[#1] Kręcenie Apolla
Kupiłem sobie oscylator 97,7 Mhz i chciałem podkręcić nim Apollo 040/40 Mhz no i nie idzie. Po zastanowieniu doszedłem do wniosku że w Apollo chyba nie przejdzie ten numer gdyż trzeba ustawiać taktowanie a jest do wyboru 66,40 i 50 więc pujdzie tylko 100 Mhz. Czy dobrze mi się wydaje ?
[#2] Re: Kręcenie Apolla

@lunatyk, post #1

Mi na apollo poszło 97MHz ale karta była cholernie niestabilna, więc nie wiem czy to była wina oscylatora, procka, czy elektroniki na karcie.

P.s. gdzie w apollo wybiera się taktowanie?, mi wydawało sie że karta jest taktowana w zależności od włożonego oscylatora. :D
[#3] Re: Kręcenie Apolla

@lunatyk, post #1

to kwestia danego modelu. jeden pojdzie inny nie. widac twoj nie.
[#4] Re: Kręcenie Apolla

@Valwit, post #3

to tez kwestia machow na karcie: niektore nie chodza przy 50 Mhz, mozna to poznac po numerach, tyle ze nie pamietam juz detali. dokladniejszy opis jest w archiwum pl.comp.sys.amiga.
[#5] Re: Kręcenie Apolla

@Valwit, post #4

Apollo lubi pelne czestotliwosci i pamietaj o zasilaniu musisz je wpiac gdzies na karcie +5V i mase i wtedy raczej kazda 40 przyspieszy gorzej
z 60 hej
[#6] Re: Kręcenie Apolla

@dziadzioMiecio, post #5

Witam
Moje Apollo chodzi na oscylatorku 97. Ale też bardzo niestabilnie ale wydawało mi się, że to jest wina chłodzenia, ponieważ zaczynało się resetować dopiero po pewnym czasie. I zmieniłem na oscylator 80Mhz i teraz niemam z nim problemów. Pozdrawiam
[#7] Re: Kręcenie Apolla

@Olo, post #2

Moze nie dokładnie "taktowanie" co typ proca zworką CLK. Wydaje mi się że to jest wybieranie częstotliwości ponieważ do 060 jest jeszcze jedna zworka. Jakby go taktować oscylatorem 100 Mhz to chyba trzeba CLK ustawić na 060/50 mhz a zworkę do 060 zostawić w spokoju. Ale to tylko moje domysły których nie sprawdzałem.
[#8] Re: Kręcenie Apolla

@lunatyk, post #7

Zworka CLK ma troszke inną role.
Procek MC68040 jako jedyny z rodziny 68k dzieli częstotliwosć kwarcu przez dwa ( dlatego wkładając 80MHz mamy 040-40 ) 68060 tego nie robi i po to jest ta zworka, "informuje" ona elektronike na karcie jak należy traktować sygnał oscylatora. ( troszke głupio wytłumaczone, ale wiadomo o co biega ;) )
[#9] Re: Kręcenie Apolla

@Olo, post #8

dzięki :) Ale oponuję dalej gdyż do tego chyba jest druga zworka 060 (ta obok zworek RAM i SCSI) a zauważ że zworka CLK ma 3 możliwości 1 - (040) 040/40 2 - (060) 060/50 i 3 - (040) dla 060/66 Mhz tak więc wydaje mi się że jeśli dla 040/40 mhz damy oscylator 100 mhz to będziemy musieli przestawić CLK na 060 gdyż to było przewidziane dla 060/50 mhz lecz nie ruszać zworki 060 (tej koło RAM i SCSI). Być może się skompromitowałem ale naprawdę nie twierdzę że nie masz racji lecz tylko jakoś brak mi jasności.
[#10] Re: Kręcenie Apolla

@lunatyk, post #9

Dobra więc sprawa wygląda tak:

- zworka CLK słózy do powiadomienia elektroniki jak ma traktować sygnał z oscyslatora
- druga zworka ( to gdzie jest RAm, SCSI . 060 ) słuzy do informowania jakie ma byś zasilanie procka ( 060 działa chyba na 3.3V a 040 jak pamiętam chyba na 5V ) , chyba tak to wyglądało :)

Nie jestem pewny ale tak to chyba wyglądało.

W razie pytań masz link:
http://hard-ware.de/amiga

i moje GG 2790392.
Pozdrawiam OLLO
[#11] Re: Kręcenie Apolla

@Olo, post #10

No dzięki :) Teraz czaję ! ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem