[#1] Zwiechy klawiszy
Witam.
mam taki maly problemik :
co jakis czas (czesto ) zawiesza mi sie klawiaturka objawia sie to tym ze
nic nie mozna wpisac i swieci sie capslock.
najczesciej jest tak po reboot czy tez uruchomienu bo jak juz chodzi to chodzi. Przy czym system dziala OK mozna odpalac programy , myszka dziala i komputer niby tez poza klaw.
Juz sam nie wiem co to moze byc ?? uszkodzona klaw ??
dodalem chlodzenie do obudowy ale to nic nie pomoglo.
moj konfig
A1200 + infinitiv + CDRW Teac + HD IBM 14GB + Apollo 1640/40 16MB
Czyzby to apollo ??
BTW. jakim programem mozna odzyskac partycje jak nagle stala sie nondos ??
BTW2. mam ustawiony setpatch i lib 68040 z os 3.9 ale to jakby nie ma wplywu bo czy z lib czy z bez wiesza klaw.
THX za cierpliwosc.
[#2] Re: Zwiechy klawiszy

@roon, post #1

Czy jak klawiatura nie działa to capslock regularnie miga?
Jeżeli tak to spotkałem się już z czymś takim na A4000 ale wtedy to była zepsuta płyta główna. (trzeba było ją odesłać do serwisu)
To nie jest wina systemu ani apollo (w tamtej A4000 działo się to samo na 3 różnych kartach procesora).
[#3] Re: Zwiechy klawiszy

@amigafan, post #2

Nie nie miga jast zapalona i tyle no i martwa nawet A+A+Ctrl nie dziala
[#4] Re: Zwiechy klawiszy

@roon, post #3

Ja mam cos podobnego jak resetuje z klawiery.
To raczej wina interfejsu.Nic innego.
Pomaga dopiero wyłączenie kompa i właczenie go.
Proponuje resetowac z obódowy o ile masz reset wyprowadzony.
Co do partycji jęsli była FFS to spróbuj Disk-salv'ą.Powinno pomuc.Ale nie daje na 100%, że zadziała.
Jak się nie da odratować tak to pozostaje format i unformat. to powinno zadziałac.
Soft raczej nie ma nic do klawiatury i jej wieszalności. można sobie obstawienie poprzestawiac i kilka innych rzeczy ale wszystko po resecie znika.
Powodzenia z odzyskiwaniem danych :)
[#5] Re: Zwiechy klawiszy

@DjThunder, post #4

Dokladnie tak mam pomaga wylaczeni i wlaczenie jest to uciazliwe ale co mi tam mam znow amige i kocham ja
dzieki za porade jak odzyskac dane , w sumie nic waznego tam nie mialem, mam kopie na 2 hdd ale w celach doswiadczalnych heheh bawie sie amiga i systemem jak dziecko.
BTW. gdzie na necie znajde informacje jak podlaczyc reset , gdzies to widzialem i teraz nie wiem gdzie.
[#6] Re: Zwiechy klawiszy

@roon, post #5

Aminet Aminet i jeszcze raz Aminet.No i może google.
Nie bedzie to łatwe bo przeciez firmowo nie ma miejsca na podłączenie resetu.
Ewentualnie możesz kupić Fast-ate może by c nawet spalona.Najwazniejsza jest ta nakladka na kość gdzie jest wyprowadzony reset.Chyba to sie Gayle nazywa ale jeśli sie pomyliłem :S to nie brać mnie pod pregierz
[#7] Re: Zwiechy klawiszy

@roon, post #1

Co do resetu to nie jest wielki problem. W Aminecie jest archiwum opisujące założenie resetu (szukaj pod hasłem reset). Po prostu lutujesz kable od przycisku reset do dwóch punktów w złączy serwisowym A1200 (rząd punktów lutowniczych na płycie). Zakładałem to w dwóch A1200 i w obydwu działa. Najwygodniej jest po prostu wlutować złącze szpilkowe i po prostu założyć oryginalny wtyk od resetu z obudowy.
[#8] Re: Zwiechy klawiszy

@wali7, post #7

Dzieki Wilekie za pomoc , jutro biore sie za lutownice
[#9] Re: Zwiechy klawiszy

@roon, post #1

Nie powiem tu nic nowego. Ja też mam Apolla i Infinitiv i mam tak samo. Ja twierdzę że to wina interfejsu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem