[#1] Potrzebuje Scandoblera
Witam tak jak w temacie kupie scandobler do Amigi.
Jesli ktos chcialby sie pozbyc to z checia wezme .

Pozdrawiam
[#2] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #1

zapytaj w e-funzine :D
[#3] Re: Potrzebuje Scandoblera

@stony, post #2

A czy ktos wie moze cos wiecej na temat scandoublea zewnćtrznego Elbox FF ??
Albo modeli wewnetrznych .... co bardziej sie oplaca kupic ??

Pozdrawiam
[#4] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #3

Ja mam takowy Scandoubler (zewnetrzny+FlickerFixer) made by Elbox.Nie wiem jak jest z wewnetrznym,ale zewnetrzny nie jest maly.Jak wlozysz scandoubler w RGB,podlaczysz sobie kabel VGA to zajmuje naprawde sporo miejsca z tylu obudowy.Pozatym tryb flickerfixer idealny tez nie jest.Wprawdzie nie ma migotania,ale zauwazylem ze sprite`y i tekst (np w shell`u) jest przy skrolowaniu dziwnie "paskowany".
[#5] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Grzegorz "Y-Greg" Tarka, post #4

To "dziwne paskowanie" wynika z idei działania FF. Po prostu linie parzyste i nieparzyste w trybie interlace wyświetlane są ze względnie sporym odstępem czasowym (rzędu 40 ms - zależnie od częstotliwości odchylania pionowego), po złożeniu ich razem w trybie nonlace VGA zaczynają się problemy:j eśli coś się na ekranie porusza (wskażnik myszki, scrolling) to obserwujemy rozjeżdzanie się co drugiej linii. To zupełnie normalne i nieuniknione (chyba żeby zmniejszyć ostrość obrazu - ale chyba nie o to chodzi).
[#6] Re: Potrzebuje Scandoblera

@wali7, post #5

No wlasnie,chcialem tylko uswiadomic kolege ze ten magiczny FlickerFixer nie jest znowu taki magiczny
[#7] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Grzegorz "Y-Greg" Tarka, post #6

Oczywiście, warto wiedzieć o minusach tego rozwiązania.
Z drugiej jednak strony SC+FF zapewnia zdecydowanie największą wydajność pod AGA w trybach 640x480 i więcej (małe obciążenie pamięci). Od biedy da się pracować nawet w 256 kolorach, na dblPAL czy Multiscan nolace to raczej niemożliwe (jest to specyficzna forma masochizmu).
Ponadto nie ma obawy, że nam tryb 15 kHz (choćby jakiś Alert) się nie wyświetli, nie mówiąc już o grach nondos.
Moim zdaniem warto. Zresztą ten Elboxowy SC+FF nie jest taki wielki w środku, ja swój pozbawiony obudowy umieściłem w towerce.
[#8] Re: Potrzebuje Scandoblera

@wali7, post #7

Ale ten scandoubler tani tez nie jest.Ja w czasie kiedy go kupowalem,zaplacilem ok 500zl...
[#9] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #1

Ja też (kupowałem w Elboxie). Ale teraz można go już chyba taniej kupić?
[#10] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Grzegorz "Y-Greg" Tarka, post #6

Bo najlepszy scandoubler z FlickerFixerem to ten orygonalny wbudowany w A3000. Tam nie ma takich problemów.
[#11] Re: Potrzebuje Scandoblera

@wali7, post #9

Dzieki ogromne panowie za opinie i rady.
[#12] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #1

Skoro jednak kolega pyta się o SC, to chyba nie ma A3000. A skoro nie ma A3000, to nie może użyć SC zamontowanego w A3000 (nieprawdaż?). Pozostaje mu więc kupić SC wewn. lub zewn. Nie wiemy do jakiej Amigi ma być zamontowany SC, produkt Elboxu pasuje do każdej Amigi wyposażonej w 21 pin gniazdo Video. Jest niezły.
Innych SC (+FF) nie miałem, nie wypowiadam się więc. SCFF Elboxu w każdym razie polecam.
[#13] Re: Potrzebuje Scandoblera

@wali7, post #12

No fak nie napisalem ze potrzebuje tego do A 1200 :)

Pozdrawiam
[#14] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #13

Wiec obadaj sobie ten Scandoubler made by elbox np w eFunzine ile kosztuje.Jak kupisz zewnetrzny to tylko "wtykasz" i dziala.Nie wiem jak sprawa ma sie z wewnetrznym...
[#15] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Grzegorz "Y-Greg" Tarka, post #14

Dzieki serdeczne.

Pozdro
[#16] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #15

A,zapomnialem ci dodac ze mialem kiedys okazje testowac scandoubler wewnetrzny made by micronik i naprawde roznice miedzy micronikowym i elboxowym sa zauwazalne golym okiem.Na tym wewnetrznym mialem trzy biale pasy na gorze ekranu i male przeklamania kolorow.Nie byla to wina wady konkretnej sztuki bo mialem chyba ze trzy u siebie do testowania i zawsze to samo bylo.Ten Elboxowy mozna sobie regulowac srubka zeby osiagnac efekt obrazu,a ten jest naprawde niezly... Takze podsumuwujac polecam Elbox Scandoubler +FlickerFixer a odradzam ten z Micronika...
[#17] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Grzegorz "Y-Greg" Tarka, post #16

Te trzy białe pasy na górze ekranu, to nie wygaszona wiązka elektronów podczas okresu wygaszania pionowego (powrotu strumienia elektronów z dołu do góry ekranu po narysowaniu każdej ramki).

Skandoubler Micronika niestety nie przenosi sygnału BLANK, który służy właśnie do wygaszenia obrazu wtedy gdy jest to potrzebne. Zamiast tego generuje własny sygnał wygaszania, niestety niespełniający swojego zadania tak jak trzeba.

Jednak można to poprawić, czyli przepuścić prawdziwy generowany przez układy AGA sygnał BLANK przez ten skandoubler, tak że nie tylko nie będzie tych trzech czy czterech białych pasków, ale jeszcze obraz będzie miał normalną czarną ramkę, co jest szczególnie ważne w demach i grach. Jednak aby to zrobić trzeba być dosyć dobry z elektroniki, mieć odpowiedni sprzęt itd.

[#18] Re: Potrzebuje Scandoblera

@ArtPo, post #17

Czyli tak jak pisalem: Ze Scandoublerem Micronika trzeba sie pobawic,a Scandoubler Elboxu jest plug & play
[#19] Re: Potrzebuje Scandoblera

@wali7, post #12

Wkładasz ZII/III z aktywnym slotem Video, do tego kartę z układem Amber i już masz Scandoubler FF z Amigi 3000 ;)

[#20] Re: Potrzebuje Scandoblera

@Senjuro, post #1

i co kupiłeś już jeśli nie to pisz na poczte to pogadamy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem