[#1] SDI - czy Neostrada
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc od poczatku co potrzeba (jakie programy, jakie sprzet, co wziac z tepsy itd) aby uruchomic ww uslugi. ew ktora lepsza korzystniejsza. Cenowo zblizone - a co lepiej dziala z Ami?
[#2] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #1

zapomnialem dodac - ktora z tych uslug mozna wykorzystac tak zeby byly podlaczone i jednczesnie dzialaly dwa komputery?
[#3] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #1

Witam

Tu jest opis instalacji sdi dla Amigi.
http://kaczus.republika.pl/sdi/sdi.html

Z sdi dostajemy numerek IP, a więc możemy postawić serwer z Neo tego nie ma.

Na SDI w pracy wyciągam max. 11KB/s.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#4] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #2

Z neo i sdi można udostępnić łącze dla wielu komputerów. Na Amidze tego nie robiłem więc Ci nie napiszę dokładnie.

Robert
[#5] Re: SDI - czy Neostrada

@Robert Jackowski, post #3

Robert Jackowski napisał(a):

> Witam
>
> Tu jest opis instalacji sdi dla Amigi.
> http://kaczus.republika.pl/sdi/sdi.html
>
> Z sdi dostajemy numerek IP, a więc możemy postawić serwer z Neo
> tego nie ma.
>
> Na SDI w pracy wyciągam max. 11KB/s.
>
> Pozdrawiam
> Robert Jackowski

11kb/s??? - to niewiele
:(

[#6] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #5

Kwiatki napisał(a):

> 11kb/s??? - to niewiele
> :(

Taka jest rzeczywistość TPSA niestety. A może masz możliwość na inne łącze niż TPSA?

Z kolegą założyliśmy też DLS-a. Na nim wyciągamy "już" 65KB, ale 300zł/na miesiąc.

A może skrzykniecie się z sąsiadami i zrobicie małą sieć lokalną na radiu. Wtedy koszty się rozłożą.

Nie wiem ile Neo wyciąga realnie, bo jej nigdy nie obsługiwałem, ale działa szybciej niż sdi - tak mówią.

Robert
[#7] Re: SDI - czy Neostrada

@Robert Jackowski, post #6

> Kwiatki napisał(a):
>
> > 11kb/s??? - to niewiele
> > :(
>
> Taka jest rzeczywistość TPSA niestety. A może masz możliwość na
> inne łącze niż TPSA?
>
> Z kolegą założyliśmy też DLS-a. Na nim wyciągamy "już" 65KB,
> ale 300zł/na miesiąc.
>
> A może skrzykniecie się z sąsiadami i zrobicie małą sieć
> lokalną na radiu. Wtedy koszty się rozłożą.
>
> Nie wiem ile Neo wyciąga realnie, bo jej nigdy nie
> obsługiwałem, ale działa szybciej niż sdi - tak mówią.
>
> Robert

no dlatego pytalem czy mozna podzielic - ale niestety moge to zrobic tylko z jednym sasiadem - reszta albo za daleko albo nie potrzebuja.
SDI chodzi na analogu a Neo jak ,na cyfrowej?
[#8] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #7

hym neo wyciaga 60 kb/s i tez jest na nalogu jak sdi ale naprawde jest owiele lepsze niz sdi.polecam a i nie te neo za 99 zl na miech bo po przekroczeniu 5 gb predkosc z 128 kB/s spada na 32kB/s czyli 16 razy wolniej od zwyklej neo.pozdr
[#9] Re: SDI - czy Neostrada

@Domik, post #8

Ale masz te neo na amidze czy na pcuju?
[#10] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #1

Nie miałem ani Neo, ani SDI. Ale spróbuję Ci pomóc.
SDI jest wpinany do Ami przez RS, z uwagi na szybkość transferu przez SDI (115 kb/s) dobrze byłoby mieć RS na porcie zegara (albo Zorro). Ew. może pomóc jakiś sprawniejszy sterownik do Ser:
Jeśli chodzi o Neo, to jest podpinana do Ami przez sieć. Potrzebujesz więc sieciówkę (PCMCIA do A600/1200, Zorro, lub PCI do Mediatora).
Jeśli chodzi o programy, to w obydwu przypadkach potrzebujesz stos TCP/IP np. Miami. Miami konfigórujesz według parametrów podanych przez TPSA. Oczywiście przyda Ci się też program pocztowy, przeglądarka www.

Pozdrawiam
[#11] Re: SDI - czy Neostrada

@wali7, post #10

wali7 napisał(a):

> Nie miałem ani Neo, ani SDI. Ale spróbuję Ci pomóc.
> Jeśli chodzi o Neo, to jest podpinana do Ami przez sieć.

Widać, że nie miałeś Neostrady. Są wersje modemów podpinane przez Ethernet, ale znacznie częściej trafia się na wersję USB. Podobno można się uprzeć na wersję Ethernet, ale dość długo się czeka na dostawę.
[#12] Re: SDI - czy Neostrada

@Jacek Rzeuski, post #11

Tak czy inaczej nie zaszkodzi miedzy neostrada a Amiga postawic jakiegos pieca. :)
[#13] Re: SDI - czy Neostrada

@MDW, post #12

a po co?
[#14] Re: SDI - czy Neostrada

@Robert Jackowski, post #3

> Z sdi dostajemy numerek IP, a więc możemy postawić serwer z Neo
> tego nie ma.

neo tez ma numerek IP - jak sobie wyobrazasz siec bez IP? tyle ze w neo ten numerek nie jest staly jak w sdi. serwer sobie mozesz postawic i uzywac adresu w dyndns.org na przyklad. klient (jest na amige) po polaczeniu zaktualizuje dane i po sprawie.
[#15] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #1

Mam stałke z kablówki Aster, 128 KB i wyciągam max 60Kb/s. Dwóch kolegów ma Neo+ 512 i ... też wyciągają max 60 Kb/s. Może mnie ktoś oświecić gdzie w Neostradzie jest to mityczne 512?
[#16] Re: SDI - czy Neostrada

@Przemek Kowalczuk, post #15

bajt ma 8 bitow, 512/8= 64 kilobajty
[#17] Re: SDI - czy Neostrada

Przemek Kowalczuk napisał(a):

> Mam stałke z kablówki Aster, 128 KB i wyciągam max 60Kb/s.

jassne. a swistak... jesli wyciagasz 60 kilobajtow/s to masz na pewno wiecej niz 128 kilobitow na laczu :)
[#18] Re: SDI - czy Neostrada

@Kwiatki, post #1

Ja mam SDI radiowe w Pulawach w CELPOLu i mam transfer nawet 60kB/s
najlepiej jezeli ma ktos mozliwosc podlaczenia sieci radiowej to bym proponowal.
[#19] Re: SDI - czy Neostrada

No i bardzo dobrze. Tylko nie masz 128 KB tylko Kb.Różnica to odpowiednio
KILO Bajty; KILO bity. Ty masz Kilo bity, czyli 16 KILO Bajtów/s.
512 Kb to w przeliczeniu 64 KILO Bajty. Żeby jeszcze Cię pocieszyć dodam że istnieje różnica pomiędzy dużą i małą literką K. Swego czasu Europa i USA pracowali wspólnie nad wystrzeleniem satelity. Kilkanaście sekund po starcie, rakieta wybuchła. Powód? W USA liczyli KILO jako 1000 w Europie jako 1024 (chodziło o przeliczenia komputera, w którym momencie ma odrzucić zbiorniki). Stąd przyjęto duże K jako 1024 a małe jako 1000. Tzn. umownie, bo do tej pory bodajże nigdzie nie jest to ustalone. Och te systemy metryczne... dzięki temu niektóre firmy, aby zwiększyć pojemność twardzieli, tudzież dyskietek, różnie mnożą: potrafią zrobić coś takiego: 1000x1024x1000 ... bit , itp. Trudno się potem połapać w tym szachrajstwie, aczkolwiek przy obecnych pojemnościach HDD nikt nie będzie płakał że mu ubyło kilka Giga ( sorry Prince ;) ).
[#20] Re: SDI - czy Neostrada

@TJindy, post #19

Witam,

W kwestji formalnej - szeroko rozumianą informatyką zajmuję się od kilkunastu lat i znam różnicę pomiędzy kilobitami i kilobajtami.
Źle zadałem pytanie, powinno być tak:
Dlaczego mam taki sam maksymalny transfer 60-65 kilobajtów/s w sieci Aster z wykupionym łączem 128 kilobitów jak w Neo+? (i jak długo ten stan się utrzyma :))
Dla niedowiarków w stylu Valwita i jego świstaków mogę zamieścić linki do zrzutów ekranu, tyle że naprawdę nie widzę sensu kogokolwiek tutaj kantować.

Wesołych świąt

[#21] Re: SDI - czy Neostrada

@Valwit, post #13

Witam,

Valwit napisał(a):

> a po co?

Statystycznie to stawia się na takim piecu ruter.

A propos, zrobił ktoś kiedyś rutera na Amidze Classic z dwiema sieciówkami? Chodzi mi po głowie zastąpienie warczącego pieca mniej więcej czymś takim:
1) Plyta od A1200,
2) ZorroII,
3) Apollo 040,
4) Siecówka nr 1 na PCMCIA,
5) Sieciówka nr 2 na Zorro np. Ariadne lub X-Surf,
6) Zasiilacz standard,

Zaletą takiej kanapki (oprócz rulezowania :)) powinna być bardzo cicha praca.
[#22] Re: SDI - czy Neostrada

@Przemek Kowalczuk, post #21

> Statystycznie to stawia się na takim piecu ruter.

jesli ma sie tylko amige to nie potrzeba :)

> A propos, zrobił ktoś kiedyś rutera na Amidze Classic z dwiema
> sieciówkami?

zrobil i uzywa od stycznia 2003. sieciowka na pcmcia i pci.

> 6) Zasiilacz standard,

apollo 040/40, hd, zorro i 2 sieciowki? zapomnij. chyba ze standard =atx

> Zaletą takiej kanapki (oprócz rulezowania :)) powinna być
> bardzo cicha praca.

owszem. ami mam bez obudowy wiec hdeka slysze, wiatraki sa wyciszone, amige slychac jedynie wtedy jak nic poza nia nie chodzi :)
[#23] Re: SDI - czy Neostrada

@Przemek Kowalczuk, post #20

Z pytaniem powienies zwrocic sie do operatora, ale nie radze, jezeli to pomylka z ich strony. W tym ze placisz za lacze 128 a w praktyce masz 512 nie widze niczego dziwnego, powodow mozna wymienic co najmniej kilka (zroznicowany apetyt uzytkownikow sieci, brak systemu kontroli nad podzialem biezacej przepustowosci miedzy uzytkownikow, pomylka ze strony operatora, sprawnie dzialajace proxy itd), najprosciej bedzie zapytac sasiadow czy w ich przypadku sytuacja wyglada podobnie i cieszyc sie z wiekszych mozliwosc lacza :)
[#24] Re: SDI - czy Neostrada

@Jader, post #23

U sąsiadów jest na razie tak samo. Czyli wniosek jest jeden - siedzieć cicho i cieszyć się z transferów :)
[#25] Re: SDI - czy Neostrada

@TJindy, post #19

bardzo ladna historia, ale to tak jak z samochodami na placu czerwonym :) nie samochody a rowery, nie w moskwie a w leningradzie i nie rozdaja a kradna :) ale reszta sie zgadza :>>
[#26] Re: SDI - czy Neostrada

@Przemek Kowalczuk, post #20

> Źle zadałem pytanie

> Dla niedowiarków w stylu Valwita i jego świstaków mogę

od moich swistakow prosze sie odstosunkowac. sam jestes sobie winny skoro piszesz ze masz lacze 128k a wyciagasz 512. jesli placisz za lacze 128k a masz 512 to zupelnie inna historia. w twoim wypadku obstawialbym ze placisz za gwarantowane 128k a wszystko co masz ponad to bonus np z powodu niskiego obciazenia sieci - tak jak ktos tu juz napisal. moj dsl tez jest o kilka % szybszy niz isp podaje i to tez nie jest nic dziwnego, tak maja wszyscy :) na twoim miejscu pogodzilbym sie z zaistniala sytuacja, cieszyl sie speedem i siedzial cichutenko w nadziei ze nic sie nie zmieni :)
[#27] Re: SDI - czy Neostrada

@Wrona, post #18

No to fajnie! Ja mam 512, ale dzielone. Czyliam transfer rzędu 32 KB/s. Wszystko pięknie, ale ściągam pliki ok 45 KB/s. I też siedzę cicho ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem