[#1] zasilanie przez zlacze fdd
witam. mam pytanko: czy mozna zasilac plyte glowna a1200 tylko i wylacznie poprzez zlacze zasilania fdd. konfiguracja leciutka z elboxem 1200/4, hd,cd - oczywiscie zasilane z osobnych wtyczek by to bylo.....
[#2] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@jaro, post #1

Nie, bo nie ma tam -12V, czyli nie będzie w Amidze dźwięku i nie będzie działał port szeregowy.
[#3] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@jaro, post #1

Witam!
Jak tak zrobiłem, to nie podawałem napięcia 12V na płytę i zamiast dźwięku z głośników wydobywał się jedynie charkot. Tak więc nie polecam tego eksperymentu!
[#4] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@Kitech, post #3

aha, dzieki za info. qrde tak cos sie dziwnego stalo, ze przez ten adapter infinitiva, podlaczajac komp nie chce za cholere ruszyc, niewazne jak kombinuje z wtyczkami. jak zasile plyte zewnetrznytm zasilaczem, a napedy wewnetrznym z infinitiva (i nie podlaczam tej dziwnej zlaczki zasilania plyty) to wszystko hula, no ale tak to to nie moze byc....moze cos poradzicie na moje problemy?
[#5] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@jaro, post #4

Bo adapter z Infinitiv już tak ma;) Ja go wywaliłem a do zasilacza AT wlutowałem kabel od starego zasilacza z Ami i nie mam już problemów;). 1 zasilacz i wszstko ładnie śmiga;)
[#6] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@jaro, post #4

Jest jeszcze rozwiązanie bardzo proste, ale niekoniecznie tanie. Sloty Zorro lub Mediator mają swoje gniazdo zasilające. Wówczas bez problemu wystarczy Ci jeden zasilacz od grzyba AT.
[#7] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@Kitech, post #6

hehh 1200 + elbox 1200/4 + mediator brzmi niezle. ja w swojej amidze mam mediatora i tez maly problem o ktorym wkrotce napisze :), ale to ma byc prosty tani komputerek do grania, pozdrawiam ;P
[#8] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@jaro, post #7

Taki konfig do grania to możesz spróbować z gołego zasilacza A1200 zasilać i powinno działać, tylko zasilanie urządzeń będziesz musiał na złodziejce z fdd robić;). Co najwyżej cdrom może problemy stwarzać:/
[#9] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@szulu, post #8

no wlasnie widzisz skladam to dla kogos i to ma byc w miare eleganckie, i niestety ma to miec cd rom :), nic.... mam w sumie w zanadrzu adapter gifta jak co to to wladuje tylko z kolei bedzie tez problem z elegancja tego rozwiazania.....
[#10] Re: zasilanie przez zlacze fdd

@szulu, post #5

Ja mam odwrotnie - wlutowalem do ami kabelek ze zlaczem AT i tez wszystko dziala.
A zlacza fdd uzywam rownoczesnie, bo jest blizej 060.
Mam tak od kilku lat i nie narzekam na zasilanie.
Wczesniej mialem apollo 040/40 i tez bylo OK.
Zdaniem niektorych jest to nieprawidlowe, ale u siebie niczego niewlasciwego nie zauwazylem.
A pewnie zrobisz tak, jak ci bedzie pasowalo.
:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem