[#1] Amiga nie startuje
Witam wszystkich. Dzisiaj postanowilem wyciagnac Amige 1200+HD+APOLLO1240 z szafy i ja uruchomic. Jednak okazalo sie, ze Amiga nie startuje (czarny ekran). Po wyciagnieciu karty turbo Apollo 1240/40 wszystko gra i buczy. Czy karta turbo mi padla??
[#2] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #1

tak
[#3] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #1

NIE, Jeżlei jest to karta Apollo, to raczej nic się nie stało. Karty Apollo są "dziwne" nie wiadomo czemu są wrażliwe na położenie. Jak ami nie była używana przez dłuższy czas to powinieneś preczyścić styki na złączu karty i samą kartę. Jeżeli to nie pomoże to po włożeniu apollo sprubuj ją troche poruszać ( przy wyłączonym zasilaniu ;) ) za którymś tam razem zaskoczy :, takie niestety są apollo :(.
Pozdrawiam OLO
[#4] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #1

Sprawdz czy oscylator dobrze siedzi jesli nie jest przylutowany i przeczysc kosci MACH (te przy samym zlaczu). Zobacz tez czy bez pamieci ruszy.
[#5] Re: Amiga nie startuje

@mcbarlo, post #4

....i jeszcze DOCIŚNIJ kości MACH!. To, wraz z powyższym powinno w 99 % zadziałać! U mnie Apollo startuje różnie! Raz trzeba resetować z 5 razy, czsami za pierwszym ruszy! Poznaję boot`a po rozruchu HD-ka ;)
[#6] Re: Amiga nie startuje

@TJindy, post #5

nie wiem jaką masz konfiguracje ale na pewno prubuj naprawiać gdy masz wyłączoną Amigie z prądu Cały czas miałem problem ze startem do czsu gdy bezpośrednio do karty podłączyłem zasilanie 5V i masę, problemy ustały -najczęściej nie startuje od luźnego kwarcu gdzieś czytłem że można jeszcze pogrubić zsilanie do pamięci ale wygłąda mi twoja usterka na za słaby zasilacz po jakimś czsie gdy sobie poleżał kon. wysech i tu
leży przyczyna
[#7] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #1

Dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi.Zasilacz mam od peceta chyba 200W wiec to nie moze byc wina mocy.Przypomnialo mi sie, ze faktycznie kiedys tez mialem problemy ze startem. Pokombinuje troche i moze wystaruje ta apollonia. Pamiec wyciagalem i bez niej tez kiszka - nie startuje.Oscylator siedzi dobrze na swoim miejscu......
[#8] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #7

Po kilku probach i po kilku mocniejszych puknieciach mlotkiem :) Amiga wraz z karta ruszyla. Mam jeszcze jedno pytanie do forumowiczow czy moge wrzucic do karty Apoll 1240/40 32 mb ramu????? W tej chwili mam 8mb.
[#9] Re: Amiga nie startuje

@jackoski, post #8

Mozna, tylko niektore EDO moga być widoczne jako mniejsze, wiec najlepiej karte przetestuj na miejscu z ta pamiecia, lub zapytaj czy istnieje mozliwosc zwrotu, jezeli simm bedzie nieodpowiedni. (O, teraz przypomniala mi pewna syatuacja na temat simmow :), ale niewazne). Z simmami FPM nie ma zadnego problemu i mozesz je kupic odrazu. Najlepszym jednak wyjsciem (ale i drozszym) bedzie zakup pamieci w amigowych firmach, wysylkowo (adresy do tych firm znajdziesz w dziale Teleport). Firmy te sprawdza czy pamiec dziala na z twoja karta i nie bedzie problemu, a wrazie czego mozesz ja odeslac i otrzymac nowa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem