[#1] Nowe rozszerzenie dla CDTV
Jakiś czas temu przy okazji prezentacji mojego kontrolera SCSI dla CDTV jeden z Panów podsunął mi myśl abym działał w tym kierunku.

Dziś dostałem odzew od tej samej ekipy która stworzyła dla mnie ten kontroler. Co dobre, jest wstępne zainteresowanie projektem. Jednak tutaj będę musiał podziałać troszkę sam.
Wiem że było rozszerzenie 020 dla CDTV, lecz nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji w postaci np. schematów czy choćby samego rysu technicznego co takie rozszerzenie zawiera na swojej płytce drukowanej...

Czy ktoś byłby w stanie mnie zaopatrzyć w choćby najmniejszą garść informacji czysto technicznych?

[#2] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@bombermax, post #1

Proszę bardzo: http://amiga.resource.cx/exp/turbocd chyba lepszego foto ani info nie znajdziesz. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://amiga.resource.cx/exp/blizzardcdtv

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2011 23:49:20
[#3] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@bombermax, post #1

A może coś takiego? http://amiga.resource.cx/exp/mtec530

Swoją drogą, ciekawe czy jest jakaś fizyczną przeszkoda, żeby ta karta zadziałała w CDTV... ale to chyba bardziej skomplikowane urządzenie niż samo 020. Nie wiem, nie znam się

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 01:24:36
[#4] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@_arti, post #3

mam podobną konstrukcyjnie kartę mteca z 020 koprocem i 1 mb fastu w cdtv
i jak nie ma 68000 w podstawce to nawet można założyć blachę ,ale jak chcesz mieć obie motoroloki na karcie to na środku blachy robi się spore wybrzuszenie.

link do karty http://amiga.resource.cx/exp/mtec520

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 10:25:45
[#5] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@damianx, post #4

Będę musiał zebrać wszystko, podesłać i zobaczymy co będzie.
W każdym bądź razie jest to do zrobienia. Podobnie jak w przypadku kontrolera SCSI.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 13:37:55
[#6] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@bombermax, post #5

Skąd można by wziąć recyklowane 68k np 020? Słyszałem ze w jakichś drukarkach siedziały, HP chyba. Wie ktoś jakie to modele były?

PS. Czy ci Twoi monterzy składają tylko całe czy np by samo PCB mozna było kupić?

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 14:48:33
[#7] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@pinior, post #6

ja kupiłem akurat swój kontroler w częściach, które później musiałem sam wspawać ;) ale za dodatkową opłatą oni mogą zrobić to sami.

Problem właśnie będzie z prockami... mało ich na rynku

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 14:58:14
[#8] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@bombermax, post #7

A jakby tak zbudować takie zintegrowane rozszerzenie razem z kontrolerem HDD (IDE to chyba najłatwiejszy interfejs podłączony bezpośrednio do CPU), no i max możliwej pamięci do tego.

PS. Ja i moja CDTV czekajamy na pozytwny rozwój sytuacji :)
[#9] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@pinior, post #8

Nie twierdze że nie jest to do zrobienia. Muszę zapytać majstrów. Aczkolwiek będzie to mega trudne. Ale opcja samego tylko kontrolera jest aktualna.

[#10] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@pinior, post #6

68030 tylko w wersji PLCC siedzą w routerach CISCO bodajrze serii 2500. Można kupić za 30pln cały router.
[#11] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@bombermax, post #1

Nowe procesory freescale 68000 z zegarem na obudowie 16MHz działają spokojnie na 50MHz - mój w minimigu działa elegancko, jest zimny. Do tego dorobić szybką pamięć fast, może dodatkowy, jeszcze szybszy cache tej pamięci i mamy CDTV szybką jak A3000/25Mhz - takiej prędkości właśnie jest minimig, o ile kod wykonywany jest w pamięci SLOW, która jest "keszowana" w FPGA.

[#12] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@_arti, post #3

Arti fizyczna przeszkoda to brak miejsca w A500 zlacze CPU jest z innej strony niz CDTV i A1000 i duzo kart/rozszerzen nie miesci sie elektrycznie sa zgodne
68020 byly w laser jetach z seri LS 800 i 1200 oraz w niektorych pralkach :)

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 16:26:38
[#13] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@Mariusz-19, post #2

Odbiegając trochę od tematu, co można podłączyć pod złącze na płycie głównej CDTV oznaczone CNI2? tutaj rozpiska: http://www.allpinouts.org/index.php/CDTV_Diagnostic_Slot
[#14] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@Mariusz-19, post #13

Widzę, że to cała szyna procesora, więc praktycznie wszystko.

[#15] Re: Nowe rozszerzenie dla CDTV

@Mariusz-19, post #13

Istnieje przynajmniej jedno rozszerzenie RAM dla tego portu (BigRAM CD8 firmy WAW Elektronik).

Pewnie sporo rozszerzeń do A500 dałoby się zaadaptować do działania z tym portem, ale z tego co widzę w rozpisce sygnał CFGOUT nie jest podłączony, a sygnał CFGIN jest uziemiony... co mogłoby komplikować sprawę.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2011 18:09:53
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem