[#1] Amiga ze Stanów?
Witam.

Jakie są sposoby przystosowania Amigi w wersji USA (NTSC i 120V) aby spokojnie u nas śmigała?

Zasilanie to pewnie jakąś przetwornicą można załatwić (no chyba że tylko kwestia zmiany zasilacza) ale co z wyświetlaniem?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Z drugiej zaś strony, czy 850 Euro za gołą A3000T to nie jest przesada?

Pozdrawiam,

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 09:22:04
[#2] Re: Amiga ze Stanów?

@Tom Rain, post #1

Cos mi sie wydaje ze z zasilaniem to nie bedzie problemow po zmianie zasilacza. Chyba ze jakies drastyczne zmiany we wtyczkach byly... ale nie sadze.

850 euro, jak masz i dasz bo Cie stac, to ok.

[#3] Re: Amiga ze Stanów?

@Koyot1222, post #2

No nie mam 850E, a z ciekawości się pytam...

Chyba lepiej będzie kupić A2000 z 3.1, 040@33, ECS i 24MB ramu za 400E...
chociaż rozglądam się za A4000 ale w sumie ze stanów można ciekawe wyrwać...

[#4] Re: Amiga ze Stanów?

@Koyot1222, post #2

Na amigach NTSC jest problem z oprogramowaniem Pal'owskim, czyli praktycznie 100% softu dostępnego w necie..gry przede wszystkim.

Znam kilku gości w USA, którzy sprowadzili sobie z tego powodu europejskie (PAL'owe) Amigi.

[#5] Re: Amiga ze Stanów?

@Tom Rain, post #3

850 Euro za gołą Amigę 3000D to drogo. W Polsce można kupić gołą Amigę 3000D w bardzo dobrym stanie za 1400 zł, a można znaleźć taniej. No i nie trzeba inwestować dodatkowo w zasilacz.

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 09:54:25
[#6] Re: Amiga ze Stanów?

@Tom Rain, post #1

Zasilanie to tylko kwestia wymiany zasilacza na 220-230V, czyli taki stosowany w Europie. :)
A co do NTSC, to nie ma żadnego problemu. Każdy monitor PALowski C= lub inne tego typu wyświetlają przecież NTSC. Ba, każda Amiga potrafi wyświetlić PAL i NTSC. To że boot menu standardowo będzie ci sie odpalał w NTSC, to przecież żaden problem. WB ustawisz sobie w trybie PAL. Z grami PAL też nie ma problemu.
Dobra, tyle o gierkach i WB na ECS.
A kupując A3000T już teraz pewnie myślisz o karcie graficznej... :)
[#7] Re: Amiga ze Stanów?

@michalmarek77, post #4

Na amigach NTSC jest problem z oprogramowaniem Pal'owskim, czyli praktycznie 100% softu dostępnego w necie..gry przede wszystkim.

Commodore "wykroiło" im tryby PAL? Eeeee, nie chce mi się wierzyć...
[#8] Re: Amiga ze Stanów?

@Andrzej Drozd, post #6

Nie jest tak Andrzeju - Amiga w NTSC /np 500, 2000/ nie uruchomi gry w PAL.
Tu nie chodzi o to, czy telewizor, monitor wyświetli sygnał.
Osobiście tego nei sprawdzałem, z rózmów takie dostałem sygnały.

tutaj wątek dotyczący problemu:

http://www.amiga.org/forums/archive/index.php/t-35778.html

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 10:06:24
[#9] Re: Amiga ze Stanów?

@Andrzej Drozd, post #6

No właśnie chodzi o to, że kupując golasa to trzeba się uzbroić przynajmniej w grafikę i niewątpliwie turbo - bo 030@25 to chyba trochę mało w tych czasach...

[#10] Re: Amiga ze Stanów?

@Tom Rain, post #1

Wymiana zasilacza prawdopodobnie bedzie konieczna. Ale to nie wszystko.
Podejrzewam ze w Amidze z trybem NTSC bedzie uzyty inny oscylator generujacy czestotliwosc taktowania (taki ktory w A500 generuje czestotliwosc 7.15MHz).
Ponadto bedzie zwarta zworka mowica ukladowi AGNUS ze powinien pracowac w trybie NTSC czyli ma generowac obraz o mniejszej rozdzielczosci pionowej . Obawiam sie ze wybor trybu PAL niewiele tu pomoze (oczywiscie zworke bedzie mozna usunac o ile uzyty uklad AGNUS nie jest zafiksowany tylko na obraz NTSC).
[#11] Re: Amiga ze Stanów?

@Phibrizzo, post #10

Czyli C= naprawdę "upośledziło" Amigi w USA?
Normalne Amigi Pal, nie mają żadnego problemu z wyświetleniem NTSC.
Tak czy inaczej dla mnie normalna Amiga to A1200.
A500 nie umiem używać i oddałem za darmo, A600 mnie nie interesuje, natomiast A2000 którą mam, przegrywa z A1200 i jej nie używam. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem