[#1] Mam kłopot z HDD
Kiedy odpalałem starą gierć z dyskietki pojawił mi sić czarny ekran i nic. Zbootowałem. ZAdziałało. Potem, po resecie, zauważyeł że pojawił mi sić znajomy ekran. Puściłem reset i znowu. Twardziel na początku ładowania skwierczał normalnie, a potem dziwacznie, jakby sić walidowało, ale po chwili pojawia mi sić ekran z milionową wsadzaną dyskietką. Mam spory problem, bo HDtoolbox nie mam na dyskietce, (to znaczy chyba mam, ale dyskietka jest zepsuta). Jest jakiś antidotum na mój problem? Żeby mi tak twardy chodził normalnie? :(

[#2] Re: Mam kłopot z HDD

@faguss, post #1

Też miałem taki problem. Mój sposób jest raczej skuteczny, ale nie wiem czy u Ciebie zadziała, pozatym nie jest on zbytnio profesjonalny. Ale po kolei:

Po pierwsze: Nie panikuj
Po drugie: Odłącz Amigę z sieci (chodzi o prąd)
Po trzecie: Po odłączaj wszystkie peryferja (dysk, karta turbo) i poczekaj trochę. Następnie podłącz wszystko i odpal sprzęt.

Jeśli to nie pomogło to spróbuj uruchomić Amigę bez sekwencji startowej i odpal HDToolBox`a. Jeśli się odpali bez sekwencji to znaczy że wszystko jest w porządku. Następnie napisz polecenie "info" i sprawdź jakie urządzenia wykrywa. Czasami może wyskoczyć jakieś dodatkowe a`la RAD (coś takiego zakłada Super Street Fighter 2 Turbo). Następnie napisz "remrad". Powinno pomóc.
[#3] Re: Mam kłopot z HDD

@biolog, post #2

No niestety ten sposob z odlaczeniem wszystkiego nie zadzialal.
A ten drugi to nie bardzo bo nie mam HDToolBoxa.
Jesli go nie mam to nie ma innego sposobu ?
Albo jak skołować hdtoolboxa?
Chyba nie mam juz szans

:S
Poniewaz nie mam internetu, ten pisze od jedengo kumpla o ktorego jest zwalona klawiatura, nie ma polskich liter

[#4] Re: Mam kłopot z HDD

@faguss, post #3

A czy ten twardziel jest widziany w boot-menu ?

[#5] Re: Mam kłopot z HDD

@Darek S., post #4

Ten twardziel nie jest widziany w boot-menu.
Jak masz radć to mów.

Ja mam inny pomysł, czy używacie Fat95 (MS0:) lub CrossDos (PC0:) ?
Jeśli tak to podeślijcie mi plik Mountlist z katalogu DEVS: to bym ściągnął HDToolBoxa i nagrał na swappową dyskietkć, i przegrał go do ami i odpalił.

[#6] Re: Mam kłopot z HDD

@faguss, post #5

Ale nie wystarczy sama moutlista, aby odczytac dyskietki pecetowe (ale chyba o tym wiesz).
Odpowiednia moutliste masz rowniez w pakiecie FAT95

[#7] Re: Mam kłopot z HDD

@Norbert, post #6

No to czego jeszcze potrzeba ? Pakietu Fat95 ?
Wiem że mam mountliste w pakiecie, ten pakiet mam na twardzielu, ale co z tego, a tak spróbowałbym zamontować ms0: i przegrać ściągnićtego HDToolBoxa

[#8] Re: Mam kłopot z HDD

@faguss, post #5

Pytanie zadalem dlatego , ze nie napisales wczesniej czy jest widoczny , a od tego zalezy dalszy tok postepowania . Jest mozliwe ze poszlo tylko RDB i dane z dysku da sie odzyskac , jesli jednak nie zalezy Ci na nich to CrossDos powinien wystarczyc do przezucenia tego HDToolBoxa na Amigowa dyskietke . Wszystko masz na dyskietkach z Wb , no chyba ze tych tez nie masz , to wtedy naprawde zaczyna sie robic klopot .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem