[#1] ROM 37.350 ???
Hej Wam wszystkim...
Na początku wielkie dzieki za pomoc z HDD... Dużo mi rozjaśniliście.
Nie miałem o tym wszystkim pojecia... Niestety mam rom w mojej A600
37.299 i nie moge podłączyć do mojej Amisi dysku twardego...
W rozpaczy przeszukałem sieć w poszukiwaniu nowszego i tu mnie natchneło............ / UWAGA !!! BYĆ MOŻE TERAZ PALNĆ NAJWIĆKSZĄ GŁUPOTE JAKĄ MOŻE WYMYŚLIĆ POCZĄTKUJĄCY AMIGOWIEC... /
PYTANIE: Czy można programowo zmienić rom zapisany w kości eprom???(Nie wiem czy to eprom ale tak go umownie nazwałem...)
Czy ktoś to prubował robić??? Jeżeli tak to jakim programem???

Ostatnio bawiłem sie przenoszeniem ADF-ów za pomocą kabelka null-modem...(i wcale nie trzeba mieć dyskietki w formacie Amigi z TwinExpressem, ADFBlitzerem,czy CrossDosem) i programem AMIGA EXPLORER. Tam po ustanowieniu połączenia wyświetla sić ROM, Kickstart, zawartość dyskietki w stacji Amisi. Może można by tu coś pokombinować??? Czy ktoś próbował???

I jeszcze jedno... Jeżeli oszalałem i brednie plotć (z zamianą programową romu) to może ktoś wie gdzie kupie oryginalną kość i za ile???

pozdro dla wszystkich
bastan

-----------------
Amiga 500 1MB
Amiga 600 1MB
C64
i kupa dodatków :P

[#2] Re: ROM 37.350 ???

@bastan, post #1

Nie, nie da się zapisać Kickstartu.
[#3] Re: ROM 37.350 ???

@bastan, post #1

Uzyj SKick'a z Aminetu. Dziala na kazdej Amidze, o ile posiada ona wystarczajaca ilosc pamieci do zaladowania nowego kickstarta.
[#4] Re: ROM 37.350 ???

@bastan, post #1

Oczywiście da się porgramowo zapisać eprom ale nie w Amidze (bo to nie jest pamięć flash).
Musisz mieć czystą kostkę o pojemności 512KB o takiej samej ilości nóżek jak ROM w Amidze. (do kupienia na giełdach elektronicznych) i kogoś z urządzeniem do programowania takich kości (mają to lepsze serwisy komputerowe, używają tego do nagrywania biosu jak komuś podczas update`u peceta siądze zasilanie).
Oczywiście musisz mieć też plik z ROMem w odpowiedniej wersji do A600 (do ściągnięcia z internetu).
Tak właściwie to możesz sobie nagrać na taką kość nie tylko 2.05 ale nawet rom 3.1. ROM 3.1 może być z A1200 (obsługuje taki sam kontroler ide i złącze PCMCIA). Jeżeli znasz kogoś z A1200 z romem 3.1 to na aminecie są programy do zgrywania romu do pliku. Niech Ci podeśle tak zgrany plik (jak każdy rom do Amigi ma 512KB) potem tylko kupujesz czystą kostkę eprom,nagrywasz na nią ten plik i zamieniasz kość na płycie głównej A600.
Ja tak zdobyłem i nagrałem rom 3.1 do swojej A4000 i A2000 (niestety do A3000 nigdzie nie mogłem znaleść romu 3.1 w necie, więc musiałem go kupić).
[#5] Re: ROM 37.350???

@bastan, post #1

musisz wymienic kosc. do tego czasu mozesz bootowac z dyskietki i mountowac dysk przez scsi.device na dyskietce (samo scsi.device mozna wyczytac z innego romu)
[#6] Re: ROM 37.350???

@Valwit, post #5

Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie karty turbo do A600 z procesorem 030 i nowszym ROMem. Ja osobiście kiedyś taką kartę miałem w swojej A600 i sprzedałem ją za 30 zł. Poszukaj może na Allegro lub innych stronach, może uda Ci się ją znaleźć za niewygórowaną cenę.

[#7] Re: ROM 37.350???

@spiryt, post #6

sprzedales apollo 630 za 30 zl? hyhyhyhhyhyhyhy
[#8] Re: ROM 37.350 ???

@bastan, post #1

bardzo skromnie chciałbym zauważyć, że firmowo kartu turbo do Ami600 nie mają gniazd na romy. Albo kupuje się kośc, albo przełacznik kickstartów
Pozdrawiam

[#9] Re: ROM 37.350 ???

@bastan, post #1

A tak obok tematu w 37.350 widzi dyski do 8 GB :] (dwie partycje po 4) ... a600 rulez :]
[#10] Re: ROM 37.350 ???

@jezyk, post #9

wydaje ci sie, ale mozesz spatchowac scsi.device i bedzie widzial wiecej.
[#11] Re: ROM 37.350 ???

@Valwit, post #10

Nie wydaje mi sie WB 2.1 ... i dysk 30 GB segate baracuda ATA III :]
na zywo sam organoleptycznie to widzialem ...
[#12] Re: ROM 37.350 ???

@jezyk, post #11

i zapis na partcje powyzej 4 GB nie powoduje nadpisania danych na partycji ponizej? bo samo stworzenie partycji to detal, w a1200 tez tak robilem, tyle zapisanie czegokolwiek >4gb bylo niemozliwe
[#13] Re: ROM 37.350 ???

@Valwit, post #12

Niemożliwe? A ja na oryginalnym scsi.device i FFS miałem w A1200 dysk 8.4 GB i zapisywałem bez problemu na partycje powyżj 4 GB. Problem było tylko sformatowanie takich partycji. Trzeba było najpierw formatować te powyżej a następnie te poniżej 4 GB.
[#14] Re: ROM 37.350 ???

@szulu, post #13

ffs czy sfs? bo jak sfs to sie nie liczy :)
[#15] i jeszcze...

@Valwit, post #14

i jeszcze mowimy o niespatchowanym scs.device :) po spatchowaniu chodzi kazdy dysk :)
[#16] Re: i jeszcze...

@Valwit, post #15

Czytaj dokładnie:
A ja na oryginalnym scsi.device i FFS
W tamtych latach nie miałem netu i dostępu do żadnych patchy i SFS.
[#17] Re: i jeszcze...

@szulu, post #16

kick 3.0? ja od poczatku mialem 3.1 i mialem dysk 6,4 gb. zapis >4gb nadpisywal pierwsya partycje i byla kaszana. kick 3.0 mam w jeden ami, ale dysk ma 1.1 gb wiec nawet nie patchowalem. ale warto by to dopisac do jakiegos faq.
[#18] Re: i jeszcze...

@Valwit, post #17

Kick 3.1. Podział na partycje był bezproblemowy ale później musiałem sformatować partycje powyżej 4 GB jako pierwsze bo w przeciwnym razie nadpisywało dane na tych niższych i były NDOS. Nie pamiętam czy formatowałem z jakimś trashcanem czy nie. W każdym razie używałem tego bezproblemowo przez rok czy dwa zanim nie przesiadłem się na SFS.
[#19] Re: i jeszcze...

@szulu, post #18

hmm. bede musial sprawdzic kiedys przy okazji :) ale dobrze wiedziec. choc imo i tak lepiej spatchowac scsi.device i zapomniec o problemie
[#20] Re: i jeszcze...

@Valwit, post #19

Najlepiej spatchowac scsi.device i używać SFS;)
[#21] Re: i jeszcze...

@szulu, post #20

jak polepsya sfs to tak. przy duzym ruchu sfs sie psuje. mialem yam: na sfs i co pare tygodni byla kaszana, wrocilem na ffs i jest spokoj. predkosc sie nie zmienila. system i czesc uzytkow tez mam na ffs, reszta to sfs, od lat :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem