[#1] AmiPCB
Cześć! Ostatnio bawiłem się AmiPCB i prawdę mówiąc zaskoczył mnie ten program. Oczywiście pozytywnie :) Jest w miarę rozbudowany, ma wiele ciekawych możliwości. Zastanawiam się jednak, czy jest on jedynym tego typu (i tak rozbudowanym) programem na Amigę? Wiem, że jest podobny program grupy Blabla, ale jest on w tak wczesnej wersji, że mało co można na nim zrobić. A może się mylę? Czy są jakieś inne/lepsze programy niż AmiPCB?

[#2] Re: AmiPCB

@Jarek, post #1

A co robi AmiPCB?
[#3] Re: AmiPCB

@Jarek, post #1

Programów tego typu jest generalnie mało pod AmigaOS. Swojego czasu chciałem napisać coś podobnego, z autorouterem, rozbudowaną wielowarstwową edycją, ale stwierdziłem że to zajmie w cholerę czasu, a programu użyje raptem może kilka osób oprócz mnie.
[#4] Re: AmiPCB

@MiniQ, post #3

hehh amipcb to musi byc program do projektowania plytek drukowanych chiba :)
[#5] Re: AmiPCB

@MiniQ, post #3

MiniQ napisał(a): > Programów tego typu jest generalnie mało pod AmigaOS. Swojego > czasu chciałem napisać coś podobnego, z autorouterem, > rozbudowaną wielowarstwową edycją, ale stwierdziłem że to > zajmie w cholerę czasu, a programu użyje raptem może kilka osób > oprócz mnie. Ale gdybyś jednak coś napisał, to chętnie popróbuje jakieś choćby beta-wersje ;)

[#6] Re: AmiPCB

@Jarek, post #1

Hmmm, nie widziałem AmiPCB, po nazwie można było wnioskować że chodzi o płytki. Nie wiem co taki program potrafi, dawno temu (circa 1992) używałem Nevio na A500. Jak dla mnie to była rewelacja.
Co potrafi taki AmiPCB (to całkiem poważne pytanie) - w porównaniu do dinozaura Nevio?
[#7] Re: AmiPCB

@Jarek, post #5

Ja również jestem zainetresowany tego rodzaju softem.
[#8] Re: AmiPCB

@Jarek, post #1

MaxonPLP. Bardzo dobry, rozbudowany i niestety o trudnej do nauczenia się obsłudze. Obsługa jest z klawiatury, wiele opcji nie ukazuje się w ogóle na ekranie, a są one po niemiecku. Jednak wszystko jest bardzo logicznie zrobione i jeżeli ktoś się w miarę na tym zna, to będzie wiedział czego szukać i do czego to służy.

Wydruk projektów odbywa się za pomocą oddzielnego programu i ma niesamowitą jakość. Jednak potrzebuje "gołego" systemu (TurboPrint odpada). MaxonPLP otwiera dwa przesunięte względem siebie ekrany, co zapewnia bardzo dobry skroling, ale ekranów tych nie da się dobrze wypromować. Trzeba więc mieć monitor PAL lub scandoubler.

Bardzo okrojone demo jest na stronie autora w sieci, można też ten program u autora kupić, ale za cenę "nie na polską kieszeń".

A tak na koniec. To jeden z najlepszych programów jaki powstał na Amigę - szkoda że nigdy nie był bardziej znany.

[#9] Re: AmiPCB

@Jarek, post #1

To ja jeszcze chciałbym wiedzieć, czy PCBDesibner (czy jak on tam się nazywa) grupy blabla jest jeszcze rozwijany? Może on kiedyś będzie dobrym narzędziem?...
Ale myślę, że chyba rozwój tego programu się zatrzymał... :(
[#10] Re: AmiPCB

@wali7, post #6

wali7 napisał(a):

> Hmmm, nie widziałem AmiPCB, po nazwie można było wnioskować że
> chodzi o płytki. Nie wiem co taki program potrafi, dawno temu
> (circa 1992) używałem Nevio na A500. Jak dla mnie to była
> rewelacja.
> Co potrafi taki AmiPCB (to całkiem poważne pytanie) - w
> porównaniu do dinozaura Nevio?

Nie znam Nevio - nie mogę porównać, ale...
w skrócie powiem tak: na AmiPCB można w miarę wygodnie (i chyba za darmo - program jest chyba freeware - nie znam francuskiego) zaprojektować chyba dowolną płytkę (nie wiem, czy wielowarstwową - dwuwarstwową na pewno tak). Program ma naprawdę interesujące funkcje - łączenie obiektów w grupy, tworzenie sieci nie mówiąc już o tym, że każdy element można sobie dowolnie skonfigurować. Może nawet jest jakoś zgodny z PCetowymi programami (np. format pliku czy chociażby obsługa)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem