[#1] amiga i hdd
czy da sie do amigi 500, 600 lub 1200 podpiac dysk twardy od PC???.
a po drugie to nie wie ktos ile kazda z nich wazy, bo chcialem se kupic na zielona szkole zeby mi sie nie nudzilo;).
no i po trzecie. moglby mi ktos podac na oko ich ceny???
[#2] Re: amiga i hdd

@panktos, post #1

Do A600/1200 można podpiąć dysk IDE. Standardowo mają kontroler IDE na płycie. Do A500 można kontroler dokupić. Swoją drogą, dziwne określenie "dysk twardy od PC". No chyba, że chodziło Ci o dysk z softem dla pc;)
[#3] Re: amiga i hdd

@panktos, post #1

Do A500 nie ( szkoda zachodu ) do A600/1200 tak ale najłatwiej dyski laptopowe, z dyskiem 3.5'' mogą buyc problemy w A600, tam jest tak mało miejsca że nie da się go zmieścić. W A1200 nie będzie z tym problemów, musisz tylko zaopatrzyć się w przejściówke z 2.5" na 3.5"
Co do ceny zobacz na www.efuznine.com
[#4] Re: amiga i hdd

@panktos, post #1

Do A600/1200 bez problemu podłączysz każdy HDD od peceta.
Dokładnie to zagadnienie było tyle razy omawiane, że chyba nie ma potrzeby tego powtarzać (przejrzyj inne wątki).
Co do wagi to o co chodzi? ile waży Amiga? A600 z dyskiem 2.5cala (takim od notebooka) waży całkiem niewiele a do tego jest mała i poręczna - prawie jak notebook :) idealna na zieloną szkołę do zabawy.
[#5] Re: amiga i hdd

@Olo, post #3

z dyskiem 3.5'' mogą buyc problemy w A600, tam jest tak mało miejsca że nie da się go zmieścić.

Chyba nie wiesz jak duzo mozna zmiescic do Amigi 600 goto http://www.amiga600.de
[#6] Re: amiga i hdd

@amigafan, post #4

wielkie dzieki. a1200 z tego co wiem to wazy kolo 3 kilo. musze sobie kupic, bo nie wytrzymam bez c++ i pascala ani dwuch dni, a co dopiero dziesieciu. a wlasnie. sa do amigi jakies modemki??? podpiol bym sie pod budke i by byla zajawka;);)
[#7] Re: amiga i hdd

@panktos, post #6

Każdy modem, który da się podłączyś przez RS232c (w świecie pecetów nazywany COM) pasuje do Amigi. Tyle, że w pecetach jest to złącze 9pin a w Amigach 25pin. Przejściówkę kupisz w każdym sklepie komputerowym.
[#8] Re: amiga i hdd

@amigafan, post #7

Jeśli chodzi o dysk 2.5 to z jednej strony jest fajnie bo wystarczy tylko taśma sygnałowa, zasilanie też przez nią idzie, no i bez problemu mieści się w A600. Trzeba jednak uważać aby z dyskiem nic się niestał bo są problemy z naprawą - choćby z formatowaniem na pc, trzeba szukać kogoś z laptopem - wiem bo sam miałem taki problem. Ale z drugiej strony fajnie bo system startuje z dysku i wogóle, w A600 najrozsądniejsze minimum do hd to rom 3.0, workbech 3.0 i 2MbChip. Do gołego systemu idealne.
[#9] Re: amiga i hdd

@biolog, post #8

przelotka 2,5"-3.5" rozwiazuje problem: hdeka podepniesz do kazdego kompa. os 2.1 na kicku .350 w zupelnosci wystarczy. 2 mb chipu to mila sprawa wtedy mozna bez problemu modemowac i bawic sie OSem :)
[#10] Re: amiga i hdd

@szulu, post #2

szulu napisał(a):

> Do A500 można kontroler dokupić.
No ok. A ten kontroler to w jakims sklepie komputerowym bedzie? No i w jakiej cenie ???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem