 8-bitową i ma dość słaby pixel clock (36 lub 67MHz, zależnie od wersji).