[#1] Amiga mi się popsuła
Problem jest taki: kiedy ramo włączyłem kompa to dysk zaskoczył tak jak powinien i potem zamiast dalej się bootawać nic się nie działo. Kiedy wcisnąłem Ctrl+A+A to ekran zmienił się na zielony. Wyłączyłem kompa i po paru minutach włączyłem ponownie i zowu jak wyżej.
Co się stało?? Czy to wina dysku, a może karty (mam Apollo 1240/40)??
Raz wyskoczył mi request HD2 task error czy coś takiego i dwie opcje do wyboru: suspend i reebot.

Proszę o pomoc.
[#2] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #1

Spróbuj docisnąć Apollo, te karty bardzo często nie kontaktują. Jeżeli nie pomoże to przeczyść wszystkie styki, może są zabrudzone.
Pozdrawiam OLO
[#3] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #1

Poczytaj artykuł w dziale Sprzęt pod tytułem Kolorki.

Kolor zielony opisany jest tam jako uszkodzenie pamięci Chip.
[#4] Re: Amiga mi się popsuła

@mailman, post #3

Jeśli padła pamięć Chip to gdzie to ewentualnie naprawić, czy się opłaca, czy może lepiej kupić nową płytę głównę?
[#5] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #4

Na razie o tym nie myśl. Podociskaj przeczyść wszystko tak jak pisze Olo.
[#6] Re: Amiga mi się popsuła

@mailman, post #5

Teraz dla odmiany wywala mi zarąbisty czerwony ekran. O zmanie karty turbo muślałem od dawna.
[#7] Re: Amiga mi się popsuła

@mailman, post #5

Uruchomił bym najpierw samą Amige tz.samą płyte bez dodatków a następnie dokładał kolejne podzespoły
[#8] Re: Amiga mi się popsuła

@dziadzioMiecio, post #7

Ale jak wyjmę karte to mi się system nie załaduje
[#9] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #8

Bez s-s musi się załadować.
[#10] Re: Amiga mi sić popsuła

@mailman, post #9

wystarczy LOADWB, aby zaladowal sie Workbench

A czy przypadkiem nie masz fastata?
Czy masz dostep do bootmenu?

[#11] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #1

Wlacz Amige bez karty. Nie ma kolorkow? Jezeli nie, to winna karta. Proste.
[#12] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #6

No to wszystko jasne, po prostu apollo szaleje, też tak miałem z tą kartą. NIe wiem czemu ale te karty są bardzo wrażliwe na zmiane pozycji i brak kontaktu objawia się właśnie takimi "super efektami" ;)
[#13] Re: Amiga mi się popsuła

@Olo, post #12

Wyjmij kartę, przeczyść. Wyciągnij procka, polej takim specjalnym płynem do podzespołów (nie wiem jak się nazywa :P). Podoginaj wszelkie druciki i styki, aby było alles im ordnung. Jeżeli pokazują się różne kolory ekranu po włączeniu amigi, to - jak mówi Olo (btw: a ty gdzie jesteś, jak Cię nie ma? ) - najprawdopodobniej Apollo daje znać o sobie. Sam miałem bardzo podobny problem (o ile nie identyczny) i dokładne czyszczenie, połączone z "poprawą" styków pomogło (wielkie dzięki dla M0n0 za serwis! :P).
[#14] Re: Amiga mi się popsuła

@KAM_, post #13

Jak można wyjąć procka z apollo? ;) Mi czyszczenie i inne takie trolle nie pomogły, pozbyłęm się karty i jestem szczęśliwy :D

P.S Nie ma mnie bo skasowali mi konto shell i z neo nie mam jak wleźć na irc-a :(
[#15] Re: Amiga mi się popsuła

@Olo, post #14

chodziło mi, drogi Olo, o wyjęcie samego procka z karty. to taki kwadracik, ok. 7x7 centymetrów. :P:P:P

ehh, z tym ircem to same kłopoty...
[#16] Re: Amiga mi się popsuła

@KAM_, post #15

Przepraszam że włączę się do rozmowy. Ale ten kwadracik jest w tę kartę wlutowany, a ma jeśli się nie mylę 180 końcówek.

[#17] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #1

Wyjąłem kartę i nadal się kaszani, ale jeśli to wina karty to znaczy że pamięć na niej też padła?
[#18] Re: Amiga mi się popsuła

@ArtPo, post #16

Czesc kart Apollo ma procesor w podstawce co bardzo ulatwia upgrede karty do 68060
[#19] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #17

Czyli bez karty jest nadal to samo?
[#20] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #17

A masz może FAST/ATA??, jeżlei tak to ją też dociśnij, a najlepiej uruchom amigę bez niczego, bez twardziela cd, fast/ata, jeżeli wtedy będą takie problemy to pprawie na 100% masz padniętą płytę amigi.
[#21] Re: Amiga mi się popsuła

@Olo, post #20

Wyjąłem kartę i raz się uruchomiła, tzn. bez s-s, za kolejnym razem już nie.
FAST/ATA nie mam, ale mam 4xEIDE (made by ELbox). To także najpierw docisnąłem i nic, dalej to samo. Potem odpiąłem i uruchomiłem, po 30 sekundach (to normalne na romie 3.1) pokazał się ekran by włożyć dyskietkę. Gdy podpiąłem 4xEIDE to ponownie to znowu się kaszaniło, nie mogłem wejść nawet do Boot Menu.
[#22] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #21

No to masz uwalone 4xEIDE.....u mnie tez poszlo , tyle ze nie pokazywalo kolorkow , a komp sie nie bootowal......sproboj zalozyc zwykly adapter 2.5" na 3.5"
[#23] Re: Amiga mi się popsuła

@ArtPo, post #16

no, czyli ami działa. wsadź samo apollo, a 4eide do kosza! :P
[#24] Re: Amiga mi się popsuła

@waldiamiga, post #22

Jeśli 4xEide jest uwalone to lepiej chyba wymienić to na FAST/ATA. Tylko chodzi mi po głowie pytanie: Jeśli odinstaluje oprogramowanie 4xEide, zainstaluje Fast/Ata potem do niego oprogramowanie to czy dysk wcześniej podzielony na dwa funkcją split będzie tak samo wykrywany i rozpoznawany przez fast`a jak był przez 4xEide. Dysk mam 8Gb, sformatowany pod sfs`em.
[#25] Re: Amiga mi się popsuła

@biolog, post #1

Powinien działać. FastATA też ma funkcję split. (w końcu to ten sam Elbox)
Ewentualnie zapytaj w Elboxie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem