[#1] Instalacja Zorro2
Czy moze mi ktos pomoc z instalacja slotow zorro 2 na A1200. wersja slotow to 5.42, wersja plyty glownej 1D1.

Prosze o jakies linki do artykulow albo skany z gazet o instalacj slotow.

dzieki i pozdrawiam

[#2] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #1

Ja zainstalowalem Z2 w swojej A1200T bez zadnego problemu. W czym masz problem?
[#3] Re: Instalacja Zorro2

@reactor, post #2

gdzie mam wlutowac kabelek (wiem ze do 6 (szostej) nozki ukladu U32 -- ale ktora to!!!) i jaki jest rozklad napiecia na gniezdzie zasilania i ktore kable w zasilaczu at maja te potrzebne napiecia :)

[#4] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #3

wow - wlutowac kabelek? Jesli to sa sloty Micronica to nie ptrzeba nic lutowac (przynajmniej ja nie musialem, aby sloty dzialaly). Po prostu zlaczylem sloty z przelotka i nasadzilem na gniazdo plyty glownej. Nie podpinalem zasilania, a chyba mozna (nie pamietam dokladnie) i sloty razem z karta Picollo SD64 i dodatkowymi SIMMami 2x4MB dzialaja dobrze juz pare lat.
[#5] Re: Instalacja Zorro2

@reactor, post #4

to zobacz chociazby tutaj www.amisia.art.pl/moja_amisia.html

sa to starsze wersje zorro niz moja

a tez trzeba lutowac

a zasilania tez nie dales do slotow ??

wiec co z plyty glownwj ci ciagna ??

nie lepiej podbiac zasilatorka di zorro

ale w sumie jak ci wszystko dziala to po co :)

[#6] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #5

No, widze mam troche inne sloty - m.in. sa dwa gniazda na rame.
Jak pisalem - nic nie lutowalem, zasilanie ciagnie z gniazda karty procesorowej. Nie mialem zadnych problemow z napieciem.
Moze Ci sie to przyda http://www.amiga-hardware.com/manuals/micro1200busmanual.lha
[#7] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #3

Witam!
Jeżeli chodzi Ci o ośmiopinową wtyczkę zasilania do Zorro, to wygląda to następująco:
GND czarny
GND czarny
GND czarny
+5V czerwony
+5V czerwony
-5V biały
+12V żółty
-12V niebieski
[#8] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #1

Mam te same sloty tzn wersję. Posłuchaj rady Kitecha. Nie trzeba nic lutować, tylko wykorzystać gotowe złącze zasilania na płycie zorro. Wtedy nie musisz także podłączać standardowego zasilania płyty głównej Amigi. To wystarczy. Mam blizarda 060, paralizer, i trochę innych bajerów i system mam bardzo stabilny. Nie wiem jak to wygląda w przypadku 040 - kiedyś miałem duże problemy z zasilaniem Apolla 040.
[#9] Re: Instalacja Zorro2

@Marek, post #8

to o czym mowi Zima - ( to lutowanie )- to sa dodatkowe sloty video - podlacza sie je zeby wykorzystac te sloty na zorroII - Wy ich nie posiadacie dlatego nic nie lutowaliscie

[#10] Re: Instalacja Zorro2

@Kwiatki, post #9

no wlasnie mam sloty video, i niestety przez nie mam kolejny problem nie moge podlaczyc slotow video razem z kontlorerem klawiatury Vector :) (sa urzywaja tego samego ukladu U7), oj te amisie takie kochane a tyle roblemow z nimi

[#11] Re: Instalacja Zorro2

@Marek, post #8

Wtam tez niema problemu z karta Apollo ja uzywam 1260/50 wykonalem
kabelek do zasilania +5V bezposrednio do karty Apollo w mniejscu stabilizatorka na karcie przy procku 40 sa widoczne zworki doprowadzilem tam rowniez mase i jest ok mialem problem z FASTATA i portem video ale przy pomocy pilnika i obcinaczk ten problem przestal istniec
:D
[#12] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #1

A jakie wymagania moja sloty zorro tan:
czy rom musi byc w jakies wersji, wersja plyty i takie tam.

Czy sloty powinny byc widoczne w bootmenu

[#13] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #12

Sloty muszą być widoczne przy starcie. Co do romu - ja używam 3.0 a 3.1 mam z pliku ładowane z startup-squence.
[#14] Re: Instalacja Zorro2

@Marek, post #13

a co masz do slotow podpiete ??
jake karty

[#15] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #12

Hmm...ja mialem Blizza PPC 175/040, Kick 3.1,płyta w wersji 2B (czy jakos tak).Zorro II Micronika rev.5.43 i karty graficzne Domino 1 MB i Piccolo 2 MB...i wszystko chodzilo bezbłednie (do czasu smierci zasliacza:)....co do zasilania slotów miałem orginalny wtyk od orginalnego zasilacza micronika.
acha........w boot menu nie widzialem slotów zorro, a wszystko działało
Pozdrawiam
[#16] Re: Instalacja Zorro2

@waldiamiga, post #15

dzieki wielkie narescie uslyszalem to co chcialem, ze slotow w bootmenu nie widac :)

a moze mam ktos sprzedac jakas prosta karte pod sloty zorro2

[#17] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #14

Tylko cybervision 64/3D i blizzarda 060
[#18] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #16

O ile się nie mylę to sloty nie są pokazane w Early Startup Menu (sloty Zorro II miałem kilka lat temu). Widzisz tylko kartę turbo (jako ZorroII) i karty w slotach. Możliwe że widać sloty z własnym rozszerzeniem pamięci (takich nigdy nie miałem w ręku). Z kart graf. Zorro II najlepsze są oczywiście PicassoIV i CV64/3D, trzeba oczywiście za nie zapłacić trochę więcej. Co pewien czas można znaleźć PicassoII i EGS Spectrum - obydwie względnie tanie (do 100 zł - tyle dałem kilka lat temu za EGS, chodził bez problemu z Micronicowym ZorroII), sporo gorsze od PIV i CV64/3d, ale bez porównania lepsze od AGA, są pozatym przelotowe - nie trzeba przepinać monitora.
[#19] Re: Instalacja Zorro2

@ZimA, post #16

heh....Kilka dni temu wystawilem Domino na Allegro...poszła za 81 pln.....Piccolo sprzedałem wczesniej za 140 pln
[#20] Re: Instalacja Zorro2

@waldiamiga, post #19

Nie wiem czy tak kilka dni bo juz jakis czas temu widzialem ale wtedy jeszcze slotow nie mialem niestety ;(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem