[#1] R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD
Witam
nie wiem czy mam rację, ale chyba przyczyną padnięcia mojego dysku były złe parametry w HDToolboxie. Po kliknięciu na read coniguration wyskakiwał mi monit, że mój dysk nie obsługuje do SCSI (czy coś w tym stylu), po kilkukrotnym dobieraniu parametrów udało się mniej więcej uruchomić ten dysk, z odpowiednią ilością MB.
Mam teraz takie pytanie na przyszłość, czy jest możliwość znając pojemność w megabajtach, oraz dwa parametry heads i cylinders obliczyć pozostałe dwa czyli blocks per tracks oraz blocks per cylinder?

[#2] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Skiba, post #1

to ten dysk ode mnie ? u mnie pracowal bez zarzutu w A2000 i w PC
mowiles ze ci ten dysk odpalil jak pozworkowales go dobrze (terminacja itd)
dysk byl sprawny nie wiem co tam pokombinowales...sam wiesz ze pare rzeczy odemnie brales i nigdy ci bubla nie wyslalem

[#3] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@HOŁDYS, post #2

nie mam do ciebie żalu ani pretensji i nie twierdze, że to w jakikolwiek sposób twoja wina.. :)
ten dysk miał 15lat, w piecu mi dysk trzyma max 6.
jestem tylko ciekaw skąd brać parametry dysków skoro sam kontroler ich nie może pobrać

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 19:33:29
[#4] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Skiba, post #3

na etykiecie dysku nie jest napisane ?

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 19:51:40
[#5] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Blendor, post #4

niestety nie

[#6] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Skiba, post #5

a jesli znasz model nazwe dysku moze dane sa do zdobycia w necie

[#7] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Blendor, post #6

z samej etykiety dokładnie mogę określić po kodzie wielkość dysku (MB), ilu calowy jest dysk, i jaki interfejs posiada. w necie znalazłem dwa parametry, o których pisałem wcześniej. Problem polega na dobraniu dwóch pozostałych aby dysk funkcjonował dobrze.

[#8] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@Skiba, post #7

Najczęściej, w wiekowych dyskach twardych, potrafiłeś określić parametry samemu. Wystarczy że znasz samą firmę i dokładną pojemność dysku. Dodatkowo znasz już garść parametrów dysku, więc powinno być to dodatkowym ułatwieniem.

EDIT:

mam bibliotekę dysków twardych po 1993 roku do 2000 roku, podaj mi cokolwiek możesz odnośnie tego twardziela to pomogę Ci w pozostałych parametrach.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 22:14:18
[#9] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@bombermax, post #8

Dysk nie działa. Jak przyślą mi następny to sie do Ciebie zgłosze:) z góry dziękuję

[#10] Re: R.I.P. IBM i kilka pytań o HDD

@bombermax, post #8

a taki dysk masz w tej bazie Quantum ProDrive ELS 127S??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem