[#1] Awaria komputera
Miałem awarie, padl mi dysk. Doslownie poszedl z dymem. W tej chwili korzystam z malego dysku tymczasowego i nia mam jeszcze wszystkiego odtworzonego. Ale chodzi o to ze w tej chwili nie ma dzwieku. To znaczy przy pelnej glosnosci jest duzy szum a w tle ledwo slychac dzwiek. Co Waszym zdaniem moglo pojsc? Nie uzywam polskich liter bo jeszcze nie odtworzylem wszystkich zbiorow, moze jutro bede mial nowy dysk to bede kompletowal swoje dane.

[#2] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #1

A jak Ci działa stacja dysków?
Sprawdź też zasilanie bo zmiana dysku to moze stary dysk wiecej pradu bierze.
Najlepiej odczep dysk i zobacz wtedy jak chodzi dźwiek.
Jesli bez dysku chodzi dobrze to zmień zasilacz na silniejszy a jesli stacja nie działa jak nalezy to paolka siadła.
[#3] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #1

To co łączy w Amidze twardy dysk z dźwiękiem jest napięcie +12V. Filtr dolnoprzepustowy zbudowany na wzmacniaczach operacyjnych w układzie LF347 lub TL084 jest zasilany napięciem +12V i -12V. Jeżeli nastąpił skok napięcia +12V to układ ten mógł się spalić. Może być trudny do kupienia i do wymiany (SMD). Jeżeli masz możliwość to sprawdź czy działa port szeregowy. A przyczyną tego wszystkiego może być zasilacz. Niestety, z zasilaczem lepiej nie ryzykować, tylko go wyrzucić.

[#4] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #1

Wszystkie sugestie jakie wskazujecie sprawdze przy montazu nowego dysku. Jesli chodzi o stacje dysków to dziala poprawnie, natomiast zasilacz zachowuje sie troche dziwnie. Wentylator raz pracuje normalnie, to zwalnia a czasem nawet staje calkowicie.

[#5] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #4

Mala poprawka. Stacja dyskow pracuje jak jest bezposrednio podlaczona do zasilacza. Gdy jest podlaczona do plyty nie reaguje.

[#6] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #5

Stacja działa również z płyty. Źle była podłączona. Odpiąłem wszystko zostawiłem tylko płytę ze stacją i dźwięk dlej ledwo szłyszalny, czyli prawdopodobnie jednak coś poszło na płycie.

[#7] Re: Awaria komputera

@ArtPo, post #3

nie wiem, jak LF347, ale TL084 jest ukladem ogolnie dostepnym.
tylko nie wiem, czy w wersji SMD, ale pewnie tez.
A jesli chodzi o brak mocy zasilacza, to raczej najpierw przestalby dzialac dysk, niz audio.
On sie przy braku fazy po prostu resetuje, czy cos w tym stylu.
W kazdym razie system przestaje go widziec.
geberalnie wyglada na uszkodzenie, o ile cale okablowanie jest na pewno sprawne.
[#8] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #6

wprawdzie spadki obrotow zasilacza moglyby wskazywac na zasilacz,
ale biorac pod uwage pozostale spostrzezenia, mozna przypuszczac, ze jest jakis (calkowite, lub czesciowe) zwarcie na plycie.
a dysk pewnie jest podlaczony bezposrednio do zasilacza...?
[#9] Re: Awaria komputera

@spiryt, post #1

A moze kabel Chich masz uwalony..:)......
[#10] Re: Awaria komputera

@waldiamiga, post #9

Jeszcze jedna mozliwość, ze coś w monitorze. Chociaz podłączyłem audio do TV i tez nie ma dzwięku. W kazdym razie uzywam amigi bez glosu i pomalu się rozglądam za nową płytą. Nawet jest w x-soft po 65 złotych, ale będę szukał dalej. Z tego płynie nauczka, nic nie rób w pośpiechu, bo mozesz coś zepsuć.

[#11] Re: Awaria komputera

@Seeker, post #7

Nie chodziło mi o brak mocy zasilacza, tylko o uszkodzenie polegające na chwilowym (lub stałym) wzroście napięcia +12V co mogło spalić ten układ.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem