[#5]
Re: Monitory VGA...i AGA dewastujaca?
@Endrju,
post #4
Spójrzmy na objawy:
iemno szary ekran z dosc grubymi czarnymi pasami na dole i na gorze
A teraz na to, co Ty napisałeś:
że jest to zwykły wylut (zimny lut) na układzie geometrii lub któryś z elektrolitów jest wyschnięty albo wylany.
To ja teraz zadam jedno, krępujące pytanie: skoro to walnięty układ geometrii, to ja pytam gdzie podział się obraz?
W trakcie całej mojej praktyki zawodowej z uszkodzonymi monitorami nigdy się nie spotkałem, by uszkodzona geometria miała wpływ na wyświetlanie obrazu. Uszkodzona geometria to brak możliwości regulacji szerokości/poduszki/trapezu, najczęściej nie szerokości obrazu w pionie, która najczęściej realizowana jest odrębnie.
Znów zabiera głos ktoś, kto ma mierne pojęcie o temacie?
Moim zdaniem nie będzie to nic z zasilaczem a raczej z przetwornicą.
W takich urządzeniach zasilacz to przetwornica, to oczywiste. Niemniej na pewno wiesz, że w celu eliminacji zakłóceń w niektórych urządzeniach stosuje się kondensatory, które z jednej strony połączone są z "zimną" częścią przetwornicy, a z drugiej z "gorącą". Najczęściej łączy się masę "zimną" dwoma kondensatorami bezpośrednio z siecią zasilającą. Upływność jednego z tych kondensatorów powoduje przykre objawy, typu iskry przy podłączaniu innych urządzeń, zabijanie czułej elektroniki, efekt "prądu" przy dotknięciu kaloryfera, i np. kabla sygnałowego pracującego urządzenia, etc.