[#1] Monitory VGA...i AGA dewastujaca?
Jakis czas temu znowu zamordowalem kolejny monitor (z tym ze byl uzywany i nie wiem jak dlugo chodzil wwczesniej. Jest to Belinea 15". Mianowicie kiedys po przejsciu z jakiejs palowskiej gry, monitor wyswietlal juz tylko ciemno szary ekran z dosc grubymi czarnymi pasami na dole i na gorze (imitujac film panoramiczny).. Uzywam dwa monitory, jeden do palu (port COMP jack) i drugi VGA do systemowego oprogramowania (port VIDEO) Co ciekawsze zaobserwowalem juz wczesniej taki efekt, ale pomoglo wylaczenie monitora na pare minut i ponowne zalaczenie. Tym razem niestety...Sprawdzalem go takze na pececie ale efekt jest taki sam. Gdy odlacze go od AGI/peceta na ekranie pojawia sie "no signal", czyli chyba wychodzi na to ze kineskop jest sprawny. Co moze byc przyczyna awarii?
[#2] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@Andrzej Drozd, post #1

Przebicie w zasilaczu jednego z urządzeń, i/lub iskra która podczas podłączania kablem sygnałowym zabiła elektronikę (tor sygnałowy) w tym monitorze. Trzeba unikać jak ognia łączenia urządzeń wtedy, gdy pracują.

Średnio rozgarnięty macher powinien sobie z tym poradzić, poza tym belinea się łatwo serwisuje.
[#3] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@MiniQ, post #2

Heh...nigdy nie laczylem pracujacych urzadzen (tym bardziej ze oba monitory podlaczone sa do innych portow i nie ma takiej potrzeby). Zdaje sie ze jakbym tak zrobil to predzej padnie Amiga (port VIDEO) niz monitor. Czyli to chyba wyladowanie elektrostatyczne. Ile moze kosztowac taka naprawa? A moze zadam glupie pytanie (biorac pod uwage ze kiedys juz tak sie stalo, ale samo wrocilo do normy): moze "pomieszalo" mu sie w pamieci? Czy mozna ja wyzerowac wyciagajac np. jakas baterie?
[#4] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@MiniQ, post #2

Moim zdaniem nie będzie to nic z zasilaczem a raczej z przetwornicą.Piszesz że stało się to wcześniej i wróciło do normy,myślę że jest to zwykły wylut (zimny lut) na układzie geometrii lub któryś z elektrolitów jest wyschnięty albo wylany.Naprawa nie powinna przekroczyć 30-50zł.
[#5] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@Endrju, post #4

Spójrzmy na objawy:

iemno szary ekran z dosc grubymi czarnymi pasami na dole i na gorze

A teraz na to, co Ty napisałeś:

że jest to zwykły wylut (zimny lut) na układzie geometrii lub któryś z elektrolitów jest wyschnięty albo wylany.

To ja teraz zadam jedno, krępujące pytanie: skoro to walnięty układ geometrii, to ja pytam gdzie podział się obraz?
W trakcie całej mojej praktyki zawodowej z uszkodzonymi monitorami nigdy się nie spotkałem, by uszkodzona geometria miała wpływ na wyświetlanie obrazu. Uszkodzona geometria to brak możliwości regulacji szerokości/poduszki/trapezu, najczęściej nie szerokości obrazu w pionie, która najczęściej realizowana jest odrębnie.
Znów zabiera głos ktoś, kto ma mierne pojęcie o temacie?

Moim zdaniem nie będzie to nic z zasilaczem a raczej z przetwornicą.

W takich urządzeniach zasilacz to przetwornica, to oczywiste. Niemniej na pewno wiesz, że w celu eliminacji zakłóceń w niektórych urządzeniach stosuje się kondensatory, które z jednej strony połączone są z "zimną" częścią przetwornicy, a z drugiej z "gorącą". Najczęściej łączy się masę "zimną" dwoma kondensatorami bezpośrednio z siecią zasilającą. Upływność jednego z tych kondensatorów powoduje przykre objawy, typu iskry przy podłączaniu innych urządzeń, zabijanie czułej elektroniki, efekt "prądu" przy dotknięciu kaloryfera, i np. kabla sygnałowego pracującego urządzenia, etc.
[#6] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@Andrzej Drozd, post #3

Zdaje sie ze jakbym tak zrobil to predzej padnie Amiga (port VIDEO) niz monitor.

Zdaje się że nie ma podstaw ku temu, byś mógł być tego taki pewien.
Porty amigi są czułe, jak najbardziej, ale nie można być jednocześnie pewnym tego, że elektronika monitora nie jest czulsza.

Ile moze kosztowac taka naprawa?

Nie wiem, nie mam pojęcia na jakich podzespołach zbudowana jest ta belinea.

moze "pomieszalo" mu sie w pamieci?

Może.

Czy mozna ja wyzerowac wyciagajac np. jakas baterie?

Monitory nie mają pamięci podtrzymywanych bateryjnie. Jeśli ta 15' ma już sterowanie cyfrowe, to najpewniej jest to jakaś jednoukładówka, którą można spróbować zresetować. Nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć, za mało danych. Nawet jeżeli podasz model monitora to mogę nie mieć do niego dokumentacji, a nie chce mi się szukać. Starczy mi użerania się z tymi heblami w pracy.
[#7] Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?

@MiniQ, post #5

hmmm zgadza się, żle sie wyraziłem. średnio się na tym znam,ale miałem kiedyś bardzo podobną usterke i była to wina elektrolitu i przerwy w okolicy ramki (układu odchylania pionowego).Warto tez sprawdzić napięcie zasilania ramki. Wydaje mi się jednak,że jest to tylko przerwa, skoro miałeś już taki przypadek i monitor wrócił do normy.
Pozdrowionka

p.s MiniQ sory za wprowadzanie w ludzi w błąd,nie jestem elektronikiem,dlatego popełniam błędy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem