[#1] A600 i HD
WITAM WSZYSTKICH!!! :D
JESTEM ZIELENIAKIEM I MAM DO WAS KILKA PYTAŃ. PROSZĆ WAS O POMOC BO PRZESZUKAŁEM NET I NIC.
A WIEC...
MAM AMIGE 600 I CHCIALBYM DO NIEJ WCIUŻYĆ HDD. CHCE KUPIC SOBIE DYSK Z LAPTOPA PC 2,5 CALA O POJEMNOSCI 2,1 GB.(DOWIEDZIAŁEM SIE ZE MOGĆ I MAM OKAZJĆ SIĆ W TAKI ZAOPATRZYĆ) W ZWIĄZKU Z TYM:

1 CZY ZASILANIE JEST PODPIĆTE RAZEM Z TAŚMĄ INFORMACYJNĄ??? CZY MOŻE TRZEBA WYPROWADZAĆ Z PŁYTY Z GNIAZDA FDD????
2 JAK TO USTROJSTWO ZMUSIĆ DO DZIAŁANIA??? TZN JAKICH PROGRAMÓW BĆDĆ POTRZEBOWAŁ ABY ZAINSTALOWAĆ DYSK??? I JAK ICH UŻYĆ???

POZDRAWIAM WSZYSTKICH
I PROSZĆ O POMOC
DZIĆKI
[#2] Re: A600 i HD

@bastan, post #1

Oprócz AmigiPPC mam także muzealną A600+hd 170 mb dla celów hobbystyczno-nostalgicznych :)

Tak więc długa piłka z mojej strony. Mam wątpliwości czy taki duży dysk się da podłączyć, ale być może jest to możliwe.

Pamiętaj jednak o wersji Kickstartu (numerek masz napisany w oknie dos`a jak się ładuje system). Jedna z wersji nie obsługiwała jeśli dobrze pamiętam hd. Wtedy trzeba by wymienić kości rom (taki amigowy bios). Jeśli jednak dysk jest widziany przez system i da się sformatować to wszystko w porządku.

ad1. Zasilanie i sygnał są w jednym kablu,nic dodatkowo nie trzeba podpinać. Wszystko jest właśnie w tej rzeczowej taśmie o której piszesz.
ad2. Przede wszystkim postaraj się zdobyć stary jak świat dysk instalacyjny "A600 hard disk install" czy coś takiego. Miałem go kiedyś,ale gdzieś tam go wcięło... a najważniejszy program to oczywiście także w os2.0 HdToolBox i HDBackup.
Jak zdobędziesz już ten soft,wrzucasz dysk systemowy,potem dysk z tym softem i odpalasz je normalnie z systemu.
[#3] Re: A600 i HD

@bastan, post #1

Oprócz AmigiPPC mam także muzealną A600+hd 170 mb dla celów hobbystyczno-nostalgicznych :)

Tak więc długa piłka z mojej strony. Mam wątpliwości czy taki duży dysk się da podłączyć, ale być może jest to możliwe.

Pamiętaj jednak o wersji Kickstartu (numerek masz napisany w oknie dos`a jak się ładuje system). Jedna z wersji nie obsługiwała jeśli dobrze pamiętam hd. Wtedy trzeba by wymienić kości rom (taki amigowy bios). Jeśli jednak dysk jest widziany przez system i da się sformatować to wszystko w porządku.

ad1. Zasilanie i sygnał są w jednym kablu,nic dodatkowo nie trzeba podpinać. Wszystko jest właśnie w tej rzeczowej taśmie o której piszesz.
ad2. Przede wszystkim postaraj się zdobyć stary jak świat dysk instalacyjny "A600 hard disk install" czy coś takiego. Miałem go kiedyś,ale gdzieś tam go wcięło... a najważniejszy program to oczywiście także w os2.0 HdToolBox i HDBackup.
Jak zdobędziesz już ten soft,wrzucasz dysk systemowy,potem dysk z tym softem i odpalasz je normalnie z systemu.
[#4] Re: A600 i HD

@aMifan, post #3

jesli chodzi o kickstart to musi on miec oznaczenie 37.300 lub wyzsze, te o nizszym numerku nie posiadaja obslugi hd.....hmmm chyba 2,1 gb to nie za duzo dla a600..... w kazdym razie mialem podpiety do a600 dysk 800 mb 2,5".......
[#5] Re: A600 i HD

@jaro, post #4

aha jeszcze jedno :) - wersja kickstartu jest widoczna na ekranie z wpadajaca do stacji dyskietka tak chyba latwiej :), mozna tez rozkrecic kompa i popatrzec na kostke rom :P
[#6] Re: A600 i HD

@jaro, post #5

CHCIAŁBYM ŻEBY TO CHODZIŁO BEZ PROBLEMÓW. MAM TEŻ DO KUPIENIA DYSK 540 MB??? NIE ZA DUŻY??? BEDZIE CHODZIŁ OK???

A JAKI KICKSTART BYŚCIE POLECALI DO MOJEJ AMIGI JEŻELI BEDE MIAŁ ZA NISKI???( I GDZIE GO ZDOBYĆ???)

[#7] Re: A600 i HD

@bastan, post #6

W amidze 600 zadziała dysk 2.1 GB. Mam A600/2MB CHIP i dysk 2.1 GB Toshiba, kickstart 37.350, a o ile wiem to amiga może mieć dysk o pojemności do 4GB ( bez fast/aty lub innych nakładek, mam na myśli zwykły scsi.device )
[#8] Re: A600 i HD

@Olo, post #7

AHA I JESZCZE JEDNO.
JAKIM PROGRAMEM MOGĆ PODZIELIĆ DYSK NA PARTYCJE I GO SFORMATOWAĆ.??? CZY WOGÓLE JEST SENS DZIELIC NA PARTYCJE DYSK 540 MB???
POZDRO

[#9] Re: A600 i HD

@bastan, post #8

hdtoolbox, jasne ze jest sens - chociazby na dwie partycje: systemowa i reszte :)
[#10] Re: A600 i HD

@bastan, post #1

Zrób dwie partycje, 100 MB na system i resztę na programy (w przypadku dysku 540 MB). W mojej pierwszej Amidze miałem dysk 210 MB i starczyło mi na lata (choć od czasu do czasu trzeba było to i owo kasować).
Dlaczego piszesz dużymi literami? Mam wrażenie jakbyś krzyczał
[#11] Re: A600 i HD

@wali7, post #10

Ok. Nie bede już krzyczał :))
A tak na marginesie to wszystkie programy które tu wymieniliście do zainstalowania HDD znajdć na Aminecie???
I jeszcze jedno.
Czy każdy dysk z laptopa 2.5 cala bćdzie pasował do mojej A600???
Słyszałem że musi mieć odpowiednią ilość pinów... czy to prawda???
pozdro...

[#12] Re: A600 i HD

@bastan, post #11

Na Aminece nie znajdziesz HDToolBoxa ale znajdziesz HDInstTools. A co do pinów... Dyski 2,5" mają chyba złącze 44 pin;) Co do wielkości partycji systemowej to 20 MB też wystarczy;) Mój pierwszy dysk w A1200 (120MB) miałem podzielony na 20 MB na system i 100 na resztę.
[#13] Re: A600 i HD

@bastan, post #1

Każdy dysk 2.5 cala ma złącze 44 pin. A A600 (i 1200) to złącze ma. HDToolBox jest częścią systemu. W systemie 3.0 jest na dyskietce Install, nie wiem jak jest w 2.0.
[#14] Re: A600 i HD

@wali7, post #13

Miałem Amigę 600 i HDTools był na dyskach systemowych. Do poprawnej pracy potrzebny system OS 2.1. :D

[#15] Re: A600 i HD

@aMifan, post #3

Amiga to nie pecet i bez problemu obsługuje dyski do 4GB, więc ten kto mówi, że dysk 2GB to dla Ami za dużo jest po prostu totalnym laikiem!!!
Kixkstart musi być 37.350 wszystkie niższe nie mają scsi.device w ROMie, więc jeżeli masz 37.300 Amiga nie zobaczy dysku.
Kabelek sygnałowy od razu prowadzi zasilanie do dysku a podzielić go na partycje możesz HDToolBox`em dostępnym na dyskietce systemowej Install od dowolnego systemu (może być nawet od 3.1).
Dysk formatujesz normalną komendą format - tak jak dyskietki.
[#16] Re: A600 i HD

@amigafan, post #15

Małe sprostowanie:
Chodziło mi o "Kickstart" czyli ROM Amigi.
HDToolBox`a nie bierz z najnowszych systemów 3.5/3.9 - są moim zdaniem mniej funkcjonalne.
Ograniczenie 4GB nie wynika z Amigi a ze starego FileSystemu (FFS), który nie potrafi adresować dalszych części dyskupowyżej 4GB (podobnie jak pecetowy fat16 umiał zaadresować tylko 2GB) ale jeżeli użyjesz PFS lub SFS do A600 będziesz mógł spokojnie podłączyć nawet najnowsze dyski 40GB i w pełni z nich korzystać!!!

Jeszcze raz podkreślam, że Amiga to nie pecet i i ograniczenia w wielkości dysków nie wynikają z jakiegoś głupiego biosu, więc nie należy się sugerować tym, że "ten dysk był za duży nawet do mojego pentiuma z 1995 roku o co dopiero do Amigi z 1992".
Jednym z fenomenów Amigi jest to, że doskonale daje sobie radę ze sprzętem, który nie istniał w chwili wypuszczenia Amigi na rynek.
[#17] Re: A600 i HD

@amigafan, post #15

Małe sprostowanie :D. Kickstart 37.300 wystarczy, taki juz widzi dyski, jeżeli masz 37.299 to masz problem, taki kickstart nie widzi HDD .
[#18] Re: A600 i HD

@Olo, post #17

Miałem dwie A600 - jedna z 37.300 a druga 37.350 i ta z 37.300 nie widziała dysku, podczas gdy druga pracowała z nim bez problemu. Myślałem,że może Amiga jest walnięta ale po zamianie ROMów ta, która nie widziała dysku też go zobaczyła, także przynajmniej u mnie 37.300 NIE WYSTARCZAŁ żeby uruchomić HDD (był to Seagate 200MB)
[#19] Re: A600 i HD

@amigafan, post #18

37.300 jest wybredny i na dobra sprawe widzi dyski do 40 mb. w a600 mam dysk 525 MB i 37.300 go widzial, ale system, sie syfil. wstawilem 37.350 i problemy od reki zniknely.
[#20] Re: A600 i HD

@aMifan, post #2

W tej chwili na Allegro jest do kupienia Workbench 2.05 z osławionym dyskiem "A600HD Install"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23538487
[#21] Re: A600 i HD

@jaro, post #4

Podobno może być Kicek 37.300, ale tak na pewno, to działa zupełnie poprawnie 37.350.
Tam już nie ma problemów.
W każdym razie 37.299 NAPEWNO nie działa.
To tyle z moich doświadczeń.

ew. więcej szczegółów mogę podać na priv.

aberr@polbox.com
gg - 2750868
[#22] Re: A600 i HD

@wali7, post #13

Podobno w 2.0 (lub ew. 2.1) też jest install,
ale był dołączany tylko do A600HD.
Co nie zmienia faktu, że jeśli tylko masz, to zadziała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem