[#31] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #30

strim skad masz taka wiedze na temat sprzetu amigowego ?
strzelasz informacjami z rekawa :) czego zazdroszcze OK

[#32] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@HOŁDYS, post #31

I robisz błąd, nie są takie same pod względem funkcjonalności, pierwsza ariadne ma dodatkowy port równoległy a druga nie ma, xsurfy mają porty EIDE tyle że nie botowalne i złącze zegara.
Jedyne w czym się nie różnią to w obsłudze standardu transmisji i obsłudze tylko Z2 (czyli Z3 będzie pracować od tej karty jako Z2).

Pozdrawiam
[#33] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@RadoslawF, post #32

A czy sieciówka pod PCI w mediatorze będzie szybsza niż w Zorro???
[#34] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@RadoslawF, post #32

nie są takie same pod względem funkcjonalności

To są bajery o czym piszesz. Jeśli chodzi o kartę sieciową, kluczowy element w karcie sieciowej... to są praktycznie identyczne. Wszystkie są kartami 10Mbit Zorro II, jak sam napisałeś.

[#35] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #34

Pod względem obsługi sieci i slotów zorro nie różnią się, dodatkami już się różnią.
A funkcjonalność to całość ich możliwości, nie tylko obsługa protokołów sieciowych.

Pozdrawiam
[#36] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #34

ok wszystko wiem, wiec bede celowal w ariadne1 lub x-surf z zaznaczeniem ze nie potrzebuje zbednych bajerow w stylu IDE karta ma sluzyc tylko do stron amigowych w celu sciagania dem , programow sterownikow pathy do systemu takze aminet google bez zbednych wodotryskow

[#37] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@RadoslawF, post #35

@RadosławF

Zapewne masz rację, że funkcjonalność to całość możliwości, ale w karcie sieciowej najważniejsza jest obsługa sieci ;). I o to pytał Blendor. A jak już ustaliliśmy, w wymienionych kartach jest praktycznie identyczna. Ba, większość z nich jest zbudowana na NE2000 (chyba tylko Ariadne 1 na AMD Lance). Myślę, że kontynuowanie dyskusji w tym temacie nie ma sensu...

@Hołdys

Lata doświadczeń . Nic nie poradzę na to, że informacje na temat Amigi zapamiętuje z taką łatwością . Sporo sprzętu Amigowego miałem w ręku, bądź dalej mam.

@Shredder

Sieciówka 10Mbit w busboardzie PCI będzie tak samo wolna jak na Zorro II . Niedawno miałem okazję przeprowadzić taki test z kartą opartą o RTL8029 (takie NE2000 na PCI) i transfer był identyczny jak z RTL8019 via Zorro (~650kB/s)...

Mediator obsługuje karty 100MBit oparte o układ RTL8139, nawet w swoim mam takową... Ale nie zauważyłem, że transfery były dużo szybsze niż w przypadku karty 10Mbit. Może komuś innemu udało się uzyskać lepszy wynik?

[#38] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@pawelini, post #23

@pawelini

Wybacz, nie zauważyłem wcześniej Twego postu...

Ile tan caly deneb wyciaga na zorroIII maksymalnie transferu z pendrive usb czy dysku? (CSPPC604e/060)

Też mam CSPPC z 060 i maksymalny transfer jaki udaje mi się uzyskać to 6MB/s (w trybie DMA, w PIO wolniej).

- Jak to wyglada ze wspolpraca kilku urzadzen ? Gdy zatkasz szyne jakims transferem z pendrive czy podstawowe urzadzenia typu mysz czy klawiatura nie mula?

W trybie PIO jest odczuwalne lekkie spowolnienie wszystkiego podczas transmisji danych (ale nie aż tak, żeby myszą się ruszać nie dało). W trybie DMA nie ma takich problemów.

- Jak ze sterownikami do os4 i apusa?

Do APUS nie ma.
Na OS4 można używać Poseidona i działa poprawnie (ale bez DMA).

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2011 17:15:25
[#39] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #38

W trybie PIO jest odczuwalne lekkie spowolnienie wszystkiego podczas transmisji danych (ale nie aż tak, żeby myszą się ruszać nie dało).

proponuje wlaczyc tryp PIO w najnowszym windowsie tak aby I/O nie uzywalo wogole DMA :))) zobaczycie jak uycie 4 core skoczy na 100 % :P

reasumujac ten typ tak ma

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem