[#1] ScanDoubler i szare paski
Mam pecetowy monitor SVGA, którego dotychczas łączyłem z Amigą za pomocą zwykłej przejściówki na złączu RGB. Ostatnio jednak kupiłem sobie wewnętrzny ScanDoubler Micronika. I wszystko byłoby super, gdyby nie pewien maleńki zgrzyt. Chodzi mi dokładnie o te szare, pionowe paski po obu stronach ekranu. Dotychczas używałem programu bblank by zmienić ich barwę na czarną, jednak teraz ten program po prostu nie działa! Szare paski ciągle są i nie wiem co z nimi zrobić :(. Może istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu?

[#2] Re: ScanDoubler i szare paski

@MarX, post #1

nie ma rozwiazania. albo ustaw obraz tak zeby nie bylo widac paskow, albo cierp :)
[#3] Re: ScanDoubler i szare paski

@Valwit, post #2

Może jeszcze kupić kartę graficzną i nie bedzie cierpiał.
[#4] Re: ScanDoubler i szare paski

@kmilota, post #3

Witam zmien w systemie w prefsach obszar ekranu grafiki i tekstu i odrazu
bedziesz zadowolony
[#5] Re: ScanDoubler i szare paski

@dziadzioMiecio, post #4

dziadzioMiecio napisał(a):

> Witam zmien w systemie w prefsach obszar ekranu grafiki i
> tekstu i odrazu
> bedziesz zadowolony

Niestety moje zabawy z Overscanem spełzły na niczym, a wiec jesli masz (lub ktokolwiek ma) odpowiednie ustawienia overscan.prefs, to prosze o kontakt na maila. No chyba że to rzeczywiście konkurencja przegrana juz na starcie

[#6] Re: ScanDoubler i szare paski

@MarX, post #1

Niektóre scandoublery dopuszczały możliwość regulacji geometrii obrazu (za pomocą potencjometrów). Możesz spróbować wyregulować monitor.
[#7] Re: ScanDoubler i szare paski

@MarX, post #1

Istnieje sposób na przeprowadzenie sygnału _BLANK wytwarzanego przez układ LISA do przetwornika wizyjnego na scandoublerze, tak że będzie on pracował dokładnie tak samo jak wyjście video w Amidze. Jest to jednak dosyć trudne. Trzeba umieć lutować elementy SMD, poprawnie identyfikować końcówki układów scalonych, umieć odczytywać schematy elektroniczne przynajmniej w jakimś podstawowym zakresie.

Podałeś trochę za mało informacji. Którą wersję scandoublera posiadasz? Czy masz schemat Amigi 1200? Przydałyby się również dane katalogowe układów ADV101 (przetwornik wizyjny firmy Analog Device) i uPD485505 (bufor linii firmy NEC). Odpowiednie pdf'y do tych układów są dostępne na sieci, trzeba jednak umieć odczytać zawarte w nich dane w jakimś podstawowym zakresie. Czyli umieć liczyć końcówki (w odpowiednią stronę - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara), zorientować się które wyjście odpowiada któremu wejściu itd.

MicroniK stosował niestety bardzo brzydką praktykę, ścierając fabryczne oznaczenia z układów scalonych. Akurat w przypadku scandoublera nie jest to tragedia, bo jeden z układów na nim to układ programowalny Lattice, a drugi to przetwornik DAC VP101 (odpowiednik BT101 i ADV101). Czy jednak potrafisz je odróżnić bez oznaczeń?

[#8] Re: ScanDoubler i szare paski

@ArtPo, post #7

ArtPo napisał(a):

> Istnieje sposób na przeprowadzenie sygnału _BLANK wytwarzanego
> przez układ LISA do przetwornika wizyjnego na scandoublerze,
> tak że bćdzie on pracował dokładnie tak samo jak wyjście video
> w Amidze. Jest to jednak dosyć trudne. Trzeba umieć lutować
> elementy SMD, poprawnie identyfikować końcówki układów
> scalonych, umieć odczytywać schematy elektroniczne przynajmniej
> w jakimś podstawowym zakresie.
> (...)

Dzięki za rzeczową odpowiedź, jednak z tego co widzę jest to dosyć skomplikowana sprawa (nie znam się zbytnio na elektronice). Stąd pozostaje tylko przyzwyczaić się do tego nowego efektu graficznego ;). Mimo wszystko jeszcze raz dzięki za informacje!

[#9] Re: ScanDoubler i szare paski

@MarX, post #8

Fajnie że jesteś taki miły. Tylko czy możesz mi powiedzieć za jakie informacje i za jaką "rzeczową" odpowiedź mi dziękujesz? Bo jakoś nie przypominam sobie żebym jakieś konkretnej odpowiedzi jak to rzeczywiście należy zrobić ci udzielił.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem