[#1] neostrada i hyperport
wiem ze temat ten byl jez kiedys omawiany, ale mam w zwiazku z nim pewne pytanko:

dowiadywalem sie w tele-costam ze do wyboru sa dwa rodzaje modemow kablowych(na usb i rs'a,ale ten amigowy nie pociagnie takiego transferu)

stad pytanie czy po instalacji hyperportu np. tego za zlacze zegara do a1200 da sie to obsluzyc taki modemik i pozniej wogole dzialac na tym?
[#2] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #1

Na pewno modemy na rs? Z tego co sam zdążyłem sprawdzić (też się neo interesuję;)) to oferują modemy na usb i ethernet.
[#3] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #1

modem na rs? hyperport jest w stanie to uciagnac, ale raczej pomyliles rs z ethernetem. a te ethernetowe chodza z ami.
[#4] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #1

Coś się chyba nie zgadza. Samemu mam modem kablowy Motoroli podłączony do telewzji kablowej, który posiada dwa wyjścia: jedno na usb, a drugie na złączu RJ-45 (ethernet).
Do usb jest podłączony PC, a do RJ-45 Amiga poprzez kartę sieciową. O takich modemach z wyjściem na port szeregowy (rs) nie słyszałem.

[#5] Re: neostrada i hyperport

@ArtPo, post #4

dsl uzywa protokolu pppoe (ppp over ethernet) wiec raczej ciezko by to przez serial puscic.
[#6] Re: neostrada i hyperport

@Valwit, post #5

Wierzę na słowo ;) (niestety na tym się nie znam). Ale transmisja szeregowa jest normalnym sposobem transmisji dwukierunkowej, fakt że dosyć powolnym. Czyżby sposób przekazywania danych miał aż takie znaczenie dla protokołu transmisji przewidzianego do komunikacji w sieci "szeregowo-podobnej"? Bo sieć internetu i komunikacja za pomocą pakietów jest jednak odmianą transmisji szeregowej. Tak samo jak usb czy skrętka z wtyczką RJ-45 są to przecież szybkie odmiany łączy szeregowych.

[#7] Re: neostrada i hyperport

@ArtPo, post #6

dsl to praktycznie rzecz biorac etherent. ramki ethernetowe sa pakowane w ramke ppp i przesylane modemem. mozliwa jest predkosc do 8Mb/s czego nawet najlepszy ser: nie oferuje :)
[#8] Re: neostrada i hyperport

@Valwit, post #7

Tak, ale problem jest raczej "mentalny" a nie techniczny. Trzeba by być specjalistą właśnie w tej dziedzinie aby z całą pewnością potwierdzić, że modem kablowy może być podłączony do komputera za pomocą seriala (no bo może być jakiś "drobiazg" techniczny który to uniemożliwi) z tym, że właśnie ze względu na szybkość transmisji nie ma to za bardzo sensu. Chociaż z drugiej strony moja kablówka reklamowała się transmisją 100 czy 200 kB/s, w praktyce w środku nocy przy idealnym połączeniu jest maksymalnie 60 kB/s, a w godzinach szczytu (18.00) potrafi być całe 200 (słownie dwieście) bajtów na sekundę. (Oj, chyba muszę kupić szybszego procka ;) )

[#9] Re: neostrada i hyperport

@ArtPo, post #8

ale modem kablowy to nie jest modem dsl a tu o taki chodzi.
[#10] Re: neostrada i hyperport

@ArtPo, post #4

mniejsza o nazewnictwo, z tym rs to moglem sie machnac:).
ale rozumiem ze taki modemik neostrady podlaczony do karty ethernet wlozonej do mediatora pojdzie bez zadnych problemow.

pozdrawiam
stebel
[#11] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #10

z miamidx 1.0c zadziala :)
[#12] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #10

Pogubiliśmy się tutaj w kilku rzeczach, nie tylko z tym rs'em. Mówiłeś o modemie kablowym i dlatego myślałem że chodzi o taki modem z telewizji kablowej. Valwit miał rację, neostrada jest oparta na sieci typu dsl (lub adsl), a to jest zupełnie coś innego niż popularna kablówka. Nie wiem jak to współpracuje z Amigą, niestety nie spotkałem się z tym, ale przecież Amiga wszystko może... :)

[#13] Re: neostrada i hyperport

@Valwit, post #11

a bylo juz cos takiego testowane czy to tylko przypuszczenie?
chodzi mi oczywiscie o to miamidx1.0c.

jesli tak to jakie transfery mozna bylo osiagnac; wyrabia te 512 ?

pozdrawiam
stebel
[#14] Re: neostrada i hyperport

@stebel, post #13

512 kbit/s powinno dać radę bez problemu skoro u mnie karta sieciowa (PCMCIA) daje radę 250 kB/s (a na Apollo było i z 600) - łącze 10 Mbps. Dlatego bez problemu wyciągniesz maxa na 0,5Mbps (ok 64 kB/s). A co do testowania to niestety nie miałem okazji podłączać jeszcze Ami do neostrady:(
[#15] Re: neostrada i hyperport

@ArtPo, post #12

dziala bezproblemowo. czego ten post jest dowodem ;)
[#16] Re: neostrada i hyperport

@szulu, post #14

owszem. moja ami jest podlaczona do dsla. tepsiane 512k wyciaga bez problemu, 3x tyle tez da rade nawet przez mediatora. przez pcmcia jeszcze wiecej :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem