@mi^AMI^,
post #8
Teoretycznie Mariuszu
Alez jaknajbardziej praktycznie. Trasfery z Mediatora pamietam dokladnie. Wygladaly tak:
Zapis do pamięci karty - ~9MB/s
Odczyt z pamięci karty - ~6MB/s
G-rex z tego co pamietam miał wyniki 16MB/s i 12MB/s - tak jak BV. Choc moge sie mylic, bo strzelalem. ;)
G-Rexa wsadzilem zamiast BVision i nie widzialem znaczâcej roznicy
Zapewne nie wyrabial procek 68k. W 3D roznica byc powinna. Ponadto w CGXie o wiele szybciej dziala WritePixel(), jakies 100% szybciej.
Co wydaje sie wazne...:poprawne dzialanie G-rexa zalezne jest od rev. karty PPC.
Tak. Nie wiem jak to do konca jest, ale chyba w Powerkach rev. 0 nie dziala busmastering w zadnym slocie, wiec o kartach TV mozna zapomniec.
picasso suxx
Moze nie do konca. Z tego co slyszalem w wolnych slotach jest szybsze tylko czy wyniki Mediatora kfalifikuja go na wolne czy szybkie sloty... W Zorro2 P96 podobnierz jest szybsze niz CGX.
Ponadto w Mediatorze jest ten hack, ktory pozwala uzyc cala pamiec Voodoo (na dwa razy). Jednak trzeba sie nakombinowac zeby z tym MuLiby pogodzic, a jesli chodzi o PPC to mozna o nim zapomniec (tym hacku), bo nic na PPC sie nie odpali tzn. na dzien dobry zawiesi system choc istnieje kilka programow, ktore dzialaja w trybie MMU i pod PPC, ale to zaledwie kilka. Zostaje wiec nam tylko 8MB z 16MB dla systemu. Z reszty skorzysta tylko Warp3D, ktore tam sobie tekstury powklada.
G-Rex z kolei ma pewna wade fizyczna. Bardzo trudno jest go wepchnac w obudowe kiedy posiadamy Fast-Ate i chyba jest problem z dostepem do jedynego slotu PCI z busmasteringiem.
Mimo wszystko ja bym proponowal Mediatora. Znam wiecej jego wad, bo go mialem i zdolalem go lepiej poznac. O G-Rexie wiem tylko z sieci i z opowiesci osob, ktore go posiadaly. Mediator to bardzo stabilne urzadzenie - duzo mniej jedzie kanapka niz G-rex. Ponadto dzieki niemu pozbywamy sie klopotow z zasilaniem. Nie interesuja nas juz zadne tuningi czy inne przecinanie sciezek. Jednakze bez zasilacza 300W sie nie objedzie.