[#1] VGA -> DVI
Siemka, niedługo planuję przeprowadzkę i chciałbym używać tylko jednego monitora, klawiatury i trackballa dla Amigi i Maca, na którym pracuję. Z klawiaturą i trackballem nie ma problemu dzięki KVMowi przełączającemu urządzenia USB. Niestety mój monitor ma tylko wejścia DisplayPort i DVI i nie mam zamiaru go wymieniać na inny model (za ten zapłaciłem dość sporo). Zaznaczam, że Mediator + Radeon nie wchodzi w grę bo mam A500 z Zorro II i Picasso IV.
Czy wiecie czego potrzebuję żeby przekonwertować sygnał VGA na DVI i gdzie takie urządzenie kupić? Wiem, że cena może być spora, ale jestem gotowy zapłacić do ok $250.

[#2] Re: VGA -> DVI

@Czarek, post #1

Jeśli monitor obsługuje DVI-I, to wystarczy zwykła przejściówka/kabel.

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2011 20:11:10
[#3] Re: VGA -> DVI

@Pinto, post #2

nie na temat , ale mam pytanie doszedl kabelek vga?

[#4] Re: VGA -> DVI

@Blendor, post #3

Doszedł dzięki. A mój krótki kabel doszedł?

[#5] Re: VGA -> DVI

@Czarek, post #4

jeszcze niema spokojnie ;) jesli nie byl priorytetem nadany to moze czasem nawet tydzien isc

[#6] Re: VGA -> DVI

@Czarek, post #1

A zwykła przejściówka z VGA na DVI jaka często było dodawana do kart graficznych nie załatwi sprawy? Też, nie wiem. Głośno;) myślę.

[#7] Re: VGA -> DVI

@Tomski, post #6

No dokłanie. Monitorek ma właśnie DVI-I i DisplayPort. Maca Pro mogę podłączyć przez przejściówkę z Mini DisplayPort, a do Amigi wystarczy zwykła przejściówka VGA->DVI ?

[#8] Re: VGA -> DVI

@Tomski, post #6

Mi się wydaje, ze zwykła przejściówka karta monitor nie załatwi sprawy. Te przejściówki są DVI-VGA a on potrzebuje chyba VGA-DVI. Nie wiem czy coś takiego jest do dostania.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: VGA -> DVI

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Dokładnie tak jak mówi Benedykt. W tę stronę nie pójdzie (chyba że monitor ma wyprowadzenia do sygnałów analogowych w gnieździe DVI). Z reguły prawie żaden monitor nie ma takich pinów na DVI (bo i po co skoro zwykle ma jeszcze osobne wejście analogowe).

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2011 22:44:08
[#10] Re: VGA -> DVI

@Czarek, post #1

zwykła przejściówka DSUB > DVI wystarczy pod warunkiem, że monitor łyka analogowe sygnały czyli ma DVI-I (DVI-A + DVI-D)

[#11] Re: VGA -> DVI

Jutro postaram się zerknąć na tę przejściówkę czy pasuje do monitora. Na pewno wiem, że pasuje do karty graficznej ale czy do monitora to nie jestem pewien. Postaram się sprawdzić jak to działa. Nawet mogę pokusić się o podłączenie Amigi 1200 poprzez taką przejściówkę do LCD - jeśli będzie wszystko pasować. Nie obiecuję, że jutro uda się mi to zrobić. Musze tę przejściówkę odszukać itd.

[#12] Re: VGA -> DVI

Raczej to nie ma znaczenia. Wpiałem Adapter DVI-VGA do monitora i połączyłem kablem VGA-VGA i obraz normalnie działa. Monitor ASUS 20'' LCD i Radeon HD... OK
Adapterki te chodzą w obie strony... OK

[#13] Re: VGA -> DVI

@Czarek, post #1

Czarek , kabelek doszedl dzieki w przyszlym tygodniu jak przyjdzie scandoubler bede testowal

[#14] Re: VGA -> DVI

@Wojox, post #12

Zastanów się co piszesz. Jak to nie ma znaczenia?

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: VGA -> DVI

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Najnormalniej w świecie nie ma to znaczenia.
Wytłumacze prościej.
Mam kabel monitorowy VGA-VGA, karta grafiki ma VGA i DVI. Na początek wpinam w kompie kabel do złącza VGA a na drugi koniec kabla wpinam przelotkę VGA-DVI (LUB DVI-VGA jak wolisz bo działa w dwie strony) i podpinam to do złącza DVI w monitorze. Załączam kompa i obraz jest jak żyleta.

Teraz robię odwrotnie, Wpinam przelotkę w złącze DVI do karty grafiki, do przelotki kabel VGA i drugi koniec kabla do złącza VGA w monitorze. Obraz też igła.

Adapter kosztuje 5-15 zł w każdym sklepie. Są też gotowe kable, przeważnie 1,8 m i to przeróżne kombinacje :
VGA-DVI (DZIAŁA W DWIE STRONY). VGA-HDMI, DVI-HDMI.

FOTKI:
http://www.google.pl/search?q=Kabel+VGA-DVI&hl=pl&biw=1901&bih=873&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&ei=9PSFTsCEMMOw0QWvsbQH&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&sqi=2&ved=0CDAQ_AUoAQ OK

P.S Prześlij mi Czarek 250 dolców, to nawet 2 kabelki ci spatrzę...

Ostatnia modyfikacja: 30.09.2011 19:01:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem