[#1] BVision
Mam od niedawna BVisionPPC. Wraz z nią otrzymałem dyskietkę (CGX3 ze sterownikiem do BV), mam też płytkę CGX4.
Chciałbym się dowiedzieć jak należałoby postąpić, aby poprawnie zaistalować sterowniki żeby wszystko przy okazji chodziło a jak największą prędkością.
Próbowałem zacząć od CGX4, ale przy wyborze karty nie znalazłem tam BlizzardVisionPPC... dlatego działam teraz na sterownikach z dyskietki.

I jeszcze jedno... Przy wcześniejszych moich bojach ze sterownikami miałem sytuację, że przy wgrywaniu się sterownika {devs:monitors/BVisionPPC - po zainstalowaniu (a właściwie "update'owaniu") CGX4 na CGX3 ten z dyskietki} komputer się zawieszał (wyświetlając logo), a następnie wyskakiwało 'guru'. Tak samo było, gdy sterownik uruchamiałem 'z ikonki' po wgraniu WB.

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem ;)

Mój konfig: A1200 ;) BPPC z 40-stką, zasilanie z zasilacza AT 300W (do tej pory nigdy nie miałem problemu z zasilaniem mimo, że miałem już różny sprzęt podłączony... ), OS3.9

Czytałem gdzieś, że może być potrzebne uaktualnienie oprogramowania na BPPC (flash update), ale myślę, że u mnie raczej nic by to nie zmieniło - chyba mam najnowszą wersję. (ale zapytam - skąd można wziąć najnowszą wersję "flash'a" do BPPC?). Poza tym, BV działa, tylko... nie zawsze - ale chyba to nie jest problem z tzw. 'flashką' ;)

I jeszcze wspomnę, że niektóre programy, które powinny działać (i otwierają swój własny ekran) niedziałają (z cgx i BV) - jest wyświetlany czysty ekran i komputer 'wisi' (nie da się z tej sytuacji wyjść)

...chyba się rozpisałem... wybaczcie ;)

[#2] Re: BVision

@Jarek, post #1

Tutaj znajdziesz najnowsza "Flashke": http://www.dcecom.de/pub/grex/flash/flash_20011012.lha
Dodatkowo mam prawie wszystkie stare, to jakby co to podesle. Na tej stronie sa takze inne pliki potrzebne dla BVision http://www.dcecom.de/downloads.html
Jesli chodzi o niektore promowalne programy, to duza czesc ktora mozna wypromowac na AGA do np. DblPalu, niestety nie uruchomi sie na kartach graficznych. Najlepiej podaj jaki to program/gra, poniewaz moze dziala tylko na AGA (DblPal/Multiscan) lub wymaga jakiegos patcha.
[#3] Re: BVision

@Jarek, post #1

Jeśli działa ci CGX3 to nie masz problemów z zasilaniem ani z flaszką. Był swego czasu rozprowadzany pirat CGX4 i on nie bardzo działał. Mam oryginalnego CGX4 i instaluję go na zainstalowany CGX3 i jest OK. Jakby co to pisz

[#4] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #2

Dzięki za adresy...
A nie chodziło mi nic (prawie), co otwierało swój własny ekran (np. AMP, Quake - nie tylko z opcją CGX, ale i innymi), itp... itd.. ;)
Teraz chyba wszystko pójdzie z górki ;)
Chodziło chyba o to, że nie był ustawiony adres karty ($e0000000, FORCE=1 ... w ustawieniach ;))

[#5] Re: BVision

@Arbuz, post #3

Arbuz napisał(a):

> Jeśli działa ci CGX3 to nie masz problemów z zasilaniem ani z
> flaszką. Był swego czasu rozprowadzany pirat CGX4 i on nie
> bardzo działał. Mam oryginalnego CGX4 i instaluję go na
> zainstalowany CGX3 i jest OK. Jakby co to pisz
>
>

Też mi się tak wydawało, że nie chodzi tu o flashkę ani o zasilanie.
CGXa mam chyba oryginalnego (przynajmniej tak wygląda ;))...no ale 100% pewności nie mam - kupiony na allegro :)
Jeszcze wszystkiego nie przetestowałem, ale powinno być teraz dobrze (po ustawieniu odpowiednich zmiennych: adres karty $e0000000 i FORCE=1)
Póki co chodzi dobrze... teraz szukam najnowszej wersji Warp3D :) (znalazłem v4.0 ale niektóre programy chcą v4.2... a może jest nowsza? )

[#6] Re: BVision

@Jarek, post #5

Na tej stronie ktora ci podalem jest wersja v4.2a http://www.dcecom.de/downloads.html
[#7] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #6

Juz ściągam sobie tą wersję 4.2a :)
Jeszcze o coś muszę zapytać.
Mam wgrany CGX3 z dyskietki dołączonej do BVPPC - już teraz wszystko chyba normalnie chodzi...
Zainstalowałem StormMesa i Warp3D v4.0.
Próbowałem uruchomić kilka demek z archiwum z Warp3d i... niektóre się uruchamiają, ale widać np. tylko tło i cień poruszającego się obiektu a samego obiektu już nie ma :( Niektóre z demek wcale się nie chcą uruchomić (hmm... może to demka ze StormMesa?).
Jest też takie demo-test w Warp3D - wcześniej mi chodziło dobrze, teraz widzę tylko ten 'prostokąt' jak jest (przepraszam za niefachowość ;) cieniowany (wyłączone teksturowanie). Włącze teksturowanie i obiekt znika.
GLQuakeWOS też nie udało mi się uruchomić.
Właściwie nic mi się nie udało uruchomić co wymaga Warp3D :(
Może ktoś podesłałby mi info jakie są pliki potrzebne i gdzie powinny się znajdować? ;)
[#8] Re: BVision

@Jarek, post #7

Ja uzywam zmiennie 4.0 i 4.2. Dlatego ze np u mnie Quake dziala przy 4.0 a przy 4.2 sie nie uruchamia. Payback lepiej wyglada na 4.2 a na 4.0 bardzo slabo. Rzecz ma sie w libsach w HW i podmieniam je w zaleznosci od potrzeb. Juz gdzies to pisane bylo na forum.

[#9] Re: BVision

@Jarek, post #1

Wszystko się wyjaśniło, gdy poczytałem stronę http://www.vgr.com/v4
Okazuje się, że płyta z CGX4 nie ma sterowników do BVisionPPC - nie wiedziałem o tym. Na podanej wyżej stronie jest patch, który zamienia sterownik CVisionPPC, który jest na tej płycie na BVision i... wszystko gra! :)
Przy okazji zainstalowałem sobie wszystkie uaktualnienia.
A co do Warp3D, to pewnie mi dlatego nie działało (nie wiem jak teraz, jeszcze nie miałem okazji sprawdzić), ponieważ wymaga odpowiednich bibliotek (ja miałem chyba za stare, bo te z dyskietki dołączanej z BV).
Troche się naczytałem o problemach z CGX4 i Warp3D i myślę, że teraz musi mi się udać wszystko to 'wprawić w ruch' ;)
Trzeba jednak czytać wszystkie dokumentacje, różne FAQ dotyczące tematu, itp... itd... a zazwyczaj chciałoby się na skróty... ;)

[#10] Re: BVision

@Jarek, post #9

Heh...chyba nikt o tym nie wie...Zastanawiam sie tylko jakim cudem u wszystkich dziala BVision? Czy moglbys podac dokladny link do tego pliku, lub podeslac go na priv? :)
[#11] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Andrzej Drozd napisał(a):

> Heh...chyba nikt o tym nie wie...Zastanawiam sie tylko jakim
> cudem u wszystkich dziala BVision? Czy moglbys podac dokladny
> link do tego pliku, lub podeslac go na priv? :)

a jaki plik? - do patch'a dałem link już wcześniej... a sterownik (do 'spaczowania') - CVisionPPC jest na płytce z CGX4 (pamiętam - teraz nie mogę tego sprawdzić - że trzeba znaleźć katalog zaczynający się od liter "TI", chyba to będzie tak: CGraphX_4:CGraphX4/TIDrivers/ i tam już powinien być plik CVisionPPC)
[#12] Re: BVision

@Jarek, post #9

...i Warp3D działa już idealnie, ale...
GLQuakeWOS się uruchamia, tzn. otwiera swój ekran, wczytuje dane i... wyskakuje z komunikatem:

I_Error: Hunk_Alloc: failed on 1544814608 bytes.
disconnecting from server...

...i o co tu biega? ;) (w czym jest błąd? mam 80MB RAM, stack dałem na 600000... czy powinienem sprawdzić biblioteki? - mam zainstalowany Warp3D v4.0)

czy to pytanko jest jeszcze w odpowiednim dziale? ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem