[#1] Twardy jest bardzo twardy :-)
Dostałem twardziela Cawiar 2.5GB.Podlączam go do fast aty i jest wykrywany. Cieszę się bardzo. Zapuszczam HD Tool Box z OS3.9 i d..a blada nie mogę go nawet zaznaczyć bo wyskauje okienko że dysk nie może być zmieniony czy coś takiego. Ale to jest nic bo pokazuje że ten typ urządzenia nie może być manipulowany poza tym na liście jest go DWA razy? Ale nic to wrzucam tak na wszelki wypadek Mountera to ten pisze że nie może znaleźć RDB. I było by wszystko ok tj. dyk popsuty i go wywalam itp. ale tak z ciekawości uruchamiam HD Tool Box-a z OS3.1 i tam pomimo że jest dwa razy znowu to jeden z nich jest prawidlowo rozpoznawany. Ustalam partycje nagrywam wszystko (ale nadal go nie ma na tapecie) robię reboot i tak HDToolBox z OS 3.9 go widzi jak poprzednio a na WB go nie ma. Może wie ktoś o co chodzi.

Pozdrawiam

[#2] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Arbuz, post #1

Witam,

A na pececie próbowałeś, np. Fdiskiem. Da sie go podzielić na partycje?

[#3] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@rjack1, post #2

Nie mam pecka i nie mam zbytnio do grzybów dostępu. Poczekam jeszcze może ktoś będzie miał jakieś pomysły i najwyżej później zobaczę na pC

[#4] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Arbuz, post #3

Możesz jeszcze wskazać ShapeSchifterowa ten dysk jako jego i zobaczyc co mac z nim zrobi.
[#5] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Arbuz, post #3

Spróbuj HDInstTools z Aminetu, może nim coś zwojujesz. Spróbuj też bez faty (bez ata3.driver). Z tak małym dyskiem nie powinno być żadnych problemów. Sprawdź też zworki, kable itp.
[#6] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@szulu, post #5

Zdaje się że HDToolBoxy z OS3.5 i OS3.9 nieco się gryzą, ale to oczywiście nie w tym problem. Może po prostu prądu brak?
[#7] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Prince, post #6

Wyzeruj (wyczyść) RDB komendą dd, jest na aminecie w archiwum fat95.

[#8] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@kmilota, post #4

O tym nie pomyślałem próbuję. Relacja z bojów jutro.
Pozdrawiam i THX wszystkim za pomoc. Choć jakby były jakieś jeszcze pomysły to poproszę.

[#9] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Arbuz, post #1

Dosc dawno temu mialem problem bardzo podobny do opisywanego , nie mialem wowczas FastAty , na standardowym kontrolerze jako pierwszy na tasmie mialem Cawiara 1.6Gb , drugi byl CD . Potrzebowalem przezucic dane na Cawiara 2.4Gb wiec wypialem CD i w jego miejsce wpialem ten drugi HD . Cyrki jakie sie odstawialy byly identyczne jak te ktore Ty opisales , przestawianie zworek nic nie dawalo ( a raczej jeszcze pogarszalo sprawe ) , wreszcie kumpel doradzil mi , abym zamienil dyski miejscami tzn ten 2.4 jako pierwszy na tasmie , a 1.6 na koncowce . No i wszystkie klopoty zniknely jak reka odja . Moze wiec tu lezy problem , wepnij go gdzie indziej i zobacz co sie bedzie dzialo .

[#10] Re: Twardy jest bardzo twardy :-)

@Darek S., post #9

Chciałbym podziękować za wszelką pomoc. Próbowałem waszych propozycji ale twardy za twardy się okazał przy tych wysiłkach. Okazało się że było jedno rozwiązanie mianowicie sformatowalem go komendą low-level z OS3.1 i działa ok. Jest wszędzie widziany. To by było na tyle.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomysły.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem