[#1] HD 3.5''
witam wszystkich!
mam problem z podłączeniem hd 3.5'' do amigi 1200, mam dysk fast ata seagate1.2GB, taśmę, przejsciówkę firmy elsat z 3.5'' na 2.5'', po podłączeniu zestawu hdInstTools nie wykrywa dysku, natomiast po uruchomieniu softu z firmy elsat "HDprop" pojawia mi sie komunikat ze nie można otworzyć SCSI.device, czy ktoś może wie jak rozwiazać ten problem, taśma jest prawidłowo podpięta do przejściówki

z góry dziekuje za pomoc, Chris
[#2] Re: HD 3.5''

@Chris, post #1

Też miałem kiedyś taki problem z cd32.Jak podczepiach napiecie z HDD?
Przeważnie to jest wina zasilania.Raczej firmowy zasilacz nie uciagnie kompa i HDD.
[#3] Re: HD 3.5''

@Chris, post #1

Masz w katalogu DEVS: sterownik scsi.device? :D Piszesz o taśmie, a zasilanie do dysku podpiąłeś

[#4] Re: HD 3.5''

@DjThunder, post #2

hd jest zasilany standardowym zasilaczem,Chris
[#5] Re: HD 3.5''

@spiryt, post #3

tego nie sprawdzałem (scsi.device) :S, zasilanie jest podpięte bo słychać jak pracuje hd,Chris
[#6] Re: HD 3.5''

@DjThunder, post #2

ale słychac jak hd pracuje, czy może to być wina złego ustawienia zworek na hd?
[#7] Re: HD 3.5''

@Chris, post #6

Dysk musi byc ustawiony na master. Czasami tez konieczne jest przeciecie czerwonej zyly na tasmie. Taki Seagate 1.2GB jest dosc pradozerny i Mm powane problemy z poprawna praca gdy zasilany jest z plyty glownej. Slaby zasilacz tez moze sprawiac problemy (ale jezeli uzywasz jakiegos "wiezowego" to powinno byc ok).
[#8] Re: HD 3.5''

@Chris, post #5

To troche nie tak scsi.device jest w romie i nie musi byc na dysku napisz jaki system uzywasz dysk musi byc na mastera jesli uzywasz systemu 3.0 3.1 to jest dyskietka instal i z niej ustaw parametry dysku a nastepnie zresetuj komp i dopiero zobaczy ci dysk mozemy przedyskutowac twoj problem na gg4495878
[#9] Re: HD 3.5''

@dziadzioMiecio, post #8

nie wiem czy jest ustawiony na master, niestety nie jestem biegły w tym temacie

ustawienia dysku:

Drive is master - SLVP (cokolwiek to znaczy
Drive is present - SLVP

Drive is slave - M/S

pozdrawiam,Chris
[#10] Re: HD 3.5''

@Andrzej Drozd, post #7

nie wiem czy jest ustawiony na master, niestety nie jestem biegły w tym temacie

ustawienia dysku:

Drive is master - SLVP (cokolwiek to znaczy
Drive is present - SLVP

Drive is slave - M/S

pozdrawiam,Chris
[#11] Re: HD 3.5''

@Andrzej Drozd, post #7

Swego czasu na standardowym zasilaczu oprócz A1200 miałem HDD Seagate 1.7GB, CD-ROM, Blizzard 1230-IV i zasilania starczało (wszystko ciągnęło z gniazda stacji dyskietek z płyty głównej) i stacja dyskietek też była także moim zdaniem to nie problem zasilania.
[#12] Re: HD 3.5''

@Chris, post #1

Użyj programu HDtooBox - on wykryje dysk niezależnie czy jest ustawiony na master czy slave. HDToolBox znajdziesz na dyskietce install od systemu 3.0 lub 3.1. Jeżeli jej nie masz to bez problemu ściągniesz z netu w postaci adf i wystarczy rozpakować adf na zwykłą dyskietkę i z niej odpalić Amigę.
Jak nagrać adf jest opisane w innym wątku, więc nie powinieneś mieć z tym problemów.
HDprep`em,który masz też da się to pewnie zrobić ale podejrzewam, że trzeba zmienić ustawienia w tooltype ikony a trudniej to będzie wytłumaczyć niż ściągnąć HDToolBox :) (no chyba, że bardzo chcesz)
[#13] Re: HD 3.5''

@Chris, post #10

Ustaw zworke na "Drive is master".
[#14] Re: HD 3.5''

@amigafan, post #11

U mnie Seagate 1.2 GB i Blizzard 1204 020/28 MHz ledwo chodzily na standardowym zasilaczu. O CD-ROMie nie bylo juz mowy. A kiedy wlozylem Apollo 040/40 to HD resetowal sie bardzo czesto, a przy odpaleniu jakiejs procesorozernej operacji (Doom, czy cos) nastepowal reset komputera (oczywiscie z braku pradu). Heh...a pozniej slyszymy o mitach ze w Amidze wszystko sie wiesza. Potrzebny jest dobry zasilacz to bedzie sie wieszac tylko dziadostwo, a normalne rzeczy pojda tak jak powinny :)
[#15] Re: HD 3.5''

@amigafan, post #12

Aha jeszcze o ustawieniu zworek przy Seagate 1.2GB. HDToolbox tak jak napisales wykryje go jezeli bedzie na Master lub Slave. Natomiast jezeli bedzie na "Drive is present" lub zworka nie bedzie wogole wlozona, to komputer HD wogole nie zauwazy i wyswietli tylko "raczke", a reczej dyskietke z wersja kickstartu. Wogole HD 1.2GB ma powazne problemy z praca z innymi nowszymi dyskami. U mnie dziala tylko na Master i wlasnie jego uzywam jako dysku systemowego a drugi jako wymienny. Jedyna zaleta tego HD jest dlugowiecznosc (chodzi mi juz 7 lat bez badsectorw) - odpukac. A tak pozatym lepiej go omijac z daleka :)
[#16] Re: HD 3.5''

@Andrzej Drozd, post #15

Hmm.... dlaczego "omijać z daleka"? Jeśli chodzi i jak mówisz 7 lat, to tylko się cieszyć że się takowy HD posiada. Na szczęście ja tez mam Seagate 1,2GB (taki o niskim profilu, płaski jak naleśnik) i działa jak burza, bez badów, bez kłopotów itp. Co ciekawe u mnie na standartowym zasilaczu ciągnę A1200 (ks 3.1) + BlizzardIV 040/50 + CD-ROM a czasami zamiast niego jest podłączony drugi HD: Conner 250MB i ŻADNYCH kłopotów z zasilaniem jeszcze nie miałem (oprócz urwanej wtyczki sieciowej ;) ). A wszystko ciągnie prąd ze złącza FDD i jest w standartowej obudowie.
Widać nie jest regułą że potrzebny jest mocniejszy zasilacz.
[#17] Re: HD 3.5''

@AlaN, post #16

problem rozwiązany, wystarczyło ustawić odpowiednio zworki :)
dziekuję wszystkim za dobre chęci i podpowiedzi, pozdrawiam,Chris
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem