[#1] PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3
Witam. mam problem. posiadam a1200 w wierzy z mediatorem i voodo3 (kara turbo apollo, ale nie tylko na niej wystepuja opisane nizej problemy). problem polega na tym ze czasami (hmm teraz to w zasadzie prawie ze caly czas) karta graficzna nie startuje. wyskakuje komunikat (ktorego dokladnie nie zacytuje ale mniej wiecej) : "couldnt find contex for your Voodoo card, check picasso96 instalation". mysle ze to nie problem softu, poniewaz jakgby nie patrzec czasami to startuje. jakies rady?, zlaczke mediatora ponaginalem i to w sumie nic nie dalo.....aha czasami karta startuje ale np nie ma ikonek - sa tylko napisy pod nimi.....pozdrawiam
[#2] Re: PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3

@jaro, post #1

Czasem nie masz podkreconej pamieci na Voodoo za bardzo? Albo moze sie cos przegrzewa?
[#3] Re: PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3

@mcbarlo, post #2

nie ja nic nie krecilem i nie wydaje mi sie zeby ktos to robil...pozatym karta nie rusza nawet na zimno, to nie od temperatury zalezy....
[#4] Re: PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3

@jaro, post #3

Sprawdz wszystkie styki tzn przelotka uklady mach, przeluz karte w inny slot PCI, sprawdz zasilanie moze nie wyrabia zasilacz ?
A pozniej napisz czy to cos dalo.
[#5] Re: PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3

@jaro, post #3

Moze nawet o tym nie wiesz. Podkreca sie za pomoca Tooltype'ow. Tylko niestety juz nie pamietam ktorego. Wymien ikonke monitora na ta instalacayjna chyba, ze jestes pewien, ze to nie to.

Kolega mi tu jeszcze cos za MACHami przypomnial. Otoz mowiles, ze masz Apollo, a tam te MACHy kiedy się nawet troszeczke zabrudza to komputer wariuje. U mnie np. znikala nagle pamiec, a po kilku resetech cudownie wracala.
[#6] Re: PROBLEM Z MEDIATOREM I VOODOO 3

@jaro, post #1

Witam,

Miałem podobne problemy i nie potrafiłem sobie z tym poradzić. Sprawdź czy po tym jak karta Voodoo nie zostanie rozpoznana, czy polecenie Pciinfo podaje prawidłowe parametry karty Voodoo. Zwróć uwagę na nazwę chipa oraz na zakresy pamięci. U mnie zamiast nazwy chipa karty Voodoo był zapis "Unknow". Były także podane błędne zakresy pamięci. Rzuć rezultat pciinfo na forum lub na mój adres rjack (małpa) abs.uni.torun.pl Jestem ciekaw jak się ma to u Ciebie.

W moim przypadku to nie była wina przegrzewania się sprzętu, gdyż po włączeniu zimnego komputera również występowały te niepokojące objawy. Nie były też winne karty turbo. Robiłem testy na 4 różnych kartach turbo. Uważam, że to raczej wina złego styku na przelotce łączącej Mediatora z płytą główną ponieważ kiedy ją docisnąłem tryby graficzne Voodoo znowu były widoczne w systemie. Chociaż nie można wykluczyć innych możliwości tej usterki.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem