[#1] Ptanie o Amigę 4000
Mam 2 pytania o stronie sprzętowej A4000:

1) Do czego jest oscylator 50MHz na płycie głównej A4000 desktop? Czy do ZorroIII?
Co się stanie, jeżeli to taktowanie przełączy się na kartę procesora, gdzie będzie oscylator 80MHz? Czy będzie to miało wpływ na pracę Amigi lub kart w ZorroIII?

2)Czym różni się BUFOROWANY kotroler IDE na płycie A4000 od NIEBUFOROWANEGO w A1200? Dlaczego do A1200 za pomocą przejściówki można podłączyć 4 urządzenia, a do A4000 tylko 2? Czy ma to związek z tym buforowaniem?
[#2] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #1

ad1. Do taktowania procesora i koprocesora zabudowanego na płycie. Moja płyty główna nie ma procesora i koprocesora na płycie głównej więc i nie mam żadnego oscylatora oprócz tego co obsługuje AGĘ i inne układy specjalizowane. Zazwyczaj powinieneś mieć właśnie przełączone na oscylator na karcie procesorowej. Na ZorroIII to nie ma wpływu.

ad2. Nie mam pojęcia. Nawet nie wiedziałem że A1200 ma inny kontroler od tego w A4000.
[#3] Re: Ptanie o Amigę 4000

@amigafan, post #1

"Dlaczego do A1200 za pomocą przejściówki można podłączyć 4 urządzenia"

O jaka przejsciowke chodzi? Jezeli o 4xide, 4xeide czy FastATA lub SCSI (BlizzardPPC), to nic dziwnego. Dla A4000 tez sa rozszerzenia tego typu.
[#4] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #2

Jaki masz revision płyty głównej?
Mnie chodzi o revision D gdzie nie ma tego oscylatora i to taktowanie jest brane z karty procesora. Wszystkie inne wersje płyty głównej miały oscylator 50MHz.
Nie wydaje mi się, żeby to było do procesora, bo wersja płyty głównej CR z procesorem 030/25MHz wbudowanym w płytę ma oddzielny oscylator 25MHz dla procesora, miejsce na oscylator dla koprocesora i OPRÓCZ tego oscylatory 28MHz (dla AGA, itd) i ten "tajemniczy" 50MHz.
[#5] Re: Ptanie o Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #3

Chodzi mi właśnie o 4xide. Z tego co wiem w A4000 nie da się zastosowac czegoś takiego.
FastAta i SCSI to oddzielne kontrolery a mnie chodzi o ten wbudowany w A1200 i A4000 (zwany dawniej At-Bus).
[#6] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #4

Tak, mam wersję D. Inne płyty miały ten oscylator, bo miały na płycie też 68030. A tamte płyty mogły mieć aż cztery oscylatory? Muszę zajrzeć do http://www.amiga-hardware.com/
[#7] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #6

Polecam stronę "http://amiga.resource.cx/mod/a4000.html" Na dole strony są opisane wszystkie wersje płyt głównych A4000desktop (poza tym jest bardzo dokładne zdjęcie płyty w wersji B i D)
[#8] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #6

Na tej stronie (http://amiga.resource.cx/mod/a4000.html) przy opisie różnych wersji płyt głównych jest też informacja, że wersja D bez 030 pobiera taktowanie 50MHz z karty procesora.
[#9] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #6

Obejrzałem sobie płytę główną A4000 revB i widzę tam tylko dwa oscylatory 50MHz i 28.376MHz. Na mojej płycie revD jak pisałem jest tylko oscylator 28.376MHz i dwa wolne miejsca.
[#10] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #8

Obejrzałem dokładnie zdjęcie z tej stronki i widać tam tylko dwa wlutowane oscylatory (dla CPU i AGI) i miejsce na oscylator dla FPU. Gdzie ty widzisz jeszcze jeden oscylator, który miałby taktować Zorro?
[#11] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #10

Mój błąd - nie ma 4 oscylatora, ale CPU na tej fotce jest 25MHz (zdjęcie jest na tyle wyraźne, że widać to dosyć dobrze) tak więc oscylator 50MHz powinien być do czegoś innego.
[#12] Re: Ptanie o Amigć 4000

@kmilota, post #9

Czyli oscylator 50MHz do czegoś służy i nie do procesora bo płyta B nawet nie miała przewidzianego montażu na niej procesora.
Na tej stronie jest właśnie napisane odnośnie Twojej wersji D:
"no socket is provided for the 50 MHz oscillator which is required when installing an asynchronous processor board in place of the A3640"
Więc to taktowanie jest pobierane z karty procesora (dla 040/25MHz był oscylator 50MHz) i jest ono do czegoś potrzebne.
Jaki masz zainstalowany procesor? Takatowany 50MHz (np 060/50MHz) czy wyżej?
[#13] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #12

"no socket is provided for the 50 MHz oscillator which is required when installing an asynchronous processor board in place of the A3640"

Nie mam A4000 i jestem naprawdę cienki z angielskiego, ale spróbuję to przetłumaczyć:

podstawka nie jest dostarczona (nie znajduje się na wyposażeniu) dla oscylatora 50 MHz który jest wymagany wtedy, gdy zainstalowana jest asynchroniczna karta procesora w miejsce (karty) A3640

:)

[#14] Re: Ptanie o Amigć 4000

@ArtPo, post #13

wiem co to znaczy. cytat był dla poparcia moich słów.
[#15] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #12

Tak mam CSPPC z 68060 50MHz. Jednak były karty z 68060 i 60MHz, więc płyta główna byłaby taktowana przez 60MHz, a tak nie może być. Wszystko na płycie jest taktowane przez te 28MHz.
[#16] Re: Ptanie o Amigć 4000

@amigafan, post #11

Trochę się chyba pogubiłem. Na fotce http://amiga.resource.cx/gallery/A4000revB.jpg jest płyta główna z oscylatorem 28.37516MHz i 50MHz do taktowania karty procesorowej. Były karty procesorowe do A3000 i A4000 bez oscylatora kwarcowego i pobierały właśnie taktowanie z tego oscylatorka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem