[#1] Jaki system do obsługi HDD?
Cześć.
Słuchajcie, dośc długo nie siedziałem w temacie Amigi więc mogę zadawać "dziwaczne" pytania jak dla Was. Tak sobie przeglądam Aminet i inne stronki i widzę że jest już kilka systemów do obsługi HDD. Moja znajomość tego tematu zatrzymała się na FFS w A1200 w roku gdzieś tak 1995-96. Nie grzebałem w tym nigdy, stąd moje pytania.
Standardowo jest zakładany FFS (mam A1200 ks3.1). Spotkałem sie też w sieci z SFS i PFS.

- Który lepszy?
- Jak wygląda sprawa z ew. odzyskiwanie utraconych danych pod danym systemem?
- Czy do defragmentacji danego systemu potrzebne są inne programy do jego obsługi niz np. ReOrg? A może on to już potrafi?
- Czy np. DiskSalv potrafi je obsługiwać?
- Czy inny system niż FFS na danym HD będzie sprawnie działać z A1200 niezbyt rozbudowaną? (BlizzIV-030/50/16MB)
- Czy zmiana systemu z FFS (który obecnie mam na HDD) na inny wiąże się z całkowitą utratą danych na danej partycji? (wydaje mi się że tak)
- Dlaczego lepiej wybrać (a może nie?) inny niż standardowy?
- I czy są jeszcze jakieś inne niz OFS, FFS, SFS, PFS?

I wogóle o co w tym chodzi?

Dzięki za odpowiedzi i sorry za zawracanie głowy, ale mnie to nurtuje.

PS: HDD mam podłączony do kontrolera który jest wbudowany w płytę główną - bez żadnych zmian i nakładek.

[#2] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

AlaN napisał(a):

> Spotkałem sie też w sieci z SFS i PFS.

sfs jest darmowy

pfs jest komercyjny

> - Który lepszy?

ffs i sfs. pfs mimo ze platny w niczym ich nie przewyzsza

> - Jak wygląda sprawa z ew. odzyskiwanie utraconych danych pod
> danym systemem?

do ffs i sfs sa zabawki na aminecie

> - Czy do defragmentacji danego systemu potrzebne są inne
> programy do jego obsługi niz np. ReOrg? A może on to już
> potrafi?

sfs ma swoj program,

> - Czy np. DiskSalv potrafi je obsługiwać?

nie

> - Czy inny system niż FFS na danym HD będzie sprawnie działać z
> A1200 niezbyt rozbudowaną? (BlizzIV-030/50/16MB)

tak

> - Czy zmiana systemu z FFS (który obecnie mam na HDD) na inny
> wiąże się z całkowitą utratą danych na danej partycji? (wydaje
> mi się że tak)

slusznie ci sie wydaje. dane musisz przekopiowac

> - Dlaczego lepiej wybrać (a może nie?) inny niż standardowy?
> - I czy są jeszcze jakieś inne niz OFS, FFS, SFS, PFS?

ofs sie nie nadaje, ffs i sfs sprawujs sie niezle. uzywam obu, zaleta sfs jest dlugosc nazw >30 znakow, a fsf jest nie do zabicia. nawet jak padnie walidacja to nie ma problemu z odzyskaniem danych

> I wogóle o co w tym chodzi?

o to samo o co zawsze sytemach plikow. kazdy ma swoje wady i zalety, do danego zadania nalezy wybrac taki ktory bedzie najlepszy.

> PS: HDD mam podłączony do kontrolera który jest wbudowany w
> płytę główną - bez żadnych zmian i nakładek.

czyli masz max 4 GB ktore mozesz zaadresowac, sfs potrafi to obejsc i mialbys wiecej miejsca, ale imo i tak lepiej to udpatnac.
[#3] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Valwit, post #2

PFS też jest niezły. Czasem zawodzi,ale program PFSDoctor to porządny kawałek softu i niejeden plik mi odzyskał. Polecam PFS3,ewentualnie na początek starą wersję PFS`a,czyli AFS :)

[#4] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

Moim zdaniem powinieneś zastąpić FFS czymś innym.
Ja używam PFS i jego zalety w stosunku do FFS to m.in:
- DUŻO szybsze kasowanie plików, odczytywanie drzewa katalogów i wyszukiwanie plików. Ogólnie wszystkie operacje na plikach są wykonywane kilka razy szybciej niż w FFS.
- Brak problemów z walidacją.
- Dobre programy do odzyskiwania skasowanych danych w zestawie
- Obsługa długich nazw
- Obsługa dysków powyżej 4GB (ale to też potrafią nowe wersje FFS)

Tak więc zaletami PFS (i SFS) nad FFS jest ich duzowiększa szybkość i koniec problemów z walidacją.

Co do wymagań to nie spowalniają one systemu i możesz je zainstalować mając standardowy kontroler w A1200 i będziesz mógł z nich zabootować Amigę.
[#5] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@aMifan, post #3

oczywicie polecasz zakup, prawda?
[#6] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@amigafan, post #4

amigafan napisał(a):

> Ja używam PFS i jego zalety w stosunku do FFS to m.in:

a za ile kupiles? powaznie pytam bo nie mam pojecia ile kosztuje.

> Tak więc zaletami PFS (i SFS) nad FFS jest ich duzowiększa
> szybkość i koniec problemów z walidacją.

tylko przy bloku 512 bajtowym. przy wiekszych predkosc jest taka sama, czasem ffs jest szybszy od sfs. ostatnia wersja ffs oczywiscie, dostepna chocby w bb. plusem FFs jest tez to ze niektore programy i gierki tylko z FFS sie uruchomia.
[#7] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Valwit, post #5

Tak. Dla zainteresowanych strona producenta - www.Greed.nl lub dystrybutorów - www.angelfire.com/amiga/greed/pfs3dealers.html

[#8] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

Jesli chodzi o PFS3 to mialem z nim malego "pada". Wydarzylo sie wtedy gdy kupilem BlizzardPPC po paru zwichach i kilku resetach ujrzalem "las krzyzy" i tyle z tego bylo. Obecnie uzywam SFS'a i jesli chodzi o transfer i odzyskiwanie plikow jest na podobnym poziomie (odzyskiwanie jest jednak wolniejsze) jednak z defragmentacja na PFS3 jest klopot (przynajmniej ja mialem). Jesli chodzi o nowy FFS to nie jestem zorientowany. Wracajac do tego "padu" mozliwe ze bylo to spowodowane wersja PFS3 w L: bo mialem tam takowa dla 020 a procek na BPPC to 040 chociaz teoretycznie "w dol" to powinno dzialac, ale programisci to tez ludzie i moga popelniac bledy.
[#9] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

Dzięki za "rozjasnienie" mi co i jak. Spróbuję z SFS'em na jednej partycji - coś tam z niej wyskrobię - i zobacze jak toto się zachowuje. Co do wielkości >4GB to nie mam problemu, bo i tak mój HDD to Seagate-1.2GB więc to mam z głowy.
A co z FFS spod OS3.9? Czy tu są też jakieś znaczące zmiany żeby standardowy na tego zamieniać? Bo mam cały 3.9, ale strasznie sie muli na 030 i narazie tego OS-u nie instaluję.

[#10] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #9

ja uzywam ffs 45.13 i nie zauwazylem problemow z zadnym konfigiem. skoro masz <4GB to w sumie mozesz zostawic jak masz. nawet jesli nowsze ffsy sa pod wzgledem predkosci poprawione (a nie wiem czy tak jest) to na standardwym zlaczy tego raczej nie zobaczysz
[#11] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #9

> Spróbuj z SFS'em na jednej partycji - coś tam z niej wyskrobić - i zobacze jak toto sić zachowuje.

Najlepsze wyjscie. Sam tak zrobilem, najpierw jedna partycja a potem.. od jakiegos czasu cały dysk mam na sfs'ie, a to kilka lat juz bedzie, i mialem tylko 1 pad (z mojej winy), a gdy przypomne sobie te braki walidacji na ffs:(
Gdy bedziesz kopiował DUZE pliki poczujesz roznice FFS nad FFS, a kasowanie plikow :) miodzio, defragmentacja - miodzio, a kasowanie - pliki byly i nie już nie ma:)

>A co z FFS spod OS3.9? Czy tu sa też jakies znaczace zmiany zeby >standardowy na tego zamieniac? Bo mam cały 3.9, ale strasznie sie muli
>na 030 i narazie tego OS-u nie instaluje.

Nie jestem do konca pewien, jednak wydaje mi sie, ze sam ffs z 3.9 moze nie pojsc. Musisz mieć zaistalowany cały OS.
Co do sfs to warto dodac kilka buforow w HDtoolboxie i do ss dolozyc linijke z programem dodającym specjalny cache do partycji sfs - wszystko w manualu od SFS :P
[#12] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@11MASTEr, post #11

11MASTEr napisał(a):

> Najlepsze wyjscie...
Hmm... coś mi nie wychodzi to zainstalowanie SFS :( . Uruchomiłem HDToolBox i wybrałem nowy system plików wskazując "L : SmartFileSystem". Pojawiło się że jest już SFS. Ostrzeżenie że zawartość całego HD zostanie skasowana (na wszelki wypadek robiłem to na innym małym HD (210MB)). Fakt, wszystko zniknęło. Reset kompa, odpalić musiałem go z flopów, format HD i.... i w HDToolBox znów mam FFS!
Co robię źle że nie moge zainstalować SFS'a?
[#13] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #12

sfs DODAJ do rdb, nie probuj zastapic nim ffs
[#14] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #12

U siebie na stronie (www.fast.ltd.pl) w dziale amiga zamieściłem opis (z obrazkami:)) jak zainstalować SFS. Zapraszam:)
[#15] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

Valwit: hehehe, widać cos nie tak robiłem
Szulu: Dzięki za podanie "reklamy" ;) - dzięki przejrzystemu opisowi już mam wszystkie 4 partycje w SFS. No, wreszcie przestał mi HD "rzeźbić" po talerzach; cichutko odczytuje z partycji i moim zdaniem faktycznie szybciej i widać działania cache'u dysku - raz odczyta a powtórne odczyty tego samego miejsca są błyskawiczne. Teraz za to muszę czekać aż się wszystko "poukłada" w RAMie po wczytaniu programu (np. gry), bo znacznie szybciej się wczytuje niż.... rusza :D . To jest to! Dzięki.

I'm happy!

[#16] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #15

teraz tylko uwazaj na gry ktore nie lubia sfs :)
[#17] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Valwit, post #16

No i nalezy robic backup systemu przynajmniej co miesiac. Chyba ze specjalnie dla partycji systemowej zostawi jednak FFS (w sumie na takiej partycji 100 MB padniecie walidacji nie jest takie uciazliwe i praktycznie sluzy tylko do odczytu i zapisu prefsow).
[#18] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Andrzej Drozd, post #17

A daczego przy używaniu SFS trzeba częściej robić backupy? Używam SFS od kilku lat i w tym czasie miałem 1 pad partycji systemowej, w dodatku spowodowany przez "wariowanie" dysku. A na partycji systemowej mam cały soft do netu i jej działanie nie ogranicza się tylko do odczytu i zapisu prefsów. Poza tym dla SFS jest narzędzie do odzyskiwania plików, więc nawet jak coś padnie to zawsze można powalczyć o dane. Chyba nie używałeś SFS w ogóle albo jakąś starą wersję w dziwny sposób:/
[#19] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@szulu, post #18

Ja tam wole spac spokojnie. Jak ktos juz wspomnial FFS jest nie do zdarcia - czy wykasujesz pliki, zrobisz quick format, padnie rdb lub jakies inne nieszczescie praktycznie nie ma problemu z odzyskaniem danych. Oczywiscie aktualnie SFS uzywam w wersji 1.213 i mam w nim wszystkie partycje oprocz systemowej ktora jest w FFS oraz MACowej dla ShapeShiftera :)
Mozesz podac jakich narzedzi uzywasz do odzyskiwania danych z partycji ktorej przez pomylke zrobiles quick format lub partycja padla sama z siebie? Oczywiscie pliki wykasowane sa w "recycled" i mozna jes poprostu przegrac bez uzywania tego programu (jezeli tak zostalo ustawione podczas formatowania) Do odzyskiwania mam SFSSalv, a do formatowania itp. uzywam GUI SFSMUI. Sa jakies lepsze programy?

PS. I nie zebym byl przeciwnikiem SFS. Uzywam go i juz nie moge sie bez niego obejsc (chocby ze wzgledu na dlugosc nazw i duza predkosc przy bloku 512. Niestety FFS dyskwalifikuja krotkie nazwy i predkosc dopiero przy bloku 4096 ktory ogromnie zuzywa i marnuje pojemnosc dysku przy malych plikach. Ale dla partycji systemowej aktualnie FFS jest idealny, a poki co SFSowi jeszcze nie do konca ufam :)
[#20] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Andrzej Drozd, post #19

Jak można przez pomyłkę zrobic quickformat??? Partycje SFS formatuję tylko sfsformatem i to raz, na samym poczatku, później już tego nie ruszam. Do odzyskiwania danych używam SFSSalva (a dokładniej używałem może z 2 razy). I właśnie SFSSalvem odzyskałem wszystkie dane (za wyjątkiem 2 maili z YAMa) po tym jak padła mi partycja systemowa. A .recycled jest na partycji zawsze, tylko nie zawsze jest widoczne.
[#21] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@szulu, post #20

Oj, mozna zrobic duzo zlych rzeczy majac jak najlepsze checi (a szczegolnie gdy ma sie duzo ikonek partycji na blacie). Kiedys przy starszych wersjach SFSa zaobserwowalem pewien blad (nie mam pojecia czy to zostalo poprawione), mianowicie podczas zapisu danych na partycje SFS i naglym wylaczeniu pradu itp. partycja szla w niepamiec, zamiast martwic sie o system wole w tym przypadku FFS i zaczekac po takim braku pradu na naprawe walidacji...
[#22] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #12

Poczytaj dobrze plik readme. Jest to dobrze opisane (nie tak jak w PFS:/).
Z grubsza wyglada to tak: (za bledy przepraszam, bo teraz siedze na piecu i nie moge posprawdzac dokladnie nazw itp.)
-przegrac plik z filesystemem do L:
-przegrac programy pomocnicze do C:
-HDToolbox -> dodaj nowy filesystem , zmienic nazwe na FSS/0, zmienic pola max transwer i identyfikator i maska, rozmiar bloku dac na wiecej niz 512 np.1024 (jeśli chcesz tam umiescic duze pliki to mozesz zwiekrzyc jeszcze do 2048:)
-dodac bufory do tej partycji na ktorej chcesz miec sfs ja mam 300
i REBOOT
-nastepnie uzyj komendy sfsformat (sklasnia jest napisana w readme do tego programu: podczas uzycia tej komendy mozesz ustawic np. rozroznianie duzych i malych liter i najfajniejsza rzecz: taki traschcan - super sprawa :D) bo systemowy format nic nie da .
i gotowe
P.S. nastepnie obowiazkowo poszperac na aminecie i poszukac programikow dla sfs'a
[#23] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@Andrzej Drozd, post #21

Robile taki testy specjalnie, by przekonac kolege do sfs'a. Efekt? Brakowalo tylko plikow ktore nie zdazyly :D sie nagrac.

Mam jeszcze jeden plus dla sfs -> defragmentacja! U mnie na Apollo40/40 partycja o pojemnosci 150MB i zajetosci 60MB (system, MUI, DopusMII) twlala 1min. i kilka sekund, gdzie jestes ffs?!
[#24] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@11MASTEr, post #23

u mnie na sfs i ffs roznica zlaezy od ilosci plikow. sfs ma bloki 2 kB, ffs ma bloki 4 kB, predkosci zapisu i odczytu sa na ffs z blokiem 4 kB wieksze niz na sfs z blokiem 2kB ale niewiele, na niedopalonym ide moze byc zreszta calkiem inaczej. nie wyobrazam sobie mojego systemu bez sfs, ale nie uzywam go wszedzie. sfs mam na partycji ze stuffem sieciowym i na partycjach z plikami udostepnianymyi w lanie i internecie. sam os, archiwa, uzytki i poczta sa na ffs. wielkosci blokow mam dobrane w zaleznosci od partycji. np partycja na mp3 ma bloki wielkosci 32 kB - pliki sa tak wielkie ze ew. starcone 32 kB nie gra roli. system ma bloki 4 kB bo sporo plikow sie w tm miesci i ew. starty sa minimalne, uzytki sa na blokach 2 kB, bloki 512 bajtowe sa imo calkowicie nieefektywne, wiekszosc plikow jest wieksza niz 1 kB wiec po co maja zajmowac 3 bloki jak moga 1. dzieki temu jest mniejsza fragmentacja i szybszy transfer.
[#25] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #1

Ojojoj...! Ale widzę że rozpętałem dyskusję To fajnie, można się czegoś nowego dowiedzieć.

Moje boje:
1. Wczoraj po załozeniu tego SFS i przekopiowaniu zawartości jaka była na FFS kilka programów przestało działać - tzn. nie uruchamiaja się, nie podając żadnego powodu; dysk zamiga i kicha - m.in. DOpus4. Zapuszczenie Snoop-DOS'a moic nie dało, wskazuje że się Opus uruchamia i powinien działać - a go ni ma . No tak jakby nic nie mógł z sobą zrobić. Ciekawe: zainstalowałem go całego od nowa i... działa. Cuda....
2. Partycja DH1: działała po czym przy próbie jej otwarcia pojawił się monit że są błędy w blokach (tu: podane kilkucyfrowe wartości), klikając na ANULUJ pojawia sie następne miejsce itd. Pojawiło się to po zdefragmentowaniu partycji. Trzeba było partycję na nowo sformatować i odtworzyć backup (już jej nie defragmentuję ). Narazie tylko ta jedna partycja siadła - mam ich 4.

Any ideas?

[#26] Re: Jaki system do obsługi HDD?

@AlaN, post #25

Zmień max transfer na niższy i powinno być już dobrze, błędy znikną itp;) Tylko dane będziesz musiał znowu na te partycje skopiować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem