[#1] Czasem krzaczek :)
Co moze byc nie tak.
Czasem po kliknieciu na ikone lub przesunieciu jej przez caly ekran pojawia sie pasek (taki wielokolorowy :) ) albo np. ikonka sie krzaczy.

Zauwazylem ze jak mialem czysty system. to bylo ok. myslalem w pewnym momecie ze to moze jakies laty takie jak fblit lub mcp, ale nie po ich wylaczeniu caszem i tak pojawia sie ten problem. Wiec moze jakies biblioteki albo co :( troche mnie to juz doluje. Jak sie odswiezy ekran w Workbenchu wtedy krzaczki znikaja.

moj konfig to: A 1200 Apollo 040/40 z 64 MB RAM (2x 32 MB)

[#2] Re: Czasem krzaczek :)

@ZimA, post #1

Miałem cos identycznego.
Kaszaniły z tego co pamietam libsy z cybergraphic
Dla testu wywaliłem je dokładniej zmieniłem nazwy i krzaki i inne śmieci na ekranie znikneły.
powodzenia. Powinno zadziałac ale nie obiecuje.
[#3] Re: Czasem krzaczek :)

@ZimA, post #1

U mnie tak sie tak czasmi sie dzieje na AGA przy ekranie 128 kolorowym w trybach 31kHz. Gdzies, kiedys czytalem ze to problem sprzetowy...
[#4] Re: Czasem krzaczek :)

@Andrzej Drozd, post #3

no wiec dokladnie tajkrze urzywam trybu 31 hz :( i 128 kolorow wiec chyba tak bedzie :(
a czy np zmniejszenie lub zwiekszenie liczby kolorow cos zmieni ????

[#5] Re: Czasem krzaczek :)

@ZimA, post #4

Tak. W 256 lub 64 kolorach problem ten niewystepuje.
[#6] Re: Czasem krzaczek :)

@ZimA, post #1

Taki sam objaw miałem gdy używałem FBlita. Ponieważ nie chciałem z niego rezygnować, postanowiłem próbować i zmieniałem jego miejsce w startup-sequencerze. W tej chwili jest on (FBlit) umieszczony prawie na końcu sekwencji startowej przed LoadWB i problemy zniknęły. Używam A1200 w 256 kolorach. :D

[#7] Re: Czasem krzaczek :)

@spiryt, post #6

No tak, ale ten problem wystepuje tylko przy 128 kolorach w trybach (okolo) 31kHz (jezeli wogole o ten problem chodzi). A jezeli cos miales nie tak przy 256 kolorach to moze masz/miales nieodpowiedni picture.datatype lub zle skonfigurowany FBlit (np. stare preferencje uzywasz z nowym FBlitem itp.).
[#8] Re: Czasem krzaczek :)

@Andrzej Drozd, post #7

mam obecnie wlaczony tryb multiscan 31,44 kHz i przy 256 kolorach ten blad casem tez sie pojawia choc wydaje mi sie ze troche rzadziej. A co do picture.datatype to jakiego urzywac?? :(

[#9] Re: Czasem krzaczek :)

@Andrzej Drozd, post #7

Problem ten już występował wcześniej. Ale czytając dokumentację FBlita, wyczytałem żeby go ustawić po wszelkich nakładkach "upiększających". Ponieważ używam również Birdie, dlatego tak daleko wstawiłem FBlita. Teraz ani razu nie miałem "kolorowej lini" i oby tak dalej. Pliki FBlita są na pewno tej samej wersji. Natomiast jeśli chodzi o Picture.datatype to posiadam wersję 45.7 :D

[#10] Re: Czasem krzaczek :)

@spiryt, post #9

fblita mam jako ostatnia late picture.datatype wersja 45.7 i nadal mam czasem linie kolorowe i czasem skrzaczone ikonki i jak fblita wylocze to czasem tez sie zdazaja :(

[#11] Re: Czasem krzaczek :)

@spiryt, post #9

Heh...ja uzywam picture.datatype w wersji 43.41 (wielkosc 34028 kB). O ile pamietam jest to ostatnia wersja dla AGA poprawnie pracujaca na WB 3.1 (istnieja jeszcze inne v 43.41 o innej wielkosci ktore sie krzacza na AGA. Cos mi sie przypomina ze dlugo szukalem tego datatypu. Mozliwe ze to moze byc jakis problem WB3.5/3.9 (ktorego nie uzywam). W skrocie s-s wyglada u mnie mniej wiecej tak:

C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)
...
C:Delete >NIL: T:M
EndIF
c:fblit
c:ftext
...
c:titleshadow
...
c:loadwb
run >nil: c:birdie: ...
EndCLI >NIL:
[#12] Re: Czasem krzaczek :)

@Andrzej Drozd, post #11

Rzeczywiście na OS3.1 ten problem nie występował. Przy 3.5/3.9 zaczęły się takie szopki z tą kolorową linią. Jednak po zmianie jaką opisałem naprawdę na razie mam spokój. :D

[#13] Re: Czasem krzaczek :)

@spiryt, post #12

ja tez mialem na 3.1 spokuj ale do pewnego momentu czym wiecej mialem rzeczy w systemie zainstalowanych to zaczol sie pasek pojawiac. nie moge dosc do tego co to powoduje. a tera siedze na 3.9

[#14] Re: Czasem krzaczek :)

@ZimA, post #1

Odkopię trochę stary temat. Zacząłem się bawić FBlitem pod OS3.9 BB2. Krzaki występują zawsze niezależnie od palety kolorów. Zauważalnie szybciej śmiga system. FBlitGUI zawsze wiesza system. Gdzie jest najlepsze miejsce na wpisanie w s-s C:FBlit?
Czy muszę mieć koniecznie plik konfiguracyjny i co się stanie jak go nie będę miał w ogóle?
[#15] Re: Czasem krzaczek :)

@pong777, post #14

Krzaki występują zawsze niezależnie od palety kolorów.

Przestaw NewIcons w tryb RTG.

FBlitGUI zawsze wiesza system.

Nie wolno odpalać pliku FBlitGUI. Wrzuć go do C: razem z FBlitem.
GUI odpali się samo po ponownym odpaleniu FBlita, czyli z Shella wpisz c:fblit.

Gdzie jest najlepsze miejsce na wpisanie w s-s C:FBlit?

Najlepiej przed IPrefs.

Czy muszę mieć koniecznie plik konfiguracyjny i co się stanie jak go nie będę miał w ogóle?

Bez tego pliku FBlit będzie pracował na standardowej konfiguracji i tak powinno być. Nie należy też niczego zmieniać w Prefsach, chyba że dokładnie wiesz co robisz. Jest instrukcja. Natomiast instrukcja dla NewIcons odnośnie FBlita jest w archiwum z NewIcons.
[#16] Re: Czasem krzaczek :)

@pong777, post #14

Piszę trochę z pamieci dla osa 3.9.

FBlia można wsadzić nawet do WBStartup (ale wtedy troszeczkę mniej CHIP ramu sie oszczędza).
Ja mam FBlita w 3.9 po assingach, zaraz po załadowaniu sterowników monitora, czyli po:

C:LoadMonDrvs
C:FBlit

Oprócz tego w przypadku os 3.5 i 3.9 zalecane jest użycie funkcji SIMPLEGELS po LoadWB (nie będziemy mieli bajeru przeźroczystych ikon przy akcji typu drag'n drop).

C:LoadWB SIMPLEGELS

Coś sobie przypomniałem, dla os 3.5 i 3.9 i w przypadku nowej icon.library najlepiej skorzystać z gotowego pliku konfiguracyjnego dostarczonego z archiwum icon.library. W preferencjach systemowych aplikacja Workbench trzeba ustawić inna pamięć dla ikon. Moim zdaniem te standardowe ustawienia działają najstabilniej.

Co do widocznej szybkości to jest to możliwe na szybkich maszynach (szybki CPU), na A1200 z Fastem FBlit nie da Ci kopa, raczej nawet będzie wolniej w niektórych sytuacjach.
FBlit jako taki ma za zadanie przede wszytskim zaoszczędzić pamięć CHIP ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2016 10:20:59 przez BULI
[#17] Re: Czasem krzaczek :)

@BULI, post #16

Tak, trzeba pokomninować gdzie go odpalać. Teraz zerknąłem na s-s i mam go przed AddDatatypes i IPrefs.

Co do widocznej szybkości to jest to możliwe na szybkich maszynach (szybki CPU), na A1200 z Fastem FBlit nie da Ci kopa, raczej nawet będzie wolniej w niektórych sytuacjach.
FBlit jako taki ma za zadanie przede wszytskim zaoszczędzić pamięć CHIP ok, racja

Wszystko zależy też od prędkości karty. Ja swojego czasu używałem Blizzarda 020/28 MHz (naprawdę ma 31 MHz) i prędkościowo FBLit w trybach Multiscan działał dużo szybciej niż na BlizzardziePPC z 040/25 MHz. Dopiero podkręcenie 040 w BPPC do 40 MHz dało podobny efekt.
Tak więc na 020/28 MHz FBlit będzie śmigał. :)
[#18] Re: Czasem krzaczek :)

@Andrzej Drozd, post #17

Na 68020 @ 28 MHz szczególnie przyspiesza dodatek do FBlita – FText. Po jego zainstalowaniu np. odświeżanie listerów Magellana, czy praca z edytorami tekstu staje się znacznie bardziej komfortowa.
[#19] Re: Czasem krzaczek :)

@BULI, post #16

Śmigam z plikiem konfiguracyjnym z nowego icon.library - na razie bez krzaków
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem