[#1] MegaRAM HD i CD-ROM

Poszperałem na forum i przeczytałem, że korzystając ze sterownika ide.device można podłączyć do ww. urządzenia drugi dysk i/lub CD-ROM oraz grzebać sobie po owym dysku zwykłym HDTooBoksem.

Sprawiłem sobie właśnie taki kontroler i o ile to ostatnie działa jak należy (również na starszej wersji, tj. AT-BUS) - mogę sobie swobodnie tworzyć i edytować partycję na dwóch dyskach, o tyle żaden napęd CD/DVD, który mam nie chce się uruchomić. Amiga wyświetla ciemno-szary ekran i tyle. Próbowałem też z zewnętrznym zasilaczem (CD-ROM). To samo.

Czy ktoś się orientuje, jaki CD-ROM* ma szanse zadziałać?

*) mam DVD-RW LiteOn, CD-ROM x52 LG i Toshiba DVD-ROM.

[#2] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #1

Uzyj program FINDDEVICE z pakietu idefix, ktory pokaze Ci pod jakim UNIT widziany jest naped CD
[#3] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@Norbert, post #2

Najpierw wypadaloby uruchomic Amige z podpietym CD

[#4] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #3

Odswieżam. Dorwałem właśnie dwa stareńkie czytniki:
1. Mitsumi x4
2. Aztec x8

Sprawne. Czytaja każdą płytę pod PC. Podpięte pod MegaRAM HD nie. Ciemno-szary ekran, jakby kontroler próbował się doszukać jakiejś bootującej partycji i po paru minutach pojawia się ekran z rączką :(

Czy jest tu ktoś, kto odpalił CD-ROM z tym kontrolerem i może powiedzieć, jak tego dokonał?
[#5] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #4

Spreparuj sobie dyskietke z systemem i programem FINDDEVICE.
Sprobuj podlaczyc tylko CD a systemem odpalic z dyskietki.
Wiem ze to troche nie o to chodzi, ale jesli komputer odpali sie i bedzie widac CD , bedziesz znal przyczyne "czarno-szarego ekranu"
[#6] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #4

Czy przy wyłączonym Megaramie HD też tak jest? Prawdopodobnie ELSATowska procedura wykrywania urządzeń w megaramie jest nieprzyjazna dla cd-romu, jeśli na wyłączonym megaramie można załadować ręcznie sterownik di dysku, to i może można dla CD-ROMu tylko wtedy trzeba by przygotować specjalną dyskietkę.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2011 18:02:15 przez rafgc
[#7] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #6

@Norbert
Tak tez probowalem - to samo.

@rafgc
Znaczy, mam uruchomic Amige z podpietym CD-ROMem do MegaRAM HD ale zwarta zworka SHUTUP HD i SHUTUP RAM?
[#8] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #7

Jeśli amiga uruchomi się z zwroką shutup-HD to należy sprawdzić, czy da radę wtedy załadować ręcznie elsat.device i uruchomić dysk ręcznie, nic innego mi do głowy nie przychodzi. Generalnie At-bus i megaram-HD to "wynalazek" elsatu, dyski z standardowym amigowskim RDB w nim nie działają, chyba, że są podpięte jako dodatkowy dysk SLAVE i uruchomione zostanie ide.device.
[#9] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #8

Czyli, jesli dobrze rozumiem, kontroler mimo wylaczenia go zworka, moze byc dalej widczony (napedy), po zaladowaniu ide.device z dyskietki?
[#10] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #9

To właśnie zależy od tego co tak naprawdę robi zworka shutup-HD, jeśli tylko wyłącza auto-boot to dysk powinien być widoczny w hdtoolboxie "hdtoolbox elsat.device" (w ide.device chyba też), jeśli natomiast wyłącza całkowicie kontroler, to nici z tego.
[#11] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #10

shutup - wylacza cale urzadzenie nie tylko HD ale i RAM
[#12] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@HOŁDYS, post #11

To ja bym jeszcze spróbował w ten sposób, przeciąć żyłę 1 (reset) prowadzącą do CD-ROM, przylutować rezystor 1-10k i podłączyć go do 5V (być może nie będzie potrzebne). Zewrzeć pin 1 CD-ROMu do masy, CD-ROM powinien być nieaktywny, uruchomić Amigę, jeśli dysk się uruchomi, rozewrzeć masę i sprawdzić, czy finddevice znajdzie CD-ROM.

5V---------rezystor 10k ---------- przełącznik zwierający do masy ---------- pin1 CD-ROM

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2011 13:27:19 przez rafgc
[#13] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #12

u mnie bez takich zabiegow CDROM smigal z mega ramem
[#14] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@HOŁDYS, post #13

Jaki model? Jaki CDFS?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2011 16:27:04 przez _arti
[#15] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #14

bodajze allegroCDFS , a CDROM to z tego co pamietam jakis samsung lub LG x16
[#16] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #1

Żaden nie zadziała. MegaRAM HD nie obsłuży cd-romu atapi.
[#17] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@Daclaw, post #16

dziwne bo u mnie normalnie dzialal dysk ze scsi.device (normalne RDB takie jak w amidze) i atapi.device
pamietam ze powalczylem troche i sie udalo .. nie chcialo mi sie przenosic danych dyskietkami

ps.z tego co pamietam nie tak dawno (a moze w ubieglym roku) redakcja Commodore Amiga Fan opisala jak podlaczyc Mega Ram HD i CDROM pogoglaj

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2011 23:23:24 przez HOŁDYS
[#18] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@HOŁDYS, post #17

To trochę dziwne co piszesz bo w kickstarcie 1.3 nie ma scsi.device, to na pewno był megaramHD albo AT-BUS czy inny kontroler? Da radę użyć drugiego dysku z RDB i sterownika ide.device, sam tak robiłem, ale pierwszy musiał być w standardzie elsatu, ten co mam od Ciebie obsługuje standardowe RDB od kopa.

Żaden softwarowy sposób obsługi CD-ROMu nie pomoże póki urządzenie nie uruchamia się z podłączonym CD-ROMem.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2011 12:23:46 przez rafgc
[#19] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #18

Moze Holdys mial 3.1, jak ja?
Sprobuje zrobic to, co napisales w poscie #12, tylko, cholera, dziwne - przeciez to jakis tam standard tych CD-ROMow jest... i dlaczego taki LG x16 mogl dzialac u Holdysa a ja juz probuje 4 czy 5 naped roznych firm i o roznych predkosciach i ten sam efekt. Moze cos z kontrolerem? Dodam jeszcze, ze dla pewnosci, podpinam CD pod zewnetrzny zasilacz.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2011 12:48:02 przez _arti
[#20] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #18

Ale mozna zrobic aby scsi.device byl w kick1.3
http://aminet.net/package/util/boot/kick13scsipatch

do _arti:
W C&A Fan nr 6 jest opis co zrobic aby CDROM dzialal z MegaRAM.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2011 13:24:57 przez Norbert
[#21] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@Norbert, post #20

O! Musi byc stara tasma... to chyba wiele wyjasnia No nic, wieczorem sprobuje.
[#22] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #18

Oczywiscie niedopisalem ze chodzilo o A500 z ROMem 2.05 37.300 drugi dysk salave dzialal w A1200 i byl widoczny w megaramie HD (zgrywalem moduly)

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2011 13:55:05 przez HOŁDYS
[#23] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #21

ciekawe czemu, nowe taśmy mają tylko poprowadzoną masę co drugi przewód i nie ma to wpływu na rozmieszczenie sygnałów w wtyczce
[#24] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@rafgc, post #23

Tak przeczytalem we wskazanym C&A ALE... uzywajac innej tasmy i dociskajac to i owo, udalo mi sie doprowadzic do takiego stanu - Amiga uruchamia sie z podpietym CD-ROMem, jak i dyskiem i CD-ROMem, probuje przeczytac cos z CD i po chwili pojawia sie ekran Kickstartu. W BootMenu nie ma partycji podpietego dysku. Jest juz jakis postep
[#25] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #24

Sukces!
Mam dzialajacy CD i dysk... ale tylko po odpaleniu z dyskietki. Jak jest sam CD i HD, efekt, jak poprzednim poscie. Halp!

EDIT: Nie pytajcie, jak. Zaczelo dzialac samo :> Juhu!

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2011 21:37:57 przez _arti
[#26] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #25

to musisz mieszac nadal ..u mnie to dzialalo z automountu
[#27] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@HOŁDYS, post #26

Juz dziala. Przecialem pierwszy kabelek na tasmie, to chyba to
Teraz to tylko jakos sensownie ustawic...
[#28] Re: MegaRAM HD i CD-ROM

@_arti, post #27

nic tylko gratulowac OK

Napisz do Daclawa ze dziala
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem