[#1] HelP - potrzebna pomoc
No wiec tak mam tu na housie amige prawdopodobnie 1200 jak komus to pomoze to ma kick starta 3.0 normalnie to uzywam pc ale nadazyla sie okazja i mam tez takową amige.No i teraz troche o problemie - dawno temu mialem amige 500 i kto by tam myslal o jakim sysie wkladalem sobie dyskieteczki i gralem no a tu jest zoonk na a1200 juz mozna jakis os'ik postawic chiba i wogole, tak wiec chce sie dowiedziec jak to zrobic jaki najlepiej no i wogoole all pomocne odpowiedzi w sprawie tego kompa bo on sobie "stoi" a ja che zeby "chodzil"
[#2] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #1

Najpierw napisz co masz w tej Amidze? dysk,cd-rom jakiś szybszy procesor, ile ramu itd bo jak to "goła" A1200 to za dużo na niej nie zrobisz.
[#3] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #2

no wiec dysk 280 mb, cd romek, wszystko w obudowie jak zwykly pc procek niewiem ale na wyswietlaczu na obudowie pisze 120 niewiem jak to sie ma do rpawdziwego taktowania no i ram hmmtego tez zabardzo niewiem bede musial go rozebrac zrobie to jutro
[#4] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #3

Jak na dysku masz system to uruchom z katalogu tools programik showconfig to się dowiesz jaki procesor i ile ramu.

Jeżeli komputer uruchamia się z dysku to znaczy, że masz zainstalowany system (showconfig pokaże też jego wersję i wersję romu)

Wyświetlacz na obudowie jest "dla estetyki" i ma się nijak do prawdziwych danych.

Jeżeli nie masz nic na dysku i nie masz żadnej dyskietki do Amigi to będzie mały problem bo będziesz musiał od kogoś zdobyć chociaż dyskietki systemowe.

Napisz czy jest coś na dysku i jeżeli masz showconfig to co pokazał.
[#5] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #4

jest workbench niewiem jaka wersja ale siakos zle dzialajacy wyskakuja mu bledy na poczatku i w sumie zostaje klops tylko belka workbenchowa ktora pamietam nawet z a500 i zawiele nic sie nieda zrobic ani zadnej ikonki czy lini komed
[#6] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #5

Zaraz po włączeniu komputera przytrzymaj oba klawisze myszy. Powinno się pojawić BOOT-MENU (mniej-więcej odpowiednik pecetowego biosa). Tam kliknij "boot without startup-sequence" (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie).
Powinna się pokazać linia komend gdzie wpisz loadwb i wciśnij enter (jeżeli będą pojawiać się requestery o ENV: i inne rzeczy cały czas naciskaj "cancel") a potem wpisz endcli i znów enter.
Powinieneś mieć blat z ikoną dysku - będziesz mógł sprawdzić co jest na dysku.
[#7] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #6

niestety niepomoglo po niby wgraniu wszystkiego i ominiecu all env komp dalej zostal w konsoli
[#8] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #7

Po wyjściu z boot menu przez naciśnięcie "boot without startup-sequence" polecam wpisać takie polecenia:

Assign env: ram:
loadwb
endcli

komenda endcli zamyka okno poleceń, po zamknięciu tego okna powinny pojawić sie ikony dysków.
[#9] Re: HelP - potrzebna pomoc

@Olo, post #8

Niektóre programiki w WBstartup mogą wieszać komputer jeżeli w env: (tu przypisanym do ramu) nie znajdą swoich ustawień, dlatego jeżeli już to proponuję:
assign env: sys:prefs/env-archive/
[#10] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #7

a napisałeś w konsoli tak jak radziłem wyżej
endcli
to polecenie kończy konsolę
[#11] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #6

ok ok dzieks a wiec mam puplicik ale czy bede musial odpalac tak ja za kazdym razem ??
[#12] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #11

To jest odpalanie awaryjne jak ktoś lub coś spapra ustawienia i/lub sekwencję startową.
Teraz jak masz pulpit i ikony dysku możesz się zabrać za porządkowanie systemu.

Najpierw sprawdz co masz na dyku. Może jakieś fajne gierki :)
W katalogu tools powinien być "showconfig"
Jak go odpalisz to Ci pokaże informacje o systemie (procesor, ram, wersja systemu i romu i podłączone karty). Najlepiej przepisz te informacje i napisz je na forum.

Teraz trzeba doprowadzić system do ładu. Masz jakieś oprogramowanie na Amigę (np.dyskietki systemowe) czy całe oprogramowanie jakie posiadasz jest na tym dysku?

Najpierw sprawdź sekwencję startową.
Z górnego menu "workbench" wybierz "execute command" i w oknie które się pojawi wpisz:
sys:c/ed sys:s/startup-sequence
Będziesz miał edytor z sekwencją startową (listą poleceń jakie wykonuje system przy starcie).
Sprawdź czy pod końec sekwencji polecenie loadwb nie jest poprzedzone ; Jeżeli jest tam średnik to go usuń i zapisz zmiany. (średnik wyłącza dane polecenie, pisałeś, że nie masz pulpitu więc być może ktoś celowo go tam umieścił, żeby Ci utrudnić życie :) )
Dwa ostatnie polecenia to powinny być:
loadwb
endcli
bez żadnych średnoków przed nimi.
[#13] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #12

info
CPU 68040
custom chips: AA Pal Alice, AA lisa
Vers: Kickstart 39 exec version 39.47 disk version 39.29
Ram: Fast 32 meg
Chip *2.0 meg
no tak mniejwiecej chyba te najwazniejsze wypisalem
a z gier znalazlem na pulpicie starego dobrego superfroga ktorego znam juz z A500, z oprogramowaniem troche problematycznie mam jakies cd niby od tego niestety niechce mi wykrywac cd czyli wiekszosc co mam jest pewnie na dysku czyli prawie nic . A teraz wezme sie za sekwencje startowa zaraz cosik przekonfiguruje
[#14] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #1

gdy wpisuje sciezke do configa startowego pluje sie o GoldED abym wlozyl go w dowolnym napedzie
[#15] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #13

Procesorek całkiem niezły (spodziewałem się 68030) ROM i system masz 3.0 (proponowałbym zmienić na nowszy).
[#16] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #14

Czy na dysku systemowym masz katalog "GoldED"?
Jeżeli tak to najpierw wpisz:
assign golded: sys:golded/
a dopiero potem
sys:c/ed sys:s/startup-sequence
[#17] Re: HelP - potrzebna pomoc

@amigafan, post #16

wyglada na to ze niema golded eh znowu jestem w kropce
[#18] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #17

Na stronie www.aminet.net w katalogu text/edit są edytory.
Ściągnij jakiś i wyedytuj startup-sequence który jest w katalogu "s" na dysku systemowym.
[#19] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #1

Powinieneś mieć na dysku jeszcze dwa co najmniej edyory: wspomniany ed i memacs. Może masz też CED.
Jęsli jesteś początkujący, to hmmm... Może prościej byłoby wszystko ustawić od nowa - na początek skasuj user-startup (albo lepiej zmień nazwę): rename s:user-startup s:user-starup.old
To powinno pomóc na część problemów startowych (nie istniejące katalogi assignów), potem sobie otwórz startup-sequence (czymkolwiek) i znajdz dodane wpisy, wyłącz je (przez wpisanie przed nie średnika). Wyłącz w ten sposób takie rzeczy jak: MCP, FBlit, Remapollo, blizzkick, ... te są dość popularne. Potem zapisz startup-squence i zresetuj amigę. Jeśli się uruchomi z HDD to możesz próbować włączać po jednym wyłączone wpisy (oczywiście za każdym razem restart).
Amigę zawsze możesz uruchomić tak jak opisał to amigafan: obydwa przyciski myszki, "boot without startup-sequence", i z konsoli assign env: ram: możesz dodać loadwb, następnie endcl (jeśli kochasz ikonki). Z poziomu CLI (konsola) możesz uruchomić w zasadzie każdy program. Otwieranie Workbencha (loadwb) nie jest konieczne. Jeśli coś uruchamiasz z konsoli, a program powie że nie masz kości AGA, to wpisz setpatch.
[#20] Re: HelP - potrzebna pomoc

@wali7, post #19

ok cosik podlubalem musze jeszcze ustawic te startowe sekwencje - dzis to zrobie .troche mnie nie bylo ale jestem wmontowalem nowego cd romka ktory dziala odczytuje ladnie plytki,troche jest problematycznie bo niechce otwierac wiekoszsci gier albie zwiecha jakas albo resetuje sie sam. skopiowalem starego dobrego cannon fodera i sobie zaciosalem hehe chociaz tez cosik nie tegens dziala jak trzeba.wszelkie sugestie dotyczace ogolenie tej amigi (czyli co wgrac jak , co najlepiej ustawic) są mile widziane
[#21] Re: HelP - potrzebna pomoc

@SoF, post #20

Znaczna ilosc gier nie odpali sie ze systemu (przynajmniej tego dosc mocno zalatanego) oraz mam duze problemy z prockiem 040. Gry (te starsze) najlepiej odpalaj z HD i bez sekwencji startowej (jak juz byl wspomniane nacisnij dwa klawisze i odpal kompa z boot-no startup sequence (wczesniej mozesz tez zmienic na emulacje starych kosci), nastepnie wpisz z cli sciezke dostepu do gry. Jezeli juz odpalasz z systemu to wylacz pamiec cache komenda c:nocache. O ile pamietam (bo nie mam teraz zainstalowanego cannon foddera) to gre ta nalezy odpalic za pomoca programu noaga lub killaga. Pliki te sa chyba na Aminecie i najlepiej wrzuc je do C: Gre odpalisz np. tak: c:noaga hd:sciezkadostepudogry (itp.)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem