[#1] Scandoubler do A1200
Witam!
Oświećcie dyletanta. Mam A1200T + mediator + Voodoo3 2000 + HD + CD + BPPC + monitor SVGA + monitor PAL. Chętnie bym zrezygnował z monitora PAL (oczywiście nie tracąc możliwości odpalania starych palowskich gierek). Jaki dobry scandoubler powinienem kupić? Myślałem o zewnętrznym Elboxu (z flicker fixerem), ale jego się wtyka w gniazdo od AGAty. Skąd więc ma czerpać sygnał z Voodoo? A może w ogóle coś trzeba inaczej? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
[#2] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #1

jeśli chcesz mieć i PAL i VGA jednocześnie to nie ma niestety taniego i wygodnego rozwiązania.
ze scandoublerem, czy to zewnętrznym elboxu czy jakimś wewnętrznym będziesz musiał bawić się w przekładanie kabla od monitora, w zależności jaki tryb będziesz chciał odpalić.
któraś z karta na zorro ma wbudowany scandoubler (chyba któraś z Picasso) i przy niej nie trzeba by się było bawić w skakanie nad kabelkiem, ale ona jest na zorro, czyli musiałbyć totalnie zmienic swój konfig :/
a z tych scandoublerów to ja uzywałem kiedyś tego elboxowego z FF i jest super. trzeba sie tylko przyzwyczaić że on musi się po odpaleniu rozgrzać chłopak, bo przez jakiś czas na początku krawędzie obrazu lekko drgają. ja używałem zawsze Multiscana Productivity, być może że w innych trybach tego nie ma.
[#3] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #1

Ponieważ masz już Mediatora i VooDo, to najtańszym wyjściem dla ciebie będzie karta TV na PCI. Podłączasz do niej wyjście z AGI i oglądasz jej sygnał w okienku na WB lub na fullscrenie.
[#4] Re: Scandoubler do A1200

@kmilota, post #3

ooo! o tym nie wiedziałem :)
[#5] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #1

OK, ale po odpaleniu Amigi bez Amiga OS nie będziesz miał ani WB ani żadnych okienek na nim. Karta TV będzie zaś nieaktywna. Do zabawy w gry NonDos tylko Scandoubler. Niestety.
[#6] Re: Scandoubler do A1200

@wali7, post #5

Trochę masz i racji. Ale od kiedy jest WHDLoad, to nie musisz rezygnować z systemu przy korzystaniu z gier niegosowych.
[#7] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #1

A sprawdzałeś to rozwiązanie? Mediatora się pozbyłem jakiś czas temu nie mam więc jak sprawdzić. Czy ustawienia karty TV i obsługujący ją program mogą działać w tle z grą w WHDLoad?
[#8] Re: Scandoubler do A1200

@R-Tea, post #4

To gdzie byłeś przez ostatnie dwa lata (od kiedy można włożyć do Mediatora kartę TV i ją obsłużyć)? No chyba że nie interesowałeś się hardwarem Elboxu. Taka karta TV moze mieć też inne zastosowanie. Np. jako digitalizer dzięki VHIStudio, podgląd w okienku pracy MovieShopa (mi do tego przeważnie służy) no i do wielu innych rzeczy (o samym TV i radiu nie wspominając).
[#9] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #1

Hmmm... pozostaje mi tylko
Mediatora miałem w sumie jakieś trzy miesiące, niestety bez karty TV. Niestety, obecnie nie mam czasu (doktorat) na użeranie się z rozbudową Amigi - miałem np. problemy z SB128, wysprzedałem więc co wartościowsze rzeczy od Amigi (Mediator i PPC) i czekam na Pegasosa. Po prosu potrzebuję komputera do pracy, a mam nadzieję że Pegasos bardziej się sprawdzi.
mam niby PC, ale w końcu "prawdziwy Amigowiec używa tylko Amigi (czy Amigi-like)". :D :D ....żart......
[#10] Re: Scandoubler do A1200

@kmilota, post #3

Wow!
Tak się składa, że mam w piecu kartę TV opartą na Bt848 (czyli chyba da się ją odpalić na Ami). Czy możesz mi przybliżyć sposób podłączenia do niej wyjścia z AGI?

[#11] Re: Scandoubler do A1200

@Kitech, post #10

Podłączasz tylko wyjście composite z Amigi z wejściem composite w karcie TV kablem z koncówkami czincz. Ja mam A4000 i nie mam tego wyjścia co A1200, więc pomagam sobie genlokiem, ale za to łączę to wszystko kablem SVHS. Przy SVHS obraz jest idealny.
[#12] Re: Scandoubler do A1200

@wali7, post #7

Tak. Przekazywanie obrazu z karty TV do VooDoo odbywa się bez pośrednictwa CPU. Ostatnio grałem tak sobie w Pinball. Ważne jest aby przed uruchomieniem gry otworzyć okno lub screen który wyświetla obraz z karty TV, bo potem tego już nie zrobisz.
[#13] Re: Scandoubler do A1200

@wali7, post #9

Tylko Pegasos to nie Amiga
[#14] Re: Scandoubler do A1200

@wali7, post #9

Mozesz kupic scandubler i przelacznik monitorow taki
mechaniczny KVM kosztuje z 55 zl podpinasz i
przelacznikem przelanczasz wejscia 2 do jednego
monitora (wyjscie) ... zawsze to jakies rozwiaznie
... pozdr
[#15] Re: Scandoubler do A1200

@kmilota, post #13

Naprawdę?
A rzeczywiście, nigdzie nie ma naklejki, to chyba rzeczywiście nie Amiga. W zasadzie to ja nigdy nie miałem Amigi - to musiały być jakieś podróbki - nie miały naklejki.
Dzięki za uświadomienie.
Idźcie i na cały świat i głoście ....
[#16] Re: Scandoubler do A1200

@jezyk, post #14

To rozwiązanie się sprawdza. Mam CV64/3D i scandoubler wewnętrzny Micronika . Wada tego połączenia jest sieć dodatkowych kabli - od karty graficznej - pierwszy oraz od scandoublera - drugi. Trzeci kabelek łączy owo "cudowne" pudełeczko z monitorem. Posiadam Optiviewa 15 cali. Ale działa !!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem