[#1] soft do kabelka LPT-LPT
mam kabelek do transferu amiga-pc i chcialem prosic o polecenie mi programow do jego obslugi po obu stronach (jest oprogramowanie pod windows? czy tylko windos? :))
[#2] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@jaro, post #1

Może stary dobry TwinExpress? :)
[#3] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@jaro, post #1

Najlepszym pakietem jest pc2amiga.
W komplecie jest program na peceta i Amigę. Umożliwia połączenie komputerów zarówno przez port szeregowy jak i równoległy.
Do tego jest w pełni zgodny z AmigaOS - w Workbenchu pojawiają się ikony pecetowych dysków C, D, itd. Jeżeli na pececie jest win95 lub wyżej to program obsługuje długie nazwy plików.
Moim zdaniem jest bezkonkurencyjny. Aż dziw, że ludzie wciąż znają tylko TwinExpress.
Jeżeli natomiast chciałbyś połączyć 2 Amigi to najlepszy jest ProNET.
[#4] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@amigafan, post #3

Jakie transfery toto uzyskuje, i na jaką odległość można połączyć pc i Amy?
[#5] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@Prince, post #4

Dokumentacja do programu podaje następujące transfery:

+----------------+-------------+-----+-----+--------------+
| Cable [, Rate] | Direction | Src | Dst | Speed [KB/s] |

A4000 <-> Pentium/120(?)MHz
| 8-Wire Special | AMIGA -> PC | HD | RAM | approx. 100 |
| 8-Wire Special | PC -> AMIGA | HD | HD | approx. 50 |

A500/7Mhz <-> AMD DX5/133MHz
| 8-Wire Special | AMIGA -> PC | HD | RAM | approx. 28.5 |
| 8-Wire Special | PC -> AMIGA | HD | HD | approx. 41.5 |

A1200, Turbo (EC030/40Mhz) <-> 486DX2/80Mhz
| 4-Wire LapLink | AMIGA -> PC | RAM | HD | 35.1 |
| 4-Wire LapLink | PC -> AMIGA | HD | RAM | 19.5 |

A500/7Mhz <-> PC 386SX/40MHz
| 4-Wire LapLink | AMIGA -> PC | HD | RAM | 18.5 |
| 4-Wire LapLink | PC -> AMIGA | HD | HD | 11.3 |

Almost all Amigas (serial)
| Serial, 57600 | AMIGA -> PC | HD | NIL | 4.9 |
| Serial, 57600 | PC -> AMIGA | HD | HD | 4.8 |

Kabelek 8-wire special to specjalny kabelek wg. prjektu autora programu, 4-wire laplink to zwykły kabelek do portów drukarki (nullmodem).
Przez serial można uzyskać ponad 2x-3x większy transfer niż podany powyżej - mając w Amidze 040/40MHz można ustawić 115200bps i wykorzystać dodatkowo baudbandit.device. Mowa oczywiście o stadardowym RS-232 wbudowanym w Amidze.
Niestety w dokumentacji nic nie było o max. długości kabla.
Ja mam połączone oba komputery przez kabelek serial długośi 5metrów i jest OK.
[#6] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@amigafan, post #5

Ja mam kabel serial po stronie Ami .... a po stronie PC maly szeregowy na Com1.
Czy taki kabel bedzie dobry do tego programu ??

Pozdrawiam
[#7] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@jaro, post #1

Jeśli ten serial to null modem to będzie działać. Prędkość będzie dość mizerna (patrz tabelka kilka postów wyżej).
[#8] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@amigafan, post #5

Ja jak w akademiku miałem podłączoną A4000 z pecetem kolegi przez TwinExpress, to kabelek seriall miał 10m długości. W/g dokumentacji może mieć nawet 20m. Transfer wynosił w trybie fast 1MB/min. Tylko wtedy coś ten windows na pececie rwał się
[#9] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@Senjuro, post #6

Jeżeli to jest kabelek null-modem (czyli używany do połączenia 2 komputerów a nie np. komputera z modemem) to idealnie się nada. Są 2 wersje tego kabla 3 i 7 żyłowy. Do szybszych transferów potrzebny jest 7 żyłowy. W każdym sklepie komputerowym lub na giełdzi jak się powie, że się chce kabel do połączenia 2 kompów prze serial to dadzą właśnie taki 7 żyłowy.
Sądzę, że twój kabelek będzie odpowiedni. Program na aminecie nazywa się pc2am jest tam wersja 3.8 Ja mam 3.9 (ma poprawione sporo błędów)
[#10] Re: soft do kabelka LPT-LPT

@kmilota, post #8

>"Tylko wtedy coś ten windows na pececie rwał się"

To właśnie mogło być przez długość kabla. Teraz w pecetach stosuje się słabsze sygnały (napięcia) na złączu serial niż w Amidze (niby, że postęp i kabelki są lepsze) i sygnał mógł zanikać podczas przesyłu do Amigi. Przez to Amiga musiała wysyłać często sygnał o powtórne przesłanie danego pakietu i winda mogła sobie nie radzić. Zwłąszcza przy trybie fast. Sygnał z Amigi dochodził bez problemu bo był mocniejszy. Kabelki tej długości są dobre do łączenia 2 Amig ale z pecetem to starałbym się go ograniczyć do minimum.
Nie zapominaj, że dokumentacja do TwinExpresu pochodzi z czasów 386 a wtedy w pecetach też były stosowane sygnały o dużych napięciach tak jak w Amidze (dodatkowo porty serial w pececie były wtedy naogół wolniejsze niż Amigowe).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem