[#1] Przenieś na dyskietke???
Jestem zielony w sprawch amigi,ale kiedyś byłem entuzjastom tego kompa. Posiadam A500 i chciałbym ją troszke odkurzyć.
Czy da się w jakiś sposób przegrać z pc roma na dyskietke tak żeby amiga odczytała program? Mam dużo gier i chciałbym je odpalać na Amisi bo mnie denerwują te wszystkie emulatory.Czy jest jakiś sposób???
Pozdrowienia.
[#2] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #1

Niedawno byl prowadzony podobny watek na pl.com.sys.amiga. Tylko tam chodzilo o A600, ale warto zagladnac.

Pozdrawiam
Vokal
[#3] Re: Przenieś na dyskietke???

@Vokal, post #2

Da sić, choć jest z tym trochć zabawy. Zależy od twojej konfiguracji Amigi.
[#4] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #1

Wszystko się da, tylko w przypadku A500 będzie to baaardzo kłopotliwe i czasochłonne.
[#5] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #1

Rom z amigi mozesz przegrac na dyskietke programem zawartym w pakiecie blizzkick. Prosciej i szbciej bedzie uzyc googla. Amigowy rom nazywa sie Kickstart i na pewno znajdziesz go na wielu stronach. Rom z peceta (bios) w Amidze nie jest do niczego potrzebny. Piszesz ze byles entuzjasta Amigi i pytasz o nieistniejace romy, chyba ze bycie "entuzjastom" zaklada ignorancje i glupote, ale tego to juz nie wiem.
[#6] Re: Przenieś na dyskietke???

@Valwit, post #5

Valwit, jemu nie o to chodzi... Przecież A500 ma już rom i jest to Kick 1.3 - on "romem" nazywa zapewne gierki w formacie ADF.... da sić to przenieść na A500 bo sam tam robiłem, ale jest to czaso i pracochłonne. Nie pamićtam czy w A500 z OS1.3 dało sić zamontować cross-dos'a ale chyba nie..... Ja to robiłem "na raty" innymi programami... ale posiłkując sić WinUAE można to ułatwić...
[#7] Re: Przenieś na dyskietke???

@LITWIN, post #6

Witam, sory za złe wyrażenie, Chodziło mi o przeniesienie adf na dyskietke tak żeby mi odczytała go Amiga.
Dzięki wielkie za odzew w tej sprawie. Czy mozę ktoś wie gdzie znajde opis do takiej przeróbki? Czy można do tego wykorzystać zwykłe dyskietki HD?
Jeżeli znów gdzieś popełniłem gafe to tylko i wyłącznie dlatego że nie miałem do czynienia z tym kompem od baaardzao dawna.
[#8] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #7

ADF na dyskietke amigowa nagrasz tylko na Amidze. (pomijam karte PCI Catweasel, ktora to umozliwia rowniez na pececie, Pegasosie).
W dyskietki HD mozesz wykorzystac, tylko pamietaj o zaklejeniu jednej "dziurki" (identyfikacja dyskietki HD)
[#9] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #7

Witam!
W miarę prostym sposobem jest zakup (np. na Allegro) za 150-250zł Ami1200 z twardym dyskiem (może być malutki, np. 400MB) i stacją dyskietek (KONIECZNIE podwójnej gęstości). Wówczas adf mający zawsze 880kB wgrywamy na PC na dyskietkę 1,44MB, odczytujemy na Ami1200 (albo CroosDosem będącym w Workbenchu 2.0 i lepszych, albo programem FAT95) i następnie zrzucamy na dyskietkę pojedyczej gęstości, np. programem ADFBlitz). Teraz już działa na A500. Można sobie oczywiście zadać pytanie po co nam A500 (skoro mamy A1200) - cóż, np. żeby sprzedać za 80-120zł i obniżyć koszty. Poczytaj też: http://qkizmonster.webpark.pl/.
Powodzenia!

[#10] Re: Przenieś na dyskietke???

@Kitech, post #9

To już chyba lepiej byłoby taką A1200 z dyskiem spiąć serialem z PC i w ten sposób przesyłać adfy. Może nawet A500 tak spiąć i przesyłać pliki? Tylko wtedy co najmniej 1MB w A500 byłoby potrzebne.
[#11] Re: Przenieś na dyskietke???

@szulu, post #10

mozna tez podmountowac amigowy hd w uae i przerzucic na niego pliki
[#12] Re: Przenieś na dyskietke???

@Endrju, post #7

Dziękuje wszystkim za pomoc. Programy zassałem no i... właśnie...nie zdawałem sobie sprawy ze jest przy tym tyle roboty, ale powalcze :)
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem