[#1] Flashrom Update
Witam!
Napisałby ktoś parę słów, tłumacząc jak chłop krowie na granicy, jak zrobić flashrom update w BPPC! Tak wiecie punkt po punkcie, żeby każdy początkujący zrozumiał!
[#2] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #1

Przekopiuj na dyskietke plik BlizzPPC040Update (jezeli masz BPPC z 040). Nastepnie wylacz kompa (najlepiej na 30 sek). Nastepnie zalcz kompa i nacisnij klawisz "s" (aby "wylaczyc" karte) poczym nacisnij dwa klawisze myszki aby dojsc do bootmenu Amigi i wylacz wszystkie partycje HD oprocz stacji dyskow. Nastepnie wystartuj z Boot-NoStartupSequence. Teraz w Cli wpisz df0:blizppc040update. Komputer po poprawnym odczytaniu dyskietki (trwa to okolo 20-30 sek) w ciagu okolo 5 sekund zrobi updejt. Jezeli dyskietka bedzie uszkodzona to sie nie przejmuj, poniewaz przerwie pdczas odczytu i nie zrobi updejtu. Pamietaj ze podczas tych 5 sekund nie moze zabraknac pradu. Aha jezeli uzywasz BVision (lub inna karte) i nie masz mozliwosci podlaczenia do monitora pal, to odpal kompa bez klawisza "s", z tym ze updejtowac musisz komenda:
df0:blizzppc040update FORCE
[#3] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #1

Najlepiej trzymaj sie punkt po punkcie dokumentacji. Wtedy jak coś popsujesz, to będzie wyłącznie twoja wina
[#4] Re: Flashrom Update

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzej Drozd napisał(a):

> Przekopiuj na dyskietke plik BlizzPPC040Update (jezeli masz
> BPPC z 040). Nastepnie wylacz kompa (najlepiej na 30 sek).
> Nastepnie zalcz kompa i nacisnij klawisz "s" (aby "wylaczyc"
> karte)

"S" nie wyłącza karty tylko SCSI, o ile ono na karcie jest.

> poczym nacisnij dwa klawisze myszki aby dojsc do
> bootmenu Amigi i wylacz wszystkie partycje HD oprocz stacji
> dyskow.

To wcale nie jest konieczne mimo, iż w instrukcji tak stoi. Ja zawsze flashowałem z HDD. Ale nierozumiejącym zasady działania tego procesu nie polecam tej metody.
[#5] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #1

Witam,

Robiłem niedawno update flasha według opisu kolegi Andrzeja i wszystko poszło mi bez broplemu. Jescze raz dziękuję.

Dlaczego chcesz robić update? Ja robiłem swojego, bo miałem nadzieję, że Amiga przy nowszym flashu bedzie startować normalnie, tj. odrazu po włączeniu zasilania i dlatego też, że po jakimś czasie pojawiała się na ekranie "kasza", a i wtedy karty w Mediatorze były nieprawidłowo rozpoznawane. Okazało się jednak, że to nie było przyczyną dziwnego zachowywania się komputera.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#6] Re: Flashrom Update

@kmilota, post #3

Dziękuję bardzo Andrzejowi i Jackowi, ale najbardziej kmilocie (kmilotowi???) za uświadomienie pojęcia winy. Jeszcze jeden drobiazg. W dokumentacji jest coś napisane, że jak używasz cdfilesystem, do doczytaj "SCSI problems". Mam CDROM Atapi i używam AllegroCDFS z FastAty. Czy mnie to również dotyczy?
[#7] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #6

Nie, to dotyczy tylko posiadaczy CDROMów podpiętych pod SCSI.
[#8] Re: Flashrom Update

@Robert Jackowski, post #5

Robię update, gdyż nie mogę włączyć menu BPPC (mój post z przed kilku dni), a mądrzy ludzie twierdzą, że to powinno pomóc. Poza tym jest to jedna z metod, która ewentualnie może pomóc na mój problem niemożności równoczesnego odpalenia BPPC i CV64/3D (mój post z przed jeszcze kilku dni). Oczywiście update romu nic nie pomoże, ale będę mógł z czystym sumieniem stwierdzić, że wszystkiego próbowałem.

Pozdrawiam
[#9] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #8

A z jakiej wersji flashromu teraz korzystasz ? Sprawdź w shellu:
version ppc.library res full . Co wypluło ?
[#10] Re: Flashrom Update

@Kitech, post #1

Witam!
Udało sie wczoraj updatować flashrom bez większych problemów. Dzięki wszystkim za pomoc!!! Teraz, gdy menu BPPC odpaliło sie w DBLPalu, wcisnąłem SPACE i tryb sie przestawił w pojedynczy, tak że od biedy menu stało się widzialne. Dla tych, którzy chcieliby zrobić taki update mam jeden drobiazg. Podczas odpalania z Boot-NoStartupSequence należy dalej trzymać wciśnięte "s". Poza tym jak w poście Andrzeja Drozda.
Pozdrawiam!
[#11] Re: Flashrom Update

@Darek, post #9

Czy ktoś może przesłać blizzppc060update nowsze niż 09.04.2000,
t.z.n. działające poprawnie z BVision DCE. Zrobiłem upgrade 040 na 060
karta działa ale z BVision nie chce się zbootować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem