[#1] Maya
Instalował ktoś "Maykę" na A1 lub Pegazie? Jestem ciekawy czy się da i jak to chodzi.
[#2] Re: Maya

@Prince, post #1

Lepiej nie, na Pegu to Maya wlasnie nie chodzi tak jak musi....frezuje kompa, patrz forum MORPHOS>Zacinajace sie MP3. Mysle, ze o taka Mayke Ci chodzilo ...

[#3] Re: Maya

@Marcin, post #2

Tam je mowa o programie Kaya. Mnie natomiast chodzi o super raytracer, robili na nim nie byle jakie filmy, jak np. gwiezdne wojny... Wiem, że to chodzi na linuxie, dlatego teoretycznie chyba można to postawić na Amidze?
[#4] Re: Maya

@Prince, post #3

upss, mialem na mysli kaye a nie maye, o maye to Pana Wodeckiego trzeba zapytac :P sorki, taki zart...

[#5] Re: Maya

@Prince, post #3

jesli sa binarki na 68k albo ppc to tak. ale mocno w to watpie
[#6] Re: Maya

@Prince, post #3

Jesteś pewien, że Maya, która kosztuje ok. 7500$ jest za darmoszkę na linuxa?... Możesz zapodać jakieś linki, bo mnie się nic nie udało znaleźć.

A jeśli nawet, to jaka karta graficzna miałaby to uciągnąć?
[#7] Re: Maya

@KAM_, post #6

a czemu ma byc za darmo na linuksa?
[#8] Re: Maya

@Valwit, post #7

...prawdopodobnie jedyna szansa na odpalenie mayki na pegazie lub a1 to skorzystanie z MacOnLinux i MacOS X - z tego co wiem to binarki majki na linucha sa tylko na x86. Oczywiscie jest darmowa wersja (z pewnoscia na macos x i na winde) - jest to okrojona wersja 5 nazwana PLE (Personal Learning Edition). Ale jesli MacOnLinux nie obsluguje sprzetowego wspomagania opengl w akceleratorach to kiepsciutko to widze... A wbudowany raytracer to tam raczej kiepski (do PLE Mental Raya nie dodaja chyba). To juz lepiej odpalic LightWave na MacOnLinux na macos9 bo w wersji jeszcze chyba nawet 6.x dzialalo to na softwareowym opengl, a i renderer jeden z najlepszych wewnetrznych rendererow na rynku. Podobnie daloby sie chyba tez odpalic inny znany z amisi pakiecik - Cinema 4d - w jakiejs starszej wersji.

pozdro
[#9] Re: Maya

@animajster, post #8

Majster, gdybyś widział darmową Mayę PLE, to byś nawet o niej nie wspominał. Maya 5, ma już mental ray i kilka innych niesamowitych dodatków. Jako ciekawostkę podam, że 200mb ramu dla takiej mayki, ledwo wystarcza na uruchomienie. (O cenie lepiej nie mówić). Nie jestem pewny, czy edytor może pracować na software'owym 3D, no ale jak jest tylko na linuxa x86... marne szanse.
[#10] Re: Maya

@Valwit, post #7

opensource?...
[#11] Re: Maya

@KAM_, post #10

troche mylisz pojecia.
[#12] Re: Maya

@Prince, post #9

hehe - widzialem Mayke PLE :) W Polsce w zwiazku z "tradycja" szerokiego i darmowego "dostepu" do komercyjnego softu Mayka PLE cieszy sie mizernym zainteresowaniem, jednak w wielu krajach wiele osob korzysta z tej wersji, by nauczyc sie pracy w tym wysmienitym pakiecie. Poza kilkoma ograniczeniami (format zapisu pliku inny niz w wersji komercyjnej, watermark na renderingach, ograniczona rozdzielczosc i nie dzialanie komercyjnych plugow takich jak chocby mentalray, wlosy, tkaniny, plyny) jest to w zasadzie w pelni funkcjonalny pakiet z cechami werrrrrsji 5.0 jesli chodzi o cele edukacyjne (choc na niektorych konfigach potrafi byc bardzo niestabilna...). Mentalray na serio nie jest glowna sila w mayce. Wersja PLE nie istnieje w ogole w wersji na linuxa. Mayka nie moze pracowac na softwareowym opengl i wymaga sporo ramu (producent jako minimum podaje 512). Tak czy siak jedyna szansa na odpalenie mayki na pegasosie lub teronie to korzystajacy z akcelerowanego openGL MacONLinux z MacOS X + g4 sporo ramu... Ciekaw jestem wynikow takiej proby :) Cena w tym przypadku raczej faktycznie nie ma znaczenia bo kto wydaje ponad 12k pln za najprostsza wersje pakietu (complete) tylko zeby sprawdzic czy dziala i sie pobawic 5 minut ? :)

pzdr
[#13] Re: Maya

@KAM_, post #10

Linux jest darmowy, ale wszelaki soft na niego może być baaardzo drogi, jak np: "Maya". Nie ma lekko :)
[#14] Re: Maya

@majster, post #12

Tak, jeśli już mówimy o sofcie z górnej półki, jakim niewątpliwie jest Maya, to wersja PLE jest "ble...", zbyt dużo ograniczeń, no i ten slogan przez cały ekran edytora i wynikowych "rayach". Ale na linucha nie ma nawet PLE. Trudno, a może wiesz cosik o wcześniejszych wersjach? W końcu nie każdy linux chodzi na x86 i Alias zdaje sobie z tego sprawę. Też jestem bardzo ciekawy jak by taki kawał softu się poruszał w objęciach Amy...:)
(Dziwnym trafem "mayowcy" niezbyt lubią krzywe studio...)
[#15] Re: Maya

@Valwit, post #11

przecież jest opensource'owy soft na linucha... bardzo się topikiem nie interesowałem w przeszłości ale coś tam liznąłem... bardzo poje**łem?...
[#16] Re: Maya

@KAM_, post #15

jasne ze jest. sam linuks tez. ale to nie znaczy ze kazdy soft jest opensource. dla przykladu wez sobie vmware czy zrodla engine q3.
[#17] Re: Maya

@Prince, post #14

O ile wiem to jedyna platforma systemowa dla PPC na jakiej chodzi Mayka (i to od niedawna) to MacOS X... Na moim G4 starym (450) nie jest to demon szybkosci ale dziala w miare jako tako (choc sprawniej dziala chocby Lightwave) wiec sprzetowo mysle ze nowe amisie i pegazy (g4) spokojnie by mayke pociagnely. Mysle ze milo byloby gdyby najpierw powstaly solidne porty open source'owego Blendera (ale nie takie badziewne jak pod os x) i Wings 3d. Wings to swietny modeler, i fakt ze jest darmowy nie swiadczy o jego nizszej jakosci :) Jesli bedzie dobre opengl na nowych amigowych systemach powinno byc niezle... Blenderowi do majki sporo jeszcze brakuje ale w komplecie z yaf rayem (tez darmowy) i wingsem bylby swietna pozycja na naszym malenkim rynku. Zreszta kto wie - moze i Kray jak juz dojrzeje i obrosnie w mozliwosc latwej wspolpracy z popularnymi pakietami, w tym z blenderem chocby) sprawi nam sporo radosci. Krzywe studio generalnie jest stricte wintelowe i ponoc napisane tak ze potwornie ciezko byloby je na jakikolwiek inny system wydac... Ma ogromne rzesze zwolennikow i coraz bardziej imponujace mozliwosci ( w tym mental ray ostatnio), ale innosoftowcom trudno przelknac jego specyficzna "ergonomie"...
:)
pozdro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem