[#1] Mediator czy G-rex
Witam!
Myślę o zakupie któregoś z wymienionych w tytule urządzeń (oraz Voodoo 3000) do Ami1200 z BPPC. Co jest lepsze (sprawność, szybkość, kłopoty z zasilaniem, ...)???!!!
[#2] Re: Mediator czy G-rex

@Kitech, post #1

[#3] Re: Mediator czy G-rex

@grxmrx, post #2

Dzięki, jest tam rzeczywiście parę słów na interesujący mnie temat. Ale może jest ktoś, kto miał styczność z obydwoma urządzeniami i mógłby się podzielić swoją opinią co lepsiejsze?!
[#4] Re: Mediator czy G-rex

@Kitech, post #3

Mialem G-Rexa....teraz mam Medka, czy jeszcze cos dodac?

[#5] Re: Mediator czy G-rex

@Kitech, post #3

Zobacz też tutaj.
[#6] Re: Mediator czy G-rex

@jarek1, post #5

Na tym zestawieniu jest sporo propagandy. Zreszta zrobil je producent Mediatora, wiec wynik jest oczywisty.

Sam mialem Mediatora i bylem raczej zadowolony. G-Rex 1200 to bardziej partyzancka konstrukcja, ale za to osiaga wieksze transfery z/do karty gfx co jest najwieksza bolaczka Mediatora. Cowiecej dziala na nim zarowno Linux jak i MorphOS. Ze strony Elboxu nie ma zadnego wsparca dla tych rozwiazan i nie zapowiada sie coby sie to zmienilo. Trzeba przyznac jednak, ze Mediator jest solidna konstrukcja i ma sporo sterwniko - najwiecej ze wszystkich dostepnych roziwazan PCI dla Ami Classic. Aha, Karta gfx w G-Rexie smiaga w CGXie, a w Medku w P96 co nie jest bez znaczenia.
[#7] Re: Mediator czy G-rex

@mcbarlo, post #6

Dodatkowo, jest tam troszkę nieścisłości
np sterowniki 3d - na pewno są dla permedii dla G-Rexa, dodatkowo to
śmieszne działanie z kartami G3/G4... Ale zastanawiam, zię, czy nie
korzystniej byłoby kupić jednak Pegasosa (chyba, że tamte karty z
drugiej ręki za bardzo niską cenę...).
[#8] Re: Mediator czy G-rex

@mcbarlo, post #6

"G-Rex 1200 (ciach) osiaga wieksze transfery z/do karty gfx "

Teoretycznie Mariuszu :)
G-Rexa wsadzilem zamiast BVision i nie widzialem znaczâcej roznicy
Co wydaje sie wazne...:poprawne dzialanie G-rexa zalezne jest od rev. karty PPC.

> "Karta gfx w G-Rexie smiaga w CGXie, a w Medku w P96 co nie jest bez znaczenia."

O tak, wiele bym dal aby miec CGXa na Medku..picasso suxx hehe ;)
Kijowe zarzadzanie pamiecia da sie jednakze polatac nieco:) - i tu uklony dla Morgotha.
[#9] Re: Mediator czy G-rex

@mi^AMI^, post #8

Teoretycznie Mariuszu

Alez jaknajbardziej praktycznie. Trasfery z Mediatora pamietam dokladnie. Wygladaly tak:

Zapis do pamięci karty - ~9MB/s
Odczyt z pamięci karty - ~6MB/s

G-rex z tego co pamietam miał wyniki 16MB/s i 12MB/s - tak jak BV. Choc moge sie mylic, bo strzelalem. ;)

G-Rexa wsadzilem zamiast BVision i nie widzialem znaczâcej roznicy

Zapewne nie wyrabial procek 68k. W 3D roznica byc powinna. Ponadto w CGXie o wiele szybciej dziala WritePixel(), jakies 100% szybciej.

Co wydaje sie wazne...:poprawne dzialanie G-rexa zalezne jest od rev. karty PPC.

Tak. Nie wiem jak to do konca jest, ale chyba w Powerkach rev. 0 nie dziala busmastering w zadnym slocie, wiec o kartach TV mozna zapomniec.

picasso suxx

Moze nie do konca. Z tego co slyszalem w wolnych slotach jest szybsze tylko czy wyniki Mediatora kfalifikuja go na wolne czy szybkie sloty... W Zorro2 P96 podobnierz jest szybsze niz CGX.

Ponadto w Mediatorze jest ten hack, ktory pozwala uzyc cala pamiec Voodoo (na dwa razy). Jednak trzeba sie nakombinowac zeby z tym MuLiby pogodzic, a jesli chodzi o PPC to mozna o nim zapomniec (tym hacku), bo nic na PPC sie nie odpali tzn. na dzien dobry zawiesi system choc istnieje kilka programow, ktore dzialaja w trybie MMU i pod PPC, ale to zaledwie kilka. Zostaje wiec nam tylko 8MB z 16MB dla systemu. Z reszty skorzysta tylko Warp3D, ktore tam sobie tekstury powklada.

G-Rex z kolei ma pewna wade fizyczna. Bardzo trudno jest go wepchnac w obudowe kiedy posiadamy Fast-Ate i chyba jest problem z dostepem do jedynego slotu PCI z busmasteringiem.

Mimo wszystko ja bym proponowal Mediatora. Znam wiecej jego wad, bo go mialem i zdolalem go lepiej poznac. O G-Rexie wiem tylko z sieci i z opowiesci osob, ktore go posiadaly. Mediator to bardzo stabilne urzadzenie - duzo mniej jedzie kanapka niz G-rex. Ponadto dzieki niemu pozbywamy sie klopotow z zasilaniem. Nie interesuja nas juz zadne tuningi czy inne przecinanie sciezek. Jednakze bez zasilacza 300W sie nie objedzie.
[#10] Re: Mediator czy G-rex

@mcbarlo, post #9

"G-Rex ma pewna wade fizyczna. Bardzo trudno jest go wepchnac w obudowe kiedy posiadamy Fast-Ate"

Tak. Sloty "musza" byc troche wygiete..kiepsko to wyglada Rozwiazaniem jest przelotka od Zorro :S

Za medkiem przemawia jeszcze jeszcze cos: mianowicie SharkPPC (o ile w koncu sie pojawi - na co bardzo licze)

[#11] Re: Mediator czy G-rex

@mcbarlo, post #9

Dlaczego zasilacz 300 Wat ? Ja mam 250 i wystarcza.
Moze cos tu wyjasnie wazniejsze jest aby zasilacz dawal taki napiecia jak powinien, szczegolnie 5V.
Wiele zasilaczy pecetowych jest po prostu kiepskich i np. zamiast 5V daja na dzien dobry 4.9 albo i mniej. A niestety Amiga jest bardzo czula na to napiecie, czulsza niz PC.
[#12] Re: Mediator czy G-rex

@TomK, post #11

Na moja kanaple 250W byl za slaby. Zaliczalem czasem dziwne zwiechy. Odkad wlozylem 300W bylo ok. W Mediatorze mialem 3 karty, do tego Fast-Ate, Blizz 060 ze SCSI i 96MB RAM i jeszcze dwa dyski i cd-rom. Mialo co ciagnac.
[#13] Re: Mediator czy G-rex

@mi^AMI^, post #10

Za medkiem przemawia jeszcze jeszcze cos: mianowicie SharkPPC
Widze poczucie humoru kolegi nie opuszcza :P
[#14] Re: Mediator czy G-rex

@mcbarlo, post #12

Jeszcze raz wazne jest aby przy pelnym obciazeniu zasilacza dawal on dobre napiecie szczegolnie 5V moze byc ono nawet wyzsze np. 5.1 Volta. Te waty podawane na obudowach to taki chwyt reklamowy i roznie to z tymi watami bywa.
A jak sie mamy licytowac to ja mam w A1200 Medka, Fast-Ate, 4 karty PCI, BlizkaPPC, Scan-doubler, speedcom, paralizer, HDD, CD-ROM, i nagrywarke oraz czasami jeszcze dysk twardy w szufladzie no pamieci to mam tylko 48 MB. Zasilacz 250 Wat i zadnych dziwnych zwiech.
Uwazam ze raczej trafiles na kiepski lub uszkodzony zasilacz.
[#15] Re: Mediator czy G-rex

@TomK, post #14

Byc moze masz racje. Nie zmienia to faktu, ze jak zmienilem zasilacz to stabilnosc sie wyraznie polepszyla.
[#16] Re: Mediator czy G-rex

@Tomek (Kaczus), post #13

Hehe :P taaa..Elbox jeszcze nam pokaze.

Tak czy inaczej uwazam medka za najlepszy mostek PCI.

To tyle.

[#17] Re: Mediator czy G-rex

@mi^AMI^, post #16

Tego nikt nie kwestionuje, kwestionowane byla jedynie strategia
marketingowa i brak wsparcia dla alternatywnych rozwiazan
systemowych...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem